Lovisa Rosengren – Från dröm till verklighet

Lovisa Rosengren vann en resa till Kashmir, tog chansen, arbetade hårt och hennes karriär som skidåkare har nu tagits till en nivå många bara drömmer om. Men bakom framgången finns en historia om hur hårt slit lagt grunden för triumfen.

Hennes internationella karriär kickade igång i samband med att Lovisa fick sin Dream trip förverkligad av Salomon Freeski-TV våren 2017. Lovisa hade önskat att få åka till Kashmir med några av Salomons vassaste åkare. Kul tyckte Salomon och Mike Douglas, producent för serien, ringde upp Lovisa för att förkunna den goda nyheten.

Hur var det att åka med proffsen från Salomon?
– Det var superkul, inleder Lovisa när jag äntligen får till en intervju med henne i en soffa hemma hos en gemensam vän till oss i Engelberg.

– Det var kul att lära sig från grunden hur en filminspelning går till, eller hur man arbetar under en filminspelning, fortsätter hon. För mig var det det bara att kolla på hur de andra gjorde, sedan härmade man. Den erfarenheten har hjälpt mig supermycket. När jag jobbade med Ski Canada ett par år innan var det basic, men nu fick jag vara med och uppleva en riktig produktion i bergen.

I avsnittet lovordar Salomons rutinerade rävar Lovisa och hennes åkning. Att Lovisa besitter en talang och att inspelningen kunde vara början på något större går att höra mellan raderna i det som sägs. Men helt självklart var det inte att resan skulle få en fortsättning.

Lovisa berättar om jobbet som inte syns, men som möjliggör en karriär inom branschen.
– När jag fick jag alla bilder från Scott Markewitz [fotografen som var med på resan till Kashmir, reds.anm] så testade jag att göra en portfolio och söka sponsorer. Jag sökte inte Salomon i första hand. Sen så gjorde jag det ändå och det var väl inte förrän sent i september som som vi bestämde att vi skulle fortsätta samarbeta, ett halvår efter inspelningen med Freeski-TV. Det tog lång tid innan det blev något. Att skapa en portfolio tar tid och sen komma underfund med hur man gör för att nå ut. Kalen [Thorien, som var med i Kashmir, reds.amn] var väl den som pushade och förklarade lite hur man skulle göra. Hon hade tävlat lite innan men tyckte inte det var hennes grej, precis som jag. Hon inspirerade mig till skapa en portfolio och ta det ett steg länge. Hon trodde verkligen på mig och det var skönt att hon hade varit i samma sits som mig. Ska jag tävla eller fota, hur lyckas man ens i skidbranschen?

Lovisa fortsätter prata om de långa ledtiderna som karaktäriserar skidbranschen enligt henne, och hur mycket av arbetet bär frukt långt senare efter det har genomförts.
– Mycket jag gjorde förra säsongen har gett resultat i år. Som att jag fick ett omslag på Åka Skidor och hamnade på bild på liftkort i Whitewater. Att jag tagit kontakt med fotografer har gett mycket. Min resa till Kirgizistan som jag skrev om på Freeride och som jag skrivit en bloggpost om hos Salomon är också exempel på saker som gett resultat senare.

Hur skulle du beskriva skillnaden på dig själv som skidåkare nu med när du åkte till St Anton första gången för sex år sedan?
– Gud, då hade jag aldrig åkt offpist, men jag viste att jag ville åka offpist. Innan hade jag åkt med familjen och då hade jag åkt mellan pisterna, men jag ville åka utanför pisterna på riktigt. Min kompis Gabriella [Edebo, reds.anm] sa i ett poddavsnitt att när hon öppnade skidtidningar såg hon bara alla piståkare. Samma för mig, man hade sett Anja Persson men inte riktigt reflekterat över puderreportagen.

I Lovisa tycks det finnas ett driv. Något som får henne att ta chanser och jobba sig fram till nya lägen. En inneboende kraft som inte nöjer sig med det hon har uppnått hittills.
– På något sätt skulle jag inte vilja göra en säsong där jag bara ska åka skidor men inte göra något mer. Det har varit bra att jobba med Xtravel i vintras, åka med Salomon och vara ute och fota. Det känns skönt att använda sin talang för att producera något under vintern. Sen känner jag inte att jag är där jag vill vara än, men jag är på väg åt rätt håll.

Vad är det som lockat dig att leva livet som dedikerad skidåkare och inte välja ett mer ”normalt” liv?
– Jag brukar tänka så här: vill jag hellre sitta hemma i Stockholm och klaga på vintern eller vill jag åka skidor varje dag och träffa människor som gillar att åka skidor lika mycket som jag gör? Då är valet enkelt. Sex säsonger senare sitter jag här, full med olika erfarenheter och otroligt glad över att jag fortsatt med skidorna. Jag kom nyligen hem för några dagars jobb och kände direkt att jag ville iväg igen innan jag börjar leva vanligt liv under sommaren. Det är fantastiskt att få dela upp livet! Optimalt kanske egentligen borde vara att flytta från Stockholm till bergen på heltid.

I mars månad var det dags för Lovisa att åter ställa in sig i Mike Douglas crew. Kanadensaren samlad ihop tre nordiska skidåkare och gjorde en roadtrip i Alperna med stopp i Chamonix, Verbier och Engelberg. Om första resan med Salomon var en ren vinst var Lovisa denna gång castad för sina egenskaper som skidåkare.

Hur var det att spela in med Salomon i Alperna i vintras?
– Det var superkul. Återigen lite nervös eftersom jag inte gjort det på ett tag, att filma alltså. Jag gillar verkligen att filma, fantastiskt kul att åka med två norska åkare också. Det känns som skandinaver har något gemensamt. Hedi och Robert Pallin Aaring är fanatiska skidåkare att åka med, och vi var ett väldigt bra crew.

Efter att Salomons crew lämnat schweiziska Englberg är jag ute och fotograferar tillsammans med Lovisa några dagar. Desto mer tid jag spenderar med henne på berget och ju mer jag förstår hur hårt och målmedvetet hon arbetar, desto mer övertygad blir jag. Det är inte Lovisa som haft tur att bli upplockad av Salomon, det är Salomon som haft tur när de tog med Lovisa till Kashmir.

Kort om Lovisa

  • Född och uppvuxen: Stockholm
  • Åkte skidor som liten: Sälen, Åre, Österrike och Klövsjö.
  • Favoritdestination att åka skidor på: St. Anton är ju hemmaberget och alltid en favorit, men Mt Baker och Engelberg är två ställen som jag besökt denna säsong och börjar nog fightas om förstaplatsen. Sverige också, det är ju helt magiskt att upptäcka våra berg.
  • Önskedestination att få göra en andra dreamtrip till: Varför inte slå till med Alaska.
  • Instagram: @lovisa.rosengren

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.