Kinesiskt företag vill köpa Peak Performance, Salomon och Atomic

Den senaste tiden har rykten flitigt florerat i media att den kinesiska sportklädestillverkaren Anta Sports planerar att köpa upp finska Amer Sports. Den Helsingfors-baserade sportjätten bekräftar att kinesiska investerare uttryckt intresse men säger samtidigt att inga förhandlingar inletts.

Intresse

I ett pressmeddelande den 11 september bekräftar Amer Sports Corporation att bolaget mottagit, “en icke-bindande preliminär intresseindikation från ett konsortium bestående av ANTA Sports Products Limited (“ANTA”) och det asiatiska riskkapitalbolaget FountainVest Partners att förvärva hela Amer Sports aktiekapital.”

För att ett kontant anbudserbjudande ska kunna göras, skriver man vidare, måste ett antal villkor uppfyllas, t.ex. att budet godkänns av de aktieägare som håller aktieposter på minst 90 procent i Amer Sports.

I nuläget skulle aktieägarna var berättigade till 40 euro per aktie (motsvarande 412 kronor) i kontant ersättning.

… eller bud

Men Amer Sports understryker också att man förnärvarande inte deltar i några förhandlingar med konsortiumet. Samt att man inte tagit några beslut beträffande intresseindikationen.

Dock skriver både nyhetsbyråerna Reuters och Bloomberg att Anta Sports den 12 september, dvs dagen efter Amer Sports tillkännagivande, meddelade att de lagt ett indikativt bud. Exakt hur mycket budet ligger på skiljer sig något åt mellan de olika nyhetskällorna men tros ligga på mellan 4,6 och 4,7 miljarder euro (motsvarande 47, 4 respektive 48,4 miljarder kronor).

Okänd aktör

I Europa är Anta Sports, med ett marknadsvärde på 12,5 miljarder dollar (cirka 427,6 miljarder kronor), relativt okänt. På hemmamarknaden kan man däremot titulera sig det tredje största sportvarumärket. Bara Adidas och Nike är större.

Kina står fortfarande nämligen för merparten av den globala sportartikelstillverkningen. Men nu ökar även den inhemska försäljningen, tack vare en växande medelklass och att den kinesiska regeringen nu förordar utövandet av sport.

Värt att tillägga är att Anta Sports stödjer den kinesiska olympiska kommittén, och vid vinter-OS i Pyeongchang 2018 bar den kinesiska truppen Anta-kläder. 

Potentiellt tronskifte

Inga kinesiska sportgodsföretag har hittills lyckats slå sig in på den europeiska marknaden. Det är något som Anta Sports vill ändra på. Med ett eventuellt förvärv av Amer Sports, skulle företaget från den sydöstra staden Jinjian, bli det tredje största sportskonglomeratet — i världen.

Finska Amer Sports är till storleken sett ungefär lika stort som Anta Sports, och äger välkända märken som Salomon, Atomic, Armada och Arc’teryx..

Som Freeride rapporterade om, och som många säkert minns, sålde danska IG Group i våras svenskgrundade Peak Performance till Amer Sports för 2,6 miljarder kronor.

Förra året låg Amer Sports försäljning på 2,7 miljarder euro (motsvarande 27,8 miljarder kronor).

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.