Ny lift i Sälens nordligaste skidort

Sälens nordligaste skidort Stöten får en ny lift. Att parkera sin bil fortsätter att vara gratis. 

På Soltorget i Stöten har det byggts en ny lift till denna säsong – Ravinenliften. Den 1170 meter långa nyheten har kapacitet att frakta 750 skidåkare i timman.

De senaste åren har Stöten investerat dryga 300 miljoner kronor i att utveckla anläggningen. För de pengarna har man byggt ett nytt skidområde, Dalarnas längsta och snabbaste 6-stolslift Vargy Express och byggt ut sitt snöläggningssystem. I år bygger man alltså en ny lift.

Den nya liftens dalstation är precis jämt stolsliften Vargy-express på Soltorget, men tar sedan samma sträckning som Långknappen upp på fjället, men nya Ravinenliften går en bra bit högre upp än nämnda Långknappen i det som tidigare var den opistade ski rout:en Puderrännan. Lite synd att denna försvinner tycker säkerligen en del.

Nya liften underlättar överfart till Stötentorget för den som vill, och är ett bra val för barn och nybörjare som inte vill åka ända uppifrån fjällets topp. Från den nya liften finns tre korta och enkla åkmöjligheter: Granskottet och Mullvaden som är nya korta blå backar, samt även äventyrsbanan Ravinen. Ravinen är inte en helt ny nedfart, men har schaktats till att bli en naturlig halfpipe-äventyrsbana.

När Stöten öppnar för vintersäsongen erbjuds fler boenden om totalt 800 nya bäddar. För att undvika trängsel och smittspridning öppnas även nya parkeringsplatser i anläggningen:
– World Cup-parkeringen som iordningsställdes till finalen 1990 har byggts ut och blivit mycket större. Den ligger dessutom perfekt till för barnfamiljer då knattarna kan ta på sig skidorna och glida direkt ner till liftarna på Soltorget. Vi har även anlagt ytterligare en ny parkering intill vår nya vildmarksvärmestuga. Syftet är förstås att göra det bekvämt för gästen att hitta parkering samt undvika trängsel, nu inte minst med corona i åtanke.

Att parkera i Stöten, blir gratis även denna vinter;
–  I Stöten kommer det även fortsättningsvis att vara gratis att parkera! säger Johan Thorn.
Det sista givetvis en passning till Skistar, som också driver anläggningar i Sälen och som i vinter inför betalning på vissa av sina parkeringar. Skistar är inte helt ensamma om betalparkeringar, även Isaberg i Småland har betalparkering som dock gäller sommarperioden juli – augusti.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.