Freerides frilansare Axel Adolfsson landar omslag till amerikansk skidtidning

Freerides frilansare Axel Adolfsson har just landat sitt tyngsta omslag hittills i karriären. Nu blir hans bild omslag till amerikanska Freeskiers köpguide.

Hej Axel Adolfsson, hur är läget just nu?
– Hej! Allt bra! Efter en väldigt lugn vår och en sommar på hemmaplan är det typ fullt ös på alla fronter igen. Coronaviruset finns med där i bakhuvudet men det känns som de flesta jag kommer i kontakt med är mer intresserade av att jobba vidare så normalt som möjligt än att vidta mest möjliga mängd försiktighetsåtgärder. Håller tummarna att det forsätter så. Att som en kreativ själ sitta hemma utan egentliga projekt att jobba med är inget jag vill återuppleva.

Berätta om bilden som ska fronta amerikanska Freeskiers superpopulära nummer med alla nya prylar? Var togs den, vem åker?
– Bilden är plåtad ihop med den lokala Engelbergåkare Joel Pollinger, som synts på omslag till bla Powder Magazine tidigare. Joel är en riktigt duktig åkare som också är väl medveten att det krävs hårt jobb och en del uppoffringar för att få till bra bilder. Att han dessutom kan hitta runt på Titlis och skida i Jochpass med förbundna ögon är ett stort plus i kanten när det kommer till att hitta bra snö och ljus.

Vad hade du för idé med bilden?
– Den gångna vintern kommer, förutom utbrottet av Corona, gå till historien som en av de snöfattigaste vintrarna i Engelberg på länge, men i början av mars hade vi två dagar med riktigt bra snö. Vi tog därför tillfället i akt och gjorde två riktiga mastodontdagar från tidig morgon till solnedgång där vi tog oss runt och plåtade bilder över i stort sett hela berget. Joel levererade perfekta svängar varje gång vilket gjorde mitt jobb som fotograf relativt enkelt. Just den bilden Freeskier valt att lägga på omslaget är faktiskt en bild vi tog i förbifarten och som jag inte trodde skulle bli publicerad, men ju mer jag tittar på den desto mer förstår jag varför Freeskiers valt just den. Det är fördelen med att jobba mot duktiga publicister som ser saker jag som fotograf kanske inte ser vid första ögonkastet.

”En veckas framförhållning i skidvärlden motsvarar cirka tre månaders framförhållning i den normala världen.”

Vad händer till vintern?
– Oklart! Planer och förhoppningar finns men de bygger på att virusutvecklingen forsätter på den inslagna banan och att UD kan häva sina rekommendationer om att inte resa utanför EU. Sen är ju skidbranschen som den är och jag har efter erfarenheter från tidigare säsonger kommit att anse att en veckas framförhållning motsvarar ca tre månaders framförhållning i den normala världen, vilket innebär att det förmodligen kommer dyka upp en hel del oväntade inslag i planeringen innan det är maj månad och skidorna ska förpassas in i sommarförvaring.

Här hittar du nyheter, reportage och allt annat som Axel Adolfsson har gjort på Freeride.se. Ett urval av tre bra stories från Axel Adolfsson:

Mer av Axels arbetet hittar du på hans webb: https://www.axeladolfsson.com/

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.