Min sommarträning: Wille Lindberg

Inför förra vintern delade Wille Lindberg med sig av sin barmarksträning, här på Freeride, i serien Försäsongsträning med Wille Lindberg. I år har han förändrat upplägget, med flytt till Åre och coachning av en freeridespecialist.


Wille har flyttat upp till Åre där han hänger och lirar boll med FWT-kollegan Reine Barkered bland annat.
Foto: Wille Lindberg

– Jag har börjat tränat med en kille som heter Jeffrey Bush på Groundfit i Helsinborg. Han är en amerikansk snubbe som tränat mycket med elitidrottare både i Sverige och staterna. Han tycker freeriders är ett intressant släkte och sätter upp träningpass som vi kan köra innan säsongen men framförallt även lite små enkla grejer att tänka på under säsongen för att inte tappa för mycket styrka.

–Jag har lite mer fart i mina övningar i år. Jag kommer fortsätta med rolighetstänket och lägga ännu mer energi på bli starkare i bål och baksida lår.  En ny grej som jag inte testat innan är foam roller, rulla rulla…

Hur ser din träningsvecka ut under sommaren?
– Just nu kör jag ett cirkelträningspass. Är ett grundträningspass som jag kommer köra ungefär fyra veckor för att stärka mage och baksida lår innan jag går vidare med lite tyngre träning. Jag kör det tre gånger i veckan. De andra dagarna ser jag till att köra lite rörlighetsövningar och rullar på en foam roller, spelar fotboll eller cyklar downhill.

Vad har du lärt dig genom åren när det gäller försäsongsträning?
– Att försöka tänka i nya banor och hitta ny inspiration för att göra träningen kul och intressant. Ta med sig det man gillar genom åren och hitta sin egen stil.

Blir det någon skidåkning i sommar?
– Nej. Jag gillar att ta ett break från åkningen. Göra något annat en tag. Gör andra roliga grejer istället, surf, cykel, trampolin och vattenhopp.

Hur avgörande är det i vinter om du skött din barmarksträning eller inte?
– För mig är det viktigt, jag vill känna mig stark när säsongen börjar och veta att jag gett mig själv de bästa förutsättningarna. Jag vet att det kommer göra stor skillnad i mars när jag ska åka Bec des Rosses.

Hur vet man om man tränar rätt eller inte?
– Det beror väl lite på vad du vill göra med din kropp och vad man vill uppnå. Ett alternativ kan vara att kolla upp lite hur man är balanserad i kroppen, vart man är stark vs svag.
 


Simhopp ingår i träningsprogrammet som ska få Wille i form till nästa säsong
Foto: Privat

Hur viktig är försäsongen för dig?

– För mig är det sjukt viktigt. Jag har inte tid att bli skadad och håller jag inte igång ökar den risken. Min kropp måste orka ta smällar under vinter och framförallt kan jag inte åka runt och vara rädd för att ramla, då kommer jag sluta pusha mig själv. Sen vill jag åka skidor i många år till och för att det ska kunna hända så gäller det att ta hand om kroppen.

Kör du själv eller med någon klubb?
– Jag har flyttat upp till Åre så kommer nog köra i källaren med grabbarna. Kommer köra efter Jeffs schema som han sätter upp till mig.

Är det alltid roligt att träna?
–Jag tycker det är sjukt kul att ha ett träningsmål och köra mot det. Ibland har man dippar men jag vet att det är värt att ta kriga på i och slutändan ger det tillfredställelse.

Tror du att du tränare mer eller mindre än dina konkurrenter?
– Jag tror ändå det är ganska många som kör på mycket. Många har gamla skador och tar man inte hand om dem blir det inte många åkdagar. Jag tror att jag sticker ut med att jag är bra på att analysera mig själv och titta på vad jag är dålig på.

Tar du någon semester från träningen?
– Nää nu är det fullt fart. ”Bara” fem månader kvar innan det är dags att dra ner till snön. 

Favoritpass?
– Rulla på foam roller.

Hatpass?
– Plankan.

Största mål nästa vinter?

– Hålla en jämnare nivå på mina tävlingar, inte vara så nervös på Bec. 
 

Wille Lindberg

Ålder: 29 år

Bor: Åre just nu (kommer från Varberg) 

Gör: Professionell skidåkare 

Aktuell: Efter en fin säsong på FWT laddar han nu för nästa. 

Läs även:

Min sommarträning: Johan Niemi
Min sommarträning: Mimmi Sandström
Min sommarträning: Karin Stöckel 

Kolla in vår videoserie Försäsongsträning med Wille Lindberg om du själv vill komma i form till vintern 2013-2014. 

Text: Fredrik Tacacho

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.