Ny galen läktarkabin i Italien: Tiers Seilbahn

Carezza Ski i Dolomiterna öppnar en ny kabinlift till vintern som kommer att ha en balkong på taket. Genialiskt eller vansinnigt?

Skidområdet Carezza Ski i Italienska Val di Fassa kommer få en ny lift som kallas Tierser Seilbahn till i vinter som beräknas vara klar till den 15 januari 2022. Skidområdet Carrezza Ski som ligger i Dolomiterna har tidigare bara varit möjligt att nå från byarna Carezza och Nova Levante Welschnofen. Den nya liften ger access till området från dalgången Tiers.

Balkong/läktare på taket av liften

Det som helt oförklarligt nog verkar ha gått obemärkt alla andra media förbi som har skrivit om denna nya lift är den minst sagt iögonfallande läktaren (eller ska vi kalla den balkongen?) som sitter på liftens tak. Har du någonsin sett något liknande? Vi har inte det i alla fall. Inte sedan finska skidorten Ylläs byggde sin bastugondol har vi eleverat ögonbryn och slagit hakan i golvet lika hårt.

På bilder och filmer som har tagits fram syns personer som står på liftens tak med ett slags staket som enda synliga skydd. För oss på Freeride väcks snabbt många frågor: Får man åka där på vintern? Vad händer om liften stannar tvärt och börjar gunga? Hur tar man sig upp och ned på ett säkert sätt? Och hur känns det egentligen att åka upp i ett bergsområde på taket av en kabinllift?

I Schweiz finns faktiskt en liknande linbana som heter CabriO och invigdes sommaren 2012. Denna lift går upp Stanserhorn utanför Luzern, men den läktarlinbanan är inte ansluten till något skidsystem.

Den nya liftens dalstation ligger i byn Lavina Bianca Weisslahnbad (St. Zyprian / San Cipriano) som är beläget på andra sidan berget i dalgången Tiers jämfört med de samhällen som redan har lift upp i systemet.

Den nya liften kommer att bli över tre kilometer lång och tar dig som gäst upp på närmare 2000 meters höjd på under sju minuter. Kabinerna i sig är  har plats för 60 personer och kommer att spela en viktig roll för hela området året runt, framförallt för vandrare som sommartid enkelt kommer upp till populära området Rosengarten med stigar och trevliga bergshyttor i sann sydtyrolsk anda.

”Mindre är mer och ingenting är bättre”

Den nya liften ska synka fint med naturen i området, vilket också har varit ett krav i bygglovet. Dal- och bergsstationerna är läckert infällda i vegetationen, bara in och utgångarna syns. Denna kabin går också på hög höjd och kräver inte så många liftstolpar vilket gör att mindre skog behöver fällas. Arkitekten bakom projektet heter Werner Tscholl och han har jobbat efter mottot ”less is more – nothing is better”. Men att bygga en minimalistisk lift är inte gratis, motsvarande 150 miljoner svenska kronor (15 miljoner Euro) väntas slutnotan för den nya liften landa på.

Det är med spänning som vi inväntar kommande skidsäsong och invigningen av liften Tierser Seilbah i Italien. Förhoppningsvis kommer vi kunna rapportera mer om denna helt unika lift och målsättningen är ju givetvis att teståka den också. Fortsättning följer.

Fakta Tierser Seilbah

Dalstation: ca 1104 m.ö.h
Toppstation: ca 1730 m.ö.h
Längd: 3688 m.ö.h
Höjdmeter: 626 meter
Hastighet: 9 m/sek
Kapacitet: 410 personer/timme
Transporttid: 6 minuter och 50 sekunder

Film där den nya liften syns:

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.