Kaffe med regerande världsmästaren Kristofer Turdell

Svenskarna har visat en hög nivå under årets Freeride World Tour och inför finalen i Verbier på lördag ligger två svenskar i det absoluta toppskiktet. Trea, hack i häl på 2:an Carl Regnér, finner vi fjolårets vinnare; Kristofer Turdell. Över en kaffe i Engelberg lyckades vi knipa några ord med den ödmjuke försvarande världsmästaren.

Hej Kristofer, hur är läget?
– Jodå, det är bra. Det är alltid lika kul att vara tillbaka i Engelberg.

Kul att höra! Hur har säsongen varit?
– Den har varit lite segstartad” säger Kristofer.
Han fortsätter med att berätta om hur han inlett vintersäsongen med att vara sjuk i 3 veckor. Detta kom i sin tur att leda till en skidfattig försäsong, vilket har gjort det svårt för honom att komma i gång med både skidåkning och tävlingar.

Men det verkar som att du har kommit i gång nu?

”Ja nu känns det bättre men det var inte till min fördel att schemat blev som det blev i år.”

Kollar man på schemat över tävlingarna ser man att de fyra första tävlingarna legat ganska nära varandra. Alltså en intensiv början på tävlingssäsongen för åkarna, när Turdell alltså inte var i toppform.

”Tävlingarna har också hänt väldigt snabbt.”

Tittar man ännu närmare har tävlingarna alltid genomförts på den första väderdagen och tävlingen i Fieberbrunn blev till och med framflyttad och genomfördes tidigare än planerat.

Förra året plockade du hem alltihop, både touren och finalen i Verbier. Har du haft samma upplägg den här säsongen?

”Ja, förutom en dålig försäsong har jag inte ändrat på mycket. Jag tar det tävling för tävling och försöker att inte tänka så mycket på totalresultatet.”

Visst har det varit lite av ett nytt format i år, vad tyckte du om det?

”Ja precis, i år var cuten efter Kanada och man körde två gånger i Fieberbrunn”

Kristofer fortsätter berätta lite mer om förändringarna för årets FWT. Kvalet som tidigare varit 4 tävlingar var i år 3, plus att båda finaltävlingarna är värda 25% mer i poäng vilket är nedskruvat jämfört med förra vintern: då var sista tävlingen i Verbier var värd hela 50% mer. Ett format som inte var helt uppskattat bland åkarna.

Kristofer tror även att extraåket i Fieberbrunn har påverkat åkarnas taktik. Tidigare har det varit totalt 5 tävlingar varav de 3 bästa avgör vem som vinner. I år har det snarare varit 3 poäng av 6 åk som räknas eftersom man i Fieberbrunn fick två åk, varav det bästa resultatet räknades. Detta har gjort att åkarna har haft fler chanser på sig och därmed också vågat gå all in.

Du ligger 3a inför sista tävlingen, hur känns det?

”Det är lite blandade känslor, det känns självklart roligt med placeringen men inte lika roligt med snöförhållandena”.

Kristofer, likt Carl, beklagar sig lite över den lilla snömängd som kommit under säsongen och att förhållandena har varit dåliga.  Det finns också en viss oro över hur Verbier Xtreme facet Bec des Rosses ser ut. Det har även ryktats om ett back-up face i form av Mont Gond i Nendaz, grannberget till Verbier som ligger i samma liftsystem.

Är det något som har varit speciellt för denna säsong?

”För att inte säga samma sak som Carl så måste jag säga mer freestyle. Det har verkligen gått framåt med alla trick men jag tror också det har att göra med facen.”

Kristofer fortsätter med att förklara hur det i år varit som en trade-off mellan freestyle och big-mountain. Till följd av att det har bytts till mindre tekniska face och att facen inte heller sett likadan ut som tidigare, har det gett upphov till mer slopestyle-liknande tävlingar. Tydligast var det under tävlingen i Kanada när Max Palm drämde av ytterligare en dubbel och Maxime Chabloz gjorde en cork 720.

Har du någon strategi inför sista tävlingen?

”Jag tar det tävling för tävling och taktikar inte så mycket och tänkte hålla mig till det nu också”

Med det ändrade formatet och den höga nivån förklarar Kristofer att det nästintill är omöjligt att försöka ställa ner ett safe-åk och att räkna ut vilken placering man ska landa på.

Det är tajt i toppen på herrsidan och du är med och fightas?

”Ja, nu är jag det men inför sista kvaltävlingen i Kanada låg jag utanför cuten och visste att jag var tvungen att ställa ned ett bra åk för att ta mig vidare.”

Det verkar som att Kristofer presterar bäst under press då han lyckades knipa en 3e plats under tävlingen i Kanada och även göra bra ifrån sig under tävlingen i Fieberbrunn vilket gett honom en tredjeplats i totalen. Kristofer har alltså chans att försvara titeln som världsmästare.

Finalen i Verbier går nu på lördag och livestreamen startar 9.15 på morgonen, länk kommer givetvis här på Freeride.se inom kort.

 

Text: Gustav Haglund
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.