Återblick: Vintern som gått

Säsongen 2012/13 är i princip förpassad till historieböckerna nu, oavsett om man ser sommaren som en härlig omväxling, eller som en plågsam transportsträcka till nästa vinter. Men innan vi stuvar ner minnena i malpåse helt och hållet blickar vi på redaktionen tillbaka en sista gång.

 


Kåbdalis, söndagen den 21 oktober.
När vintern tar fart brukar Kåbdalis alltid vara bland de första att damma av liftarna på hösten, och så även i år. 27 oktober var det säsongsstart i de norrbottniska skogarna och veckorna som följde öppnade ett tiotal orter i fjällen. Åre öppnade ända upp på högzon i slutet av november, något som inte hänt sedan (redaktören veterligen) bakistegspjäxor och plattbindningar var hetare än en överhettad smartphone.

Dock var förstaspåren redan lagda – redan i oktober hade ivriga Årebor gett sig uppför berget med hudar.
Och i lillebrorslandet i väst njöt Freerides forumräv Jarle av lössnösvängar så tidigt som i september. Den som hajkar till något gott..


Lawrence Dloski var en av de lyckliga som körde puder på Åreskutan i oktober
Foto: Alexandra Hafmar

I slutet av september drog även Make It Happen-touren igång, i Gävle. Efter att ha betat av stopp i Umeå, Östersund, Stockholm och Växjö, samt ett videokval, var det stor final i Kläppen strax efter nyår.

 

 • Annat som hände under hösten var att Coreupt gick i kånken, och att Winter Jam ställdes in.
   
 • Henke Windstedt bestämde sig för att skippa årets världstour, och Janette Hargin lade tävlingsskidorna på hyllan.
 • Den nya skolans skidåkning, som Svenska Akademin (nobelprisgänget, inte bandet) antagligen skulle kalla det, figurerade i den statliga televisionen under hösten, eftersom sporten numera är organiserad och med i OS.

 • I början av november släpptes filmen om en av tvåtusentalets mest inflytelserika skidåkare, Candide Thovex, och Freeride var på plats med mingelkameran under Sverigepremiären på Cosmonova.

 • En annan ikon, Tanner Hall, passade på att måla om sin hjälm, något som fick nästan lika mycket uppmärksamhet som när han året innan kom tillbaka från dubbla benbrott.

 • Jesper Tjäder snurrade tre och ett halvt varv av ett rail i Tandådalen, filmade med Field och fick även han lacka om sin störtkruka.

 • Snurrade gjorde även tyska sextonåringen Lisa Zimmermann, första tjejen någonsin att landa en dubbeltolva. Senare under vintern satte hon den även på tävling, under Nine Queens i Serfaus.

 • K2 fyllde femtio år och firade det hela med att släppa en filmserie, och börja tillverka pjäxor.Skidtest och bergsbestigning

För den prylintresserade innebar december så mycket mer än bara glögg i skenet av adventsljusstakar. Skidtestarhelgerna var i full gång. Äntligen gick det att provåka allt det tidigare bara gått att nörda om i forumet! I Åre var det även visning av den första prototypen av forumprojektet Project Opinion.


Skidtestarhelg i Åre
Foto: Ola Melin
 


30 december stod Mattias Skantz på toppen av det jämtländska fjället Välliste. Då hade han bestigit 368 toppar på 365 dagar, bland dem Zugspitze som är Tysklands hösta berg. På ett år avverkade han drygt 205 000 höjdmeter, vilket är som att bestiga Kebnekaise 97 gånger.


Många av de 368 topparna besteg Mattias Skantz ensam. När han avslutade projektet på Välliste hade han för omväxlings skull en hel fanclub med sig upp.
Foto: Andreas Lalantha Jansson


Säg hej till den svenska slopestyleturneringen!

