Österrike stänger sina skidorter november ut

I takt med att smittspridningen av corona har ökat i Europa har flera länder på kontinenten infört nya restriktioner. I Alperna stänger nu även Österrike sina öppna skidorter, åtminstone månaden ut. Tidigare har Italien, Frankrike och Tyskland också stängt. Schweiz är det land i Alperna som håller skidorter öppna i nuläget. 

I Italien fick Cervinia stänga redan andra dagen efter att man hade öppnat i slutet av oktober, detta efter att den italienska regeringen infört nya restriktioner.

I Österrike har flera glaciärskidorter varit öppna. I lördags kom nya restriktioner från politiskt håll, vilket gör att skidorterna nu har fått stänga ned åtminstone månaden ut.

Beslutet i Österrike gäller från och med idag tisdag och hela november ut. Restauranger och barer stänger, förutom för take away. Österrikarna ombeds att hålla sig inomhus mellan åtta på kvällen och sex på morgonen. Även kulturella och sportsliga evenemang och aktiviteter pausas.

Detta innebär att skidorterna i Österrike som var öppna, knappt tio stycken nu får stänga sin försäsong. Stubai, Sölden, Hintertux, Pitztal, Kaunertal, Moeltall, Kaprun, och Dachstein är därmed inget alternativ för vanlig skidåkare som vill få till några försäsongssvängar. Vissa skidorter tillåts dock hålla öppet för träning för landslagsåkare och alpina klubbar.

Förra veckan kom även Frankrike och Tyskland med liknande restriktioner som också gör att deras skidorter är stänga åtminstone månaden ut.

I Schweiz går man just nu tillsynes mot strömmen jämfört med övrigt Alpländer. Superkända och populära skidorten Verbier öppnade i fredags och i nuläget håller man öppet, men givetvis med ett antal försiktighetsåtgärder vidtagna. Verbier är öppet på helgerna i november, och planerar att vara öppet dagligen från och med 5 december.

Diskotek och klubbar är stängda, såväl som biografer, museum, bibliotek, gym, simhallar och liknande. Skidorterna har dessutom krav på hygien med handtvätt, att besökarna håller avstånd samt att munskydd används i all kollektivtrafik samt slutna liftar som gondoler och kabiner. Detta är några av åtgärderna. Guy Ordway som arbetar i skidskola i Verbier:
– Polisen kollade att allt gick säker till vid Medran-liften i Verbier, även ner i Le Chable. Folk respekterar avstånd till varandra, och bär muskydd där det är påkallat. Det är nog ganska olikt det vi såg från Italien och det finns skäl att möta hela detta försiktigt men också med viss optimism, säger han till sajten Planetski

Även orter som Engelberg, Saas-Fee och Zermatt är öppna. I Zermatt går 7 av 52 liftar och 26 km pist är öppet, snöläget 220 cm på toppen.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera