Mer vinter än vår när lavinprognossäsongen går mot sitt slut

Slutet för lavinprognossäsongen väntar efter helgen men ute på fjället har vintern gjort comeback.

Efter ett par härliga högtrycksveckor som kulminerade förra veckan så vräker nu snön ned på platser både i södra och norra delen av fjällkedjan. Förutsättningarna för fin åkning ser lovande ut men det är viktigt att fortsatta ha lavinsäkerhet med i planering av åkning. Lavinfaran kan vara både 3 (betydande) eller 2 (måttlig) men mänskligt utlösta laviner är ingen omöjlighet i brant terräng, trots att vi närmar oss maj månad. Läs mer på lavinprognoser.se.

– Det ser mer vintrigt ut än på länge på många platser i fjällen. Vi har mätt upp stora mängder nysnö i både Härjedalen, Jämtland och Kirunafjällen. Snö som såklart inbjuder till åkning och ger möjlighet att njuta av puder sent på säsongen men vars stabilitet inte ska tas för givet. Även om vi generellt ser snabbare stabiliserande processer i snötäcket på våren än tidigare under vintern så kan det gå laviner även nu. Eventuell instabilitet kommer att hänga kvar längre på övre delen av kalfjället där det dels har drevat kraftigare, dels har varit kallare. Historiskt sett så har vi ibland sett allvarliga lavinincidenter i både slutet av april och även in i maj så det kan vara farligt att helt släppa laviner ur medvetandet, säger Mattias Tarestad, lavinexpert Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.

Inte ovanligt att det kommer snö sent

Stora snöfall i slutet av säsongen är inte så ovanliga men förhållandena nu är ändå värda att vara uppmärksam på.

– Vi har även vid någon tidigare säsongen packat ihop för året samtidigt som en stor snöstorm drar in över fjällkedjan så förhållandena får ändå betecknas som inom normalspannet. Vi som åkare behöver kanske återanpassa vårt tänkesätt till mer vinterlika förhållanden, vilket inkluderar både drevsnöproblematik och ytnära svaga lager i snötäcket. Det kan kännas lite bakvänt efter flera veckor med superstabila vårförhållanden där uppvärmning och eventuella våta laviner var de enda riskerna att förhålla sig till. Att anpassa sig efter rådande förhållanden och vara uppmärksam på förändringar är A och O i all riskhantering, fortsätter Mattias Tarestad.

Sista helgen med lavinprognoser

Lavinprognoserna fortsätter i samtliga sex prognosområden över helgen. Sista prognoserna publiceras på Valborgsmässoafton och gäller över 1:a maj. Undantaget är Abisko-Riksgränsenfjällen där säsongen pågår två veckor till fram till mitten av maj.

– Prognosarbetet sker väldigt systematiskt och involverar många människor varje dag. Varje dag inleds med morgonmöten följt av fältarbete, nulägesanalys, vädergenomgång med SMHI, prognosmöten samt korrektur och publicering. Vår styrka är att processen är fortlöpande från säsongens början till slut men det kräver också en hel del resurser. Värdet av en lavinprognos uppstår först när den används av någon som ska ut på fjället. När mängden människor minskar under våren så anpassar vi oss och försöker hitta rätt balans mellan nytta och kostnad. Vidare så blir vårt informationsnätverk mycket mindre när exempelvis skidanläggningar, fjällstationer och fjällstugor har bommat igen för säsongen.

Generella råd

Bara för att lavinprognossäsongen börjar gå mot sitt slut så kan det fortfarande finnas ett värde att kika på lavinprognoser.se inför turer på fjället även i maj.

– Vi kommer att publicera mer generella råd på webbplatsen när vi inte längre har dagliga uppdateringar. Vidare så är ju kartfunktionerna lutningskarta och sluttningsriktningar två verktyg som alltid fungerar för turplanering fortsätter Mattias Tarestad

Några avslutande tips förutom att läsa lavinprognosen i helgen.

– Räkna med växlande snöförhållanden i olika höjder. Jag var själv ute och gick en tur på lunchen i Åre och fick fina svängar i höjd med trädgränsen och nedåt. På kalfjället var sikten obefintlig och det drevade på rätt bra. Förhållandena växlade kraftigt med höjden men föret kan väl beskrivas som ”varmpuder”, kompakt eller lite lösare. På höjd är det säkert kallare snö och även tydligare drevsnöflak. Men nyvallade feta skidor är nog ett bra tips, avslutar Mattias Tarestad.

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.