För två år sedan skrevs slopestyle upp på programmet för OS 2014, och efter en lite trög start fick Svenska Skidförbundet igång sina organisatoriska kugghjul. Ett av initiativen de tog (förutom de mest självklara, som att utse ett landslag) var att starta Swedish Slopestyle Tour – en nationell tävlingsserie uppstyrd av förbundet. Första tävlingen kördes i Vännäs i januari, med stopp i Bjursås och Lindvallen innan de med bäst resultat från deltävlingarna gjorde upp i finalen i Åre i slutet av april. Totalvinnare vid säsongens slut var Filippa Ring och Cristopher Hjälmeby.
 


Per Fernvik laddar i Vännäs.
Foto: Christian Hägglund
 
Filippa Ring vann SST i Lindvallen.
Foto: Max Neuriesser


Mellan 50 och
60 åkare kom till start i varje deltävling, och inför finalen var det en hel drös med åkare som hade chans att lägga sig i den totala toppstriden. En jämn och väl utförd tillställning, som får en solklar tumme upp som betyg efter första året.
Det är redan spikat att touren återkommer nästa år, och då förhoppningsvis med fler och större sponsorer, och ännu fler taggade åkare. Yay!
 


Jesper Tjäder vann SST-finalen i Åre och kom tvåa totalt.
Foto: Hedda Berander


Bland kolfiber och monsterbindningar

Prylrykten som legat och puttrat under hösten brukar komma i allt snabbare takt efter nyår när sportmässorna närmar sig. Redaktionen var på plats på både Swesport och ISPO och drabbades nästan, men bara nästan, av prylrelaterad överdos.

I uppmärksamhetens centrum fanns Dynafit Beast. Techbindningar var redan det nya svarta, och den första med ett DIN-tal över 12 fick skidvärldens samlade gearheads att bli alldeles till sig. När skidjournalister från hela världen samlas i en bergshytta i Italien är hajpen ett odiskutabelt faktum. Antiklimaxet som sedan uppstår när pressen inte får testa bindningen eftersom den fortfarande är en “prototyp”.. håhå jaja. Freeride fick i alla fall testa ett exemplar några veckor senare.

En annan pryl som orsakade dräggel på mässorna var kolfiberversionen av Völkl Katana. Samma chargeskida som innan men nu tunn som en tånagel, med en design som för tankarna till racerbilar och gissningsvis en prislapp som lär göra ont att titta på.. frågan är vem som kommer åka på den..?


Nosebutterkungen från Åre


Henrik hann med en snabbvisit i Sverige efter framgångarna i X Games.
Foto: Fredrik Tacacho
Efter nyår närmade sig även X Games, som trots bara en svensk skidåkare på startlinjen blev en riktigt trevlig tillställning. Det är ingen underdrift att säga att Skidåkarsveriges klarast lysande stjärna har haft en otrolig säsong. Redan under höstens citytävlingar visade stilkungen Henrik Harlaut var skåpet skulle stå när han vann Freestyle.ch och London Freeze. Innan dess hade han hunnit med en andraplats i världscupen i Argentina. Att han var bland de första att bli inbjuden till X Games var lika väntat som välförtjänt.

Och så, den 26:e januari dundrade Åresonen in i historieböckerna en gång för alla med sin nosebutter trippelkork 1620. X Games-guldet i Big Air var bärgat och han roffade åt sig silvermedaljen i slopestyle av bara farten.
En liten downperiod i tävlandet följde, där Harlaut försvann i kvalen i VM och Euro X Games, men han avslutade tävlingssäsongen precis som han började den – på pallen, som segrare i Tanner Hall Invitational, och tvåa i Nine Knights och JOI. Föga förvånande parkerar Henrik för tillfället överst på AFP:s världsranking i Big Air.
 


Lika imponerande som
tävlingsresultaten är hur mycket åkning Henrik får ihop när han inte är i strålkastarljuset. Han, Phil Casabon och Paul Bergeron gjorde en roadtrip genom nordöstra USA, till små backar som sällan eller aldrig ser röken av några proffs. Där shreddade de runt och filmade edits omgivna av stokade locals. Jordnära var ordet.

