Henrik Windstedt tar plats i SVT:s tittarsuccé ”Mästarnas Mästare”

SVT:s tittarsuccé ”Mästarnas Mästare” går in för en ny säsong. Friåkarkungen Henrik Windstedt tar plats och ställs mot bland andra Kim Källström och Frida Hansdotter. Programmet sänds våren 2020. 

Sveriges Television har kört tävlingsprogrammet ”Mästarnas Mästare” i evinnerligt lång tid, första upplagan var för ett decennium sedan år 2009 och då vann längdskidåkaren Per Elofsson. Programmet har stadigt runt två miljoner tittare, vilket i moderna mediesammanhang är äckligt bra. Inte många andra program samlar lika många svenskar framför dumburken eller tja, dumskärmen, kanske det snarare handlar om.

Programmet spelas in i Grekland nu i september och sänds till våren 2020. Exakta sändningstider är inte klara vad Freeride erfar. Denna säsong får Friåkningssverige med en representant i sammanhanget då Henrik Windstedt steppar in och ska tävla mot namn som Frida Hansdotter och Kim Källström.

Hej, Henrik Windstedt! Du ska vara med i kommande säsong av Mästarnas Mästare på SVT: Hur gick det till?
– Jag vet inte riktigt, jag fick frågan och tackade ja!

Var och när kommer programmen att spelas in?
– I Grekland nu i september. Vi åker ner i två grupper om 6 personer där de tre bästa går vidare och får köra finalveckan så förhoppningsvis får jag vara nere båda veckorna.

I Henrik Windstedts grupp, som är nr 2, är de andra deltagarna: Frida Hansdotter (alpint), Pernilla Johansson, (thaiboxning), Kim Källström (fotboll) och Kenneth Hansen (rallycross). I grupp 1 möts Susanna Kallur (friidrott), Michel Tornéus (friidrott), Josefine Öqvist (fotboll), Jörgen Kruth (MMA) och Ida Ingemarsdotter (längdskidor).

Frida Hansdotter blir den femte alpina skidåkaren som är med i programmet, tidigare har bland andra Ingemar Stenmark varit med och han kammade hem hela rasket 2011. Någon friåkare har inte varit med tidigare, däremot har den parallellslalom snowboardåkaren Richard Richardsson varit med och kom tvåa år 2017.

Du ställs ju mot bland annat Frida Hansdotter som haft stora alpina framgångar: Har du som puckel-friåkare några fördelar där tror du?
– Om man ser till kommentarerna på sociala medier så är det många som tror på oss skidåkare, vi har ju en ganska allsidig grundträning. Frida Hansdotter kommer förmodligen att vara urstark och svår att slå i en del grenar. Jag hoppas att jag är med där och tampas om pallplatserna i deltävlingarna, men jag vet inte riktigt vad min bakgrund har för direkta fördelar, jag tror det blir mycket pannben och förhoppningsvis har jag lite tur 😉

Du är känd som en vinnarskalle och tävlingsmänniska: Hur allvarligt tar du detta?
– På riktigt så har jag 180 i puls när jag skriver de här svaren för jag tänker på vad som komma skall…. Visst, det här är inte ett VM eller liknande utan mer en väldigt spännande grej att överhuvudtaget få vara med om. Jag tror att jag är mest nervös för att göra bort mig, det är ju så skruvade delar i vissa grenar där man antingen har det eller inte. Det är ju en del pussel och tankenötar i programmet. Förhoppningsvis så går det medelbra i det mesta, jag känner inte att jag har en direkt svaghet men heller ingen topp i nåt. Största utmaningen är nog att hålla nervositeten på plats. Man vill kunna njuta av situationen, lära känna andra profiler och ha en härlig upplevelse under inspelningen nere i Grekland.

Vad tror du om dina övriga motståndare Pernilla Johansson, thaiboxning, Kim Källström fotboll, och Kenneth Hansen rallycross?
– Pernilla är den jag nog har minst koll på, jag såg att hon jobbade som polis, men vet inte om hon gör det fortfarande, gör hon det är hon förmodligen både vältränad och klurig. Jag vet inte hur Kim eller Kenneth är tränade just nu heller, men som sagt, det är inte den starkaste som brukar vinna de här grejerna, man ska ha stolpe in i många situationer för att det ska gå hela vägen så det är lika öppet för alla.

