Jacob Wester har slängt kryckorna och släppt ny trailer

I slutet på februari bröt Jacob Wester benet. I somras kunde han skicka iväg kryckorna till bättre behövande och nu är det all in på gymmet som gäller under hösten. Men just nu har han släppt en rykande färsk trailer tillsammans med filmkreatören Marcus Rönne.

Hej Jacob Wester: Hur är läget just nu?
– Hejsan! Läget är bra, har varit en lång och rolig sommar i Stockholm med bra väder och kompisar. Nu är jag i Åre och fjällvandrar, det är kul med variation och att få se lite berg efter all tid på havsnivå!

Du bröt benet efter en krasch i slutet på februari: Hur har rehabiliteringen gått?
– Jag var på benen igen efter exakt åtta veckor och sen dess har allt handlat om att komma tillbaka till att kunna gå utan att halta, och få tillbaks balansen. Det gick rätt fort och jag smygåkte till och med lite skidor uppe i gränsen i juni. Nu är jag äntligen clearad för lite tyngre belastning så hösten kommer handla om att hänga på gymmet mest.

Lite cyniskt men…. corona-stormen kom nästa lite lägligt för din del? Du var down and out och sedan vara alla andra det också…
– Haha, ja det är sant, jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tänkte en hel del på det där. Att vara isolerad på en och samma plats utan att kunna röra sig i 3 månader var jobbigt som tusan. Jag försökte hantera det så gott det gick och sysselsatte hjärnan med allt från korsord till podcasts, och med fantastisk hjälp från Sofia och hennes familj som stod för i stort sett all logistik så gick ändå tiden hyfsat fort. ”Never waste an injury” är lite av min filosofi så jag försökte helt enkelt lära mig eller bli bättre på saker som jag inte vanligtvis har tid med. Mitt gitarrspelande utvecklades nog mer under den tiden än det gjort på 20 år…

Vad har varit tuffast under denna period med att komma tillbaka?
– Tibiaplatåfraktur är ett rätt otäckt benbrott där skenbenet bryts i knät där ledytorna möts. För att det ska läka gott så är belastning uteslutet i tre månader, så det var en tuff vår oavsett världsläge, vem som helst blir tokig av att inte kunna röra sig. Jag har alltid gått in stenhårt på att optimera mina läkeperioder, så jag levde efter samma regler som jag tidigare gjort efter skador, senast 2015 när det var vadbenet som rök, och då ligger fokus framför allt på kost. Det är helt otroligt hur mycket snabbare man kan få sin kropp att läka om man är påläst på vad det är den behöver, och inte minst vad den mår bättre utan. Jag vill spendera så lite tid som möjligt liggandes och sittandes och då tar jag till alla medel för att komma upp på benen så fort som möjligt, och mina sjukgymnaster var ganska imponerade när jag återfick full rörlighet på närmast rekordtid. Tuffast har nog varit att duscha och gå på toaletten, det kapitlet lämnar vi oläst!

Hur ser planerna ut inför vintern, kommer du att kunna åka på din normala (skyhöga och de senaste åren tokbranta) nivå?
– Jag tycker det är hyggligt svårt att försöka göra några ambitiösa planer just nu när så mycket kan ändra på sig resemässigt, men var jag än befinner mig vill jag ju åka skidor. Sen om det är kuddar i skogen eller branta linjer, det får framtiden utvisa. Jag kan inte utlova några dubbelcorkar i vinter, men jag ser fram emot att fortsätta med tokbrant en stund till i alla fall. Det finns mycket oåkt här i Skandinavien också, så det skulle vara kul att utforska mer på hemmaplan oavsett.

Vad händer med Henrik Harlauts ambitiösa filmprojekt? Får du en lite mindre roll i det eller vad sker?
– Jag hade äran att få vara med och filma under ett par veckor i Chamonix förra året, men jag har inte förväntat mig någon egen part i filmen i och med att jag hållit på med mina egna projekt på sidan av samtidigt och inte kunnat hänga med på resor. Det ska bli kul att se filmen, de shots jag har är jag riktigt stolt över!

Du har en ny edit på gång och har precis retat oss med en trailer: Vad är det för video som du ska släppa den sista september?
– Japp, sista september släpper jag och Marcus Rönne (Nada Film) vårt lilla experiment Base Reality. Jag har känt Marcus i många år men har mest varit med honom i surf-sammanhang. I höstas började vi snacka om att skapa något kul med skidåkning, han hade fått mersmak efter att ha filmat med bröderna Regner i Japan året innan. Det slutade med att han kom till Chamonix med en drönare och en RED-kamera, vi hyrde in en racingdrönarpilot och jag åkte några linjer och körde några hopp. Marcus kommer från en helt annan videografisk värld än skidfilmsvärlden, så räkna med en väldigt annorlunda take på en skid-edit!

Trailer: Base reality

Ok, tack för din tid så hörs vi under säsongen!
– Tack själv, det gör vi!

Mer Jacob Wester, superlång intervju från november 2019:

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera