Galopperande hästar som drar skidåkare mitt i Åre

Fem ur Sveriges friåkningsetablissemang, en skicrossåkare, en glassmakare och en vindsurfare tar sig an en helt ny utmaning under alpina VM – SkiJoring. Om du inte har en aning om vad f-n ”SkiJoring” är så är du inte ensam. Men tänk vattenskidåkning bakom en galloperande häst på snö, lite hopp, ringar som ska fångas på armen mitt inne i centrala Åre så har du täckt inte det mesta. 

Skijoring med häst fanns med som en av grenarna vid första Olympiska Vinterspelen i Chamonix 1926. Sporten var populär i flera av alpländerna och spreds sedan till USA där sporten har en serie av tävlingar på många skidorter. Amerikanska SkiJoringförbundet arbetar för att få med skijoring till OS 2026 som en 100-årsmarkering, oklart om detta lyckas.

I Åre kommer åtta skidåkare till start: Sverre Lilequist, Tom-Oliver Hedvall, Wille Lindberg, Alexander Rydén och Per Jonsson är några av de som ska tolka efter häst, på skidor, i bana och över hopp. SkiJoring blir utan tvekan en av de mest ”intressanta” programpunkterna under alpina VM som går nu i februari 2019.

Lördag den 9 februari arrangeras tävlingen i SkijJoring på Årevägen med hästar från jämtländska Wången i lag med skidåkare ”med tillräckligt litet antal hjärnceller för att ställa upp”, enligt pressemeddelandet. Här är deltagarna:

  • Sverre Liliequist: World Pro Ski Tour och Nordiska mästerskapen i friåkning är exempel på var den här Årebon har satt sina avtryck, för att inte tala om hela friåkningsvärlden.
  • Alexander Rydén:”The Flying Camera Man” växte upp på andra sidan Åresjön i Edsåsdalen och står bakom otaliga våghalsiga skidproduktioner.
  • Wille Lindberg: på meritlistan står bland annat ett antal pallplatser och vinster i Nordiska mästerskapen. Är idag stolt ägare av Fjällsätra hotell och restaurang som han driver med sambon My Ernevi.
  • Per Jonsson: född i Kiruna. Per är enligt egen utsaga lika bekväm på längdskidor som med telemarksskidor på fötterna.
  • Tom-Oliver Hedvall: du kan ha sett honom som programledare på TV Åre, som en av personerna bakom skidtillverkaren CMD Skis och som ambassadör för Protect Our Winter Sweden. Den här killen har många strängar på den välbekanta lyran
  • Victor Öhling Norberg: född I Bruksvallarna och en hejare på skicross. VM-bronset från 2015 och VM-guldet från 2017 är tydliga bevis på det. Den regerande världsmästaren kör vidare i världscupen men tar en paus i Åre för att vara med på årets happening.
  • Andrea Holm: Andrea trivs tydligen lika bra i vattnet som på skidor. Om en världsmästare i vindsurfing har en fördel när det gäller att tolka bakom häst kommer Andrea sopa banan i Åre 2019 skijoring.
  • Daniel Matthias: gör landets godaste glass på sitt Grädda när han inte kör runt Åre på rullskidor eller susar nedför backarna på skridskor(!) ”Passar mig” säger han om varför han vill vara med i Åre 2019s galnaste uppvisning.

Fakta SkiJoring

SkiJoring gjorde sin debut redan i Nordiska Vinterspelen i Stockholm redan 1901, då med renar (!) som draghjälp. Men deltagarna var långt i från först. Att ta sig fram på skidor bakom ren hade samer gjort i hundratals år.

Skijoring med häst fanns med som en av grenarna vid första Olympiska Vinterspelen i Chamonix 1926. Sporten var populär i flera av alpländerna och spreds sedan till USA där sporten har en serie av tävlingar på många skidorter. Amerikanska SkiJoringförbundet arbetar för att få med skijoring till OS 2026 som en 100-årsmarkering, oklart om detta lyckas.

Vid tävling består ett lag av häst, ryttare och skidåkare. Skidåkaren tolkar med rep bakom hästen i en bana som består av hopp och portar som ska forceras och rundas samtidigt som åkaren samlar ringar som ska med hela vägen över mållinjen. Tappade ringar och missade hopp och portar ger tidstillägg. Snabbast vinner!

Video om SkiJoring från amerikanska Outside TV

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.