Det är få skidåkare som åstadkommer lika mycket som Henrik gjort under en enda vinter och förhoppningsvis får vi njuta av hans stil, skills och skidglädje i många år till. Och vi håller tummarna inför OS i Sochi.


Rapaport mot världstoppen


Nästa säsong gör Matilda Rapaport Christine Hargin sällskap på världstouren.
Foto: Freeride World Tour
Efter några dagars väntan på samarbetsvilliga vädergudar kickade världstouren i friåkning igång i Revelstoke i januari. Tre svenskar stod på startlinjen och två av dem, Christine Hargin och Reine Barkered, hade världsmästartitlar att försvara. Christine inledde säsongen överlägset, med två segrar, men skadade sig några dagar innan tävlingen i Fieberbrunn, och missade den och finalen i Verbier.

I Christine Hargins frånvaro gjorde istället en ny bekantskap entre på världstouren. Matilda Rapaport prenumererade på pallplatser i kvaltouren FWQ under vintern, och säkrade en plats till nästa års FWT. Som om inte det var nog fick hon starta som wildcard redan i år. Första tävlingen för Matilda var FWT i Fieberbrunn, där hon slutade tvåa. Med 36 timmars varsel blev hon sedan inbjuden till finalen, Verbier Xtreme, där Matilda skrällde en gång till och vann.

På herrsidan blandade Reine Barkered och Wille Lindberg krascher med pallplatser. Wille var trea i Chamonix och tvåa i Fieberbrunn, båda gångerna med Reine hack i häl. Reine kom även trea i Courmayeur, och avslutade säsongen med en andraplats i Verbier, som även blev en andraplats i totalrankingen. Stabilt.
 


Reine Barkered går stort i Chamonix.
 
Förhoppningsvis får vi se Christine på pallen igen nästa vinter.
Foto: Freeride World Tour


På filmfronten alltid nytt

Det finns gott om duktiga filmskapare i vårt avlånga land. Julius Aspman, TFJ, Winter Project, Sebastian Tornéus och It’s On TV Internet är några som förgyllt innehållet på våra bildskärmar i vinter.

Andra tog chansen i Freeride Video Awards, som i år ändrade format till tre deltävlingar och final. Jibbkategorin vanns av XCVI.002.rare, Beauty plockade hem både Big Mountain och Bäst kreativitet, There And Back vann Bäst ladd, och Guldpjäxan gick till ingen mindre än minidokumentären om Fabian Omne.


Även på andra
sidan Atlanten filmades det i svensk regi, Scandinavian Send It Invitational härjade runt i Kanada med kameror i högsta hugg, innan Freerides medlemmar fick kolla och rösta. Vann gjorde filmen med det fantastiska namnet C6H12O6.

 • Skidåkningens motsvarighet till Ryder Cup, Skier’s Cup, flyttade från Sydamerika till Zermatt, och Team Europe under ledning av Kaj Zackrisson försvarade sin hemkontinent med den äran. 21-11 blev slutresultatet när bucklan åter hamnade i Europeisk ägo.

 • Jacob Wester tillbringar allt mer tid i backcountryt och körde bland annat rännor i Colorado med ingen mindre än Seth Morrison. Istället har lillebror Oscar gjort resultat i en mängd tävlingar, både utomlands och hemmaplan. Bland annat var han ensam svensk i VM-finalen i slopestyle i Voss, där han slutade sjua i konkurrens med bland annat Tom Wallisch, PK Hunder och Nick Goepper.
  Därmed inte sagt att Jacob lämnat tävlingsscenen för gott – efter en hel vinter på stora berg kom han på sjätte plats i JOI.

