ATK filar vidare på sina kraftiga tech-bindningar

Italienarna på ATK filar vidare på sina kraftiga tech-bindningar. Det är Freetouring-serierna Raider och Freeraider som får bättre skistoppers, isskydd och tådel till hösten då man släpper Raider 11 Evo, Raider 13 Evo och Freeraider 15 Evo.

Till hösten 2022 släpper italienska ATK en uppgradering av deras Freetouring-serie Raider och Freeraider. De nya modellerna som får beteckningen Evo för ”evolution” skiljer sig från nuvarande modeller på två punkter: tådel och skistopper.

Tådelen får justerbar inställning för utlösningsvärde och skistoppern får en ny semi-automatisk låsningsmekanism som ska vara enklare att hantera. De nya modellerna heter Raider 11 Evo, Raider 13 Evo och Freeraider 15 Evo, vikten är sub 400 gram.

Mot nuvarande sortiment är alltså nya Freeraider 15 Evo en uppgradering av befintliga ATK Freeraider 16, vi snackar alltså rejält styva utlösningvärden i kombination med låg vikt på 390 gram per bindning.

Bindningarna som bara heter Raider är samma konstruktion men med klenare fjäder, utlösningsvärde 11 eller 13, samt något lägre vikt på 370 gram.

Jämnare balans mellan tå och häl

Genom att kunna justera utlösningsvärde menar ATK att du får en jämnare balans i styrkeförhållanden mellan tå- och häldel och du kan anpassa bindningen efter dina individuella behov.

Det blir även ett större spann i utlösningsvärdena för dessa modeller, tex Raider 13 Evo blir 5-13 och Freeraider 15 Evo blir 7-15.

Den nya låsningsmekanismen för skistoppern fungerar så att när du vrider tornet baktill till platt gå-läge och trampar ner stopperns plattan så låser den automatiskt. Vrider man tillbaka öppnas skistoppern upp igen till skidläge.

Dessutom har både tå- och häldelen fått ett ansiktslyft med en tät inkapsling som minskar risken för att snö och is samlas i bindningen. Något som vår recensent gnällde lite på vad gäller ATK Freeraider 16 när denna testkördes.

Valet mellan Salomon Shift, Marker Duke PT och ATK Freeraider 15 Evo

Atomic/Armada/Salomon Shift 13 väger 850 gram och är certiferade med DIN-normen vad gäller utlösningsmekanismen. Marker Duke PT 16 väger 1280 gram och har samma certifiering, Duke PT 12-varianten i samma bindning väger 1150 gram.

ATK Freeraider 15 Evo väger alltså 390 gram men är inte certifierad enligt DIN, varför man säger utlösningsvärde istället för DIN-skala.

Vad betyder detta? Om du ska ha en och samma bindning för offpist-topptur och en lite rejälare åkning i pist bör valet falla på en DIN-certiferad bindning för säkerhetens skull i kombination med bättre elasticitet vilket gör skidåkningen skönare för dina knän.

Om ditt fokus är topptur och freetouring är situationen förmodligen den omvända, då är en lättare tech-bindning som till exempel ATK Raider 11/13 EVO eller Freeraider 15 Evo rätt väg att gå.

Tänk som alltid på att din bindning är en del av en helhet i skidutrustningen, där bindning, skida och pjäxa ska lira tillsammans.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.