Hur ser din kommande skidsäsong ut, är något planerat ännu?
– Som vanligt så är det mycket ideer men inget är bestämt ännu. Jag vill pusha vidare med min egen lift hemma på gården och förhoppningsvis göra några event eller liknande där. Det blir en del resande och jag vill köra vidare med followcam-projekten, det är både kul att göra och det blir mycket åkning. Vi kommer att släppa en ny edit här under senhösten som jag filmade ihop med Alexander Rydén förra säsongen.

Oj, den editen får du hojta till om när den är klar så att vi kan visa den på Freeeride. Ok, stort lycka till i Mästarnas Mästare önskar vi på Freeride!
– Tack!

Programkonceptet Mästarnas Mästare är köpt från Belgien, och belgarna har även sålt samma program vidare till fler länder. I Sverige är så klart journalisten och programledaren Micke Leijnegard i centrum för programmets innehåll. Han skriver det mesta av manus och har varit programledare sedan starten 2009. Han kommenterade den uppmärksamhet som han som person får från folk på staden:
– Mästarnas mästare är ett av de få programmen i Sverige som fortfarande samlar två miljoner tittare, så det är klart att jag märker det. På Södermalm där jag bor är det inte så många som bryr sig. Men går jag ner på Drottninggatan eller är ute i landet och åker så kommer folk fram, och de är alltid trevliga, sa han i SVT:s livesändning när de nya deltagarna presenterades. 

DELTAGARE I MÄSTARNAS MÄSTARE 2020:

Grupp 2:

Frida Hansdotter, alpint
Ålder: 33 år
Senast aktiv: 2019
Meriter: OS-guld slalom 2018, VM-silver i lag 2013 och slalom 2015, VM-brons slalom 2013 & 2017 och lag 2017, vinnare slalomcupen 2016

Henrik Windstedt, puckelpist/friåkning
Ålder: 35 år
Meriter: Vinnare Red Bull Big Air 2000, totalvinnare Freeride World Tour 2008, JVM-guld, sju vinster på NM

Kim Källström, fotboll
Ålder: 36 år
Senast aktiv: 2017:
A-landskamper; 131 matcher/16 mål
Meriter: FA-cupen 2014, franska ligamästare 2006, 2007 & 2008, SM-guld 2002 & 2003

Pernilla Johansson, thaiboxning
Ålder: 44 år
Senast aktiv: 2008
Meriter: VM-guld proffsbälde 2006 och VM-guld amatör 2006(thaiboxning, VM-guld 2004 (kickboxning), VM-brons 2001 och EM-guld 2000 & 2002 (taekwondo)

Kenneth Hansen, rallycross
Ålder: 58 år
Senast aktiv: 2011
Meriter: 14 EM-guld från 1989-2008, tio SM-guld 1986-2002

Grupp 1:

Susanna Kallur, häcklöpning
Ålder: 38 år
Senast aktiv: 2017
Meriter: EM-guld 2006, VM-brons 2006, världsrekordinnehavare 60 m häck inomhus

Michel Tornéus, längdhopp
Ålder: 33 år
Senast aktiv: 2019
Meriter: VM-brons 2014, EM-guld inomhus 2015, EM-silver inomhus 2013 & 2017

Josefine Öqvist, fotboll
Ålder: 36 år
Senast aktiv: 2014
A-landslaget: 80 matcher/20 mål
Meriter: VM-silver 2003, VM-brons 2011, EM-brons 2013, SM-guld 2009

Jörgen Kruth, MMA, thai- och kickboxning
Ålder: 45 år
Senast aktiv: 2012
Meriter: Flerfaldig världsmästare i kickboxning, har gått över 20 matcher i K-1

Ida Ingemarsdotter, längdskidor
Ålder: 34 år
Senast aktiv: 2019
Meriter: OS-guld stafett 2014, OS-brons sprintstafett 2014, VM-guld sprintstafett 2011, fem VM-silver

Mästarnas Mästare spelas in i september 2019 och sänds våren 2020, exakta sändningstider är ej angivna ännu.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
14 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (14)