Prisrallyt på svenska fjällstugor fortsätter

Priserna på fjällstugor har ökat dramatiskt det senaste året. Störst har uppgången varit i Härjedalens kommun, där Funäsdalen, Vemdalen och Ramundberget ligger, upp 33 procent. Malung-Sälen är dock Sveriges klart dyraste skidkommun, med ett snittpris på 4,2 miljoner kronor. 

– Ett ökat intresse för friluftsliv och semester i Sverige under pandemin har gjort fjällstugor ännu mer attraktiva. Det ökade intresset har färgat av sig på fritidshuspriserna under året, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Priserna på fjällstugor har det senaste året ökat mest i Härjedalens kommun, där Funäsdalen, Vemdalen och Ramundberget ligger – upp hela 33 procent. Det visar en kartläggning av prisutvecklingen på fritidshus i Sveriges största skidkommuner som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling gjort utifrån data från Svensk Mäklarstatistik.

Priserna på fritidshus har stigit med 20 procent i landet som helhet. Men skidkommunerna ligger alla, förutom Storuman med Hemavan/Tärnaby, klart över rikssnittet:
– Ett fritidshus i fjällen är ofta mer lättskött än ett sommarboende, vilket gör det möjligt att släppa alla krav och fokusera på att vara ledig. Många har nu upptäckt att fjällen är ett attraktivt resmål även under andra årstider än vintern, säger Marcus Svanberg.

Sammanställningen visar att Malung-Sälens kommun, där bland annat Lindvallen och Hundfjället ligger, är den skidkommun där fritidshusen kostar mest, med ett genomsnittligt pris på 4,2 miljoner kronor. Här har priserna på fjällstugor ökat med 21 procent det senaste året.

Fem tips – så undviker du fallgropar när du köper boende i fjällen:

Och om man går i köpa fjällstuga-tankar, finns det några fallgropar och goda tips från coachen? Japp, här är fem saker att begrunda före du smäller till på fjällstuga.

1. Sätt en budget
Fundera på hur mycket du är beredd att lägga på en fjällstuga eller en andelslägenhet. Kom ihåg att räkna in månadsavgift för el, vatten, sophämtning, snöröjning och vägunderhåll. Tänk också på att budgetera för mer omfattande underhåll och reparationer.

2. Avstånd och kommunikationer
Tänk på hur avgörande avståndet är för dig och hur kommunikationerna till fjällboendet ser ut från ditt hem. Finns det andra sätt att ta sig dit än i bil och ligger flygplats, buss- eller tågstation i närheten? Hur långt är det till skidsystem, längdspår eller vandringsleder? Värdefull semestertid kan annars gå åt till transporter.

3. Glöm inte vår, sommar och höst
Fjällen är en fantastisk plats under alla tider av året. Undersök vad skidorten kan erbjuda under andra årstider än vintern för att få det mesta ut av ditt fjällboende. Kanske blir vandringsleder, cykelleder och sjöar i närheten mer värdefulla än pisten.

4. Undersök uthyrningsmöjligheter
Ett andelsägande innebär ganska stor flexibilitet. Det är dock viktigt att kolla upp vilka regler som gäller för uthyrning. Köper du en egen fjällstuga kan det vara en god idé att förbereda huset för uthyrning redan i ett tidigt skede. Bra tips är att göra plats för ett låsbart förråd där du kan förvara personliga saker och ta fram tydliga instruktioner för skötsel.

5. Gå på visning
Även om det är många mil till fjällen är det viktigt att gå på visning innan du slår till – inventera och känn in bostaden och läget. Titta extra noga på våtutrymmen och värmesystem och tänk på att snön kan förändra tomten en hel del. Om du är intresserad av att köpa ett andelsboende kan du utvärdera platsen genom att hyra ett boende i samma område innan du köper.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
29 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (29)