 • Kevin Bäckström blev uthivad ur snowboardlandslaget för att ha lagt upp kvinnoförnedrande bilder på Instagram och skrivit argsinta blogginlägg. Åsikterna om huruvida Kevin eller förbundet var boven i dramat må gå isär, men mängden lättklädda kvinnor på Bäckströms Insta minskade drastiskt efter incidenten, så vi kanske får se honom i landslaget igen någon gång, trots allt.
   
 • Freestyle-SM kördes i Kläppen i början av april. Det var första gången som skid- och snowboardåkarna hade en gemensam tävlingsvecka och över 350 personer ställde upp i de olika grenarna.
 • Kläppen stod även värd för finalen i Salomon Newcomer, videokvalstävlingen som tagit över efter långköraren Jib Academy. Vann gjorde Kevin Sanchez och Tova Stål.
 • Våren kom och med den Jon Olsson Invitational. PK Hunder knep förstaplatsen, sex år efter sin första JOI-seger. Även Tanner Hall stod på start, fast han egentligen bara skulle vara i Åre som åskådare, men han försvann redan i kvalet.

 • Hela fyra svenskar tog sig till final i Level1’s videotävling Superunknown som i år kördes för tionde gången. De elva finalisterna fick hänga ut i Sun Valley, Idaho i en vecka, och den som imponerade allra mest var Kirunasonen Magnus Granér, som kommer filma med Level1-teamet nästa vinter.Dystra lavinrapporter

Det är sorgligt, och omöjligt att nämna vintern som gått utan att konstatera att sju svenskar gått bort i lavinolyckor i fjällen och Alperna. Det är en ovanligt hög siffra som vi hoppas att vi aldrig behöver läsa igen, och våra tankar går ännu en gång till offrens familjer och vänner.


Foto: Fjällsäkerhetsrådet
Debatten kring vad
som borde göras, och hur, tog sig ända in på morgontidningarnas ledarsidor redan vid nyår.
Några veckor tidigare hade Naturvårdsverket meddelat att man lägger ner projektet med nationella lavinprognoser, och skidåkare i svenska fjällen får numera förlita sig till de lokala bedömningar som vissa liftanläggningar erbjuder.

Vi kan bara hoppas att nästa vinter blir mindre olycksdrabbad, och att det förebyggande arbetet fortsätter att utvecklas, både bland utövare, skidanläggningar och på prylfronten. Vi vill även rikta ett tack till alla er som deltog i undersökningen Freeride gjorde i samarbete med Fjällsäkerhetsrådet.


Avslutning i Gränsen


TFJ körde åttiotalsrevival under Freeridehelgen.
Foto: Hedda Berander
Så drog säsongen
mot sitt slut, och merparten av parkåkarna tog sommarlov (eller vilade upp sig inför en sommar på glaciärer och studsmattor) efter Freeridehelgen i Åre. För friåkarna återstod dock tjugoårsjubilerande NM i Gränsen – en tradition som snart är i klass med Kalle Anka på julafton.

I år stod drygt 170 åkare på start i kvalet, och av videoklippen från de tre tävlingsdagarna att döma var det en bitvis omtumlande helg för vissa. Andra stod desto säkrare i den lappländska snön, och säkrast av alla var Kristoffer Turdell, Karin Stöckel, Per Jonsson, Björn Lindgren och Sara Hultman, som efter att ha bemästrat Sadeln, Insteget och Branten stod som nordiska mästare i respektive klass.
 


Kristoffer Turdell.
Foto: Anna Öhlund


Karin Stöckel.
 
Per Jonsson.
Foto: Anna Öhlund


Sara Hultman.
 
Björn Lindgren.

 
Med detta blickar redaktionen framåt, mot ett 2013/14 som förhoppningsvis kommer ge oss oräkneliga svängar i djup nysnö, kreativ parkåkning, vurpor som ser roliga ut men ingen skadar sig av, och kanske en maffig goggelbränna på det.
PS. Det är bara 195 dagar till julafton.

Fråga: Vad minns du bäst från den gångna säsongen? Hur tror du nästa vinter blir?
Text: Redaktionen
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.