Offpist-åkare underskattar betydelsen av att mäta lutning i lavinfarlig terräng

Många sportlovsfirare som kommer till fjällen lockas av möjligheten till offpist. Denna vinter är det komplicerade lavinförhållanden i stora delar av svenska fjällen vilket ställer särskilda krav på den som rör sig i lavinterräng. En viktig del i att förebygga lavinolyckor är att ha noggrann koll på hur brant ett möjligt åk är. En ny enkätundersökning visar att det är vanligt bland offpist-åkare att inte mäta lutning. Hälften svarar att de aldrig eller sällan gör det, eller saknar en metod för att mäta.

– Det kommer många vana och även ovana offpist-åkare till fjällen under sportlovet. Säkra vägval i lavinterräng handlar om flera delar. Att ha koll på hur brant det är, är grundläggande för att undvika lavinolyckor. Tillsammans med kunskap om aktuella snöhållanden och vilken typ av laviner som förväntas ger det en grund för kloka beslut som kan förebygga olyckor. Därför är det oroväckande att många svarar att de sällan eller aldrig mäter lutning inför ett offpist-åk. En förklaring kan vara att de mestadels åker i välkänd terräng. Resultaten indikerar ändå att många underskattar betydelsen av att mäta lutningen innan sitt offpist-åk, säger Per-Olov Wikberg, lavinexpert vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.

I december 2020 genomförde Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd en enkätundersökning tillsammans med er här på skidsajten Freeride.se riktad till svenska skid- och snowboardåkare. Bland annat ställdes frågor om rutiner för att mäta lutning som del av beslutsfattandet vid offpist-åkning. Sammanlagt besvarades undersökningen av 1503 personer som definierar sig som utpräglade offpist-åkare.

Nästan hälften (45 procent) svarade att de sällan eller aldrig mäter lutning av ett offpist-åk för att avgöra hur brant det är. Till det kan läggas de åtta procent som svarar att de inte har någon metod. En av fem (21 procent) svarade att de att de alltid eller ofta mäter lutning.

En traditionell mätmetod, stavar i vinkel, är åkarnas favorit. Drygt hälften (54 procent) använder denna metod. Nästan en lika stor andel (46 procent) använder lutningsmätare eller en mobilapp med lutningsmätare. Tre av tio (30 procent) använder lutningskartan på lavinprognoser.se.

De flesta laviner utlöses i sluttningar som lutar mellan 30 och 45 grader. Det kan jämföras med en svart pist i en skidanläggning, som är 25 grader eller brantare. Mänskligt utlösta laviner kan uppstå redan vid 25 grader, vilket gör lutningsmätning till en viktig del av beslutsfattandet inför ett offpist-åk.

– Vi vill rikta en särskild uppmaning till alla offpist-åkande sportlovsfirarare att vara noggranna med att mäta lutningen. Vi rekommenderar inte att mäta med hjälp av stavar i vinkel, utan istället använda en lutningsmätare eller använda de digitala lutningskartor som finns på lavinprognoser.se vilka ger information om var det finns branta sluttningar utmed hela svenska fjällkedjan där laviner kan förekomma, säger Per-Olov Wikberg.

Idag finns det ett flertal mobilappar med lutningsmätare som även innehåller praktisk information om hur man ska mäta. Ett annat alternativ är kompasser med särskild lutningsmätare. Det finns även digitala lutningsmätare som man kan fästa på sina stavar.  Om man frekvent åker i lavinterräng rekommenderar Naturvårdsverket även att man går en lavinutbildning.

Relaterat:

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
7 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (7)