Den här 16-årige svenska talangen slår snart Reine Barkered

I vintras var han den yngste åkaren någonsin att tävla på NM och hans åk lämnade knappast någon oberörd (allra minst Freeride som fanns på plats). Han har redan skördat framgångar på Freeride Junior Tour och i mars väntar Freeride Junior World Championship Kappl 2019 i Österrike. Glömde vi tillägga att Max Palm bara är blotta 16 år?

Strax innan friåkningssäsongen för juniorer drog igång i Verbier (där Max började med att vinna 2019 Verbier Freeride Week Juniors 2* U-16 Ski Men by Dynastar), fick sig Freeride en pratstund med den svenska supertalangen.

Vid första uppringningen är Max ute i en av Chamonixs otaliga backar. Han bor i Frankrike tillsammans med mamma Pia, pappa Stefan och storasyster Robina. Han ber oss återkomma så att han hinner hem och en timme senare har vi en mycket glad och ödmjuk skidåkare på tråden.

Les Arcs och stora linjer

Först, grattis till att du kvalificerat dig till Freeride Junior World Championship!

– Jättetack. Det är jättekul.

Det är för andra året i rad som Max kvalat till FJWC, förra året slutade han på en delad 31:a plats p.g.a en krasch.

Vad är dina förhoppningar inför det mästerskapet?

– Det är att köra så bra så möjligt. Just nu som jag är ganska ung så vill jag hellre göra någonting så att jag känner mig nöjd. Kanske det första jag tänker på är inte första plats. Jag har tre år till att vara med men jag ska göra mitt bästa och försöka vinna ändå.

Hur ser tävlingsschemat ut annars i vinter?

– Nu tränar jag mycket med min klubb i Les Arcs som heter la Freeski Academy. Nu har vi första tävlingen i helgen. Vi har tränat mycket på att hoppa. Så har vi kört mycket i början av säsongen för att få igång benen och då hoppar vi mycket, gör tävlingsinspirerade åk och kör stora linjer. Lär oss läsa stora linjer och planera åken.

NM och vettiga saker

Du körde NM förra året. Hur var det att köra med ett startfält som var betydligt äldre?

– Det var supercoolt, tyckte jag, att kunna åka med Carl Regnér och Olle Regnér, att tävla med dem bästa i världen på de stora tävlingarna. Så det var verkligen inspirerande att se när de åkte i person, supercoolt. Det är roligt format på tävlingen och det var verkligen superkul.

Var det något speciellt som du tyckte att du lärde dig när du såg de här åkarna köra?

– När man ser dem på film så är det supercoolt men när man verkligen ser dem i verkligheten så är det helt annorlunda. Och då kunde jag inspireras av deras åk . Så fick jag hjälp med linjer. När vi rekade så stod de och kollade och pratade med varandra. Då lyssnade jag lite och försökte lära mig vad de pratade om.

Snappade du upp lite vettiga saker?

– Ja. Jag som är ganska ung och som inte har hela kunskapen än så det hjälpte mig supermycket.

Vinna FJWC

Vad har du för mål på längre sikt?

– Att göra klart junioråret och i år ska jag försöka att vinna hela touren och försöka att vinna världsmästerskapen, hoppas jag. Sedan så är det sista tävlingen i NM och sedan när jag är klar med alla juniorår då kommer jag att gå upp på qualifiers och sedan försöka kvala till world touren och de stora.

Dina föräldrar och hur mycket (skidor) de har åkt, vad har det betytt för ditt skidintresse?

– Det har hjälpt jättemycket att de båda två jobbar i bergen. Det har verkligen tagit mig ut och de har verkligen gjort så att jag älskar att åka skidor. De supportar mig hela tiden med min skidåkning. Det är en superhjälp.

[Stefan Palm är bergsguide, och vann den första skidalpina Kebnekaise Classic-tävlingen, medan Pia Palm är en rutinerad skidlärare och både vann och var med och startade NM när det begav sig, reds. anm.]

MAX PALM I AKTION PÅ BERGET

Hur många skiddagar brukar det bli per år?

– Det beror på lite på hur mycket skolam tillåter. Men förra året så var det hela vintern och sedan åkte jag upp två månader till Abisko, var där medan pappa och mamma jobbade. Jag gjorde skolan på distans då. I år så blir det hela vintern, Abisko några veckor och sedan kanske jag ska till Nya Zeeland på sommaren för att tävla. 

Är det något som du skulle vilja tillägga som jag glömt att fråga om?

– Kanske att tacka alla mina sponsorer och klubbar och alla. Som gör detta möjligt 🙂

Freeride Junior World Championship

Sextio åkare från fyra kontinenter, dvs. 28 herrar och 12 damer, finns på startlistan för årets upplaga av Freeride Junior World Championship. Världsmästerskapen körs i österrikiska Kappl, den 13-15 mars.

Hur länge man anses vara junior är baserat på födelsedatum. Om åkare fyller 18 år på eller efter 1 juni under den nuvarande säsongen så förblir de juniorer ytterligare ett år till. Om de hinner fylla 18 år innan den 1 juni under den nuvarande säsongen, flyttar de upp till Freeride World Qualifer (FWQ). (Detta gäller dock endast i Europa, Asien och Oceanien. Reglerna är lite annorlunda in Nordamerika där de inte har ett exakt cut-off datum).

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.