Resultat undersökning – 43 procent har redan bokat en resa till Alperna i vinter

89 procent vill åka till Alperna och 43 procent har redan bokat en resa. Här är resultatet från undersökningen som Freeride och Österrikiska turistbyrån nyligen genomfört.

Vi har nyligen genomfört en undersökning här på Freeride.se i samarbete med Österrikiska turistbyrån, med frågor gällande resor till Alperna i synnerhet. Undersökningen gick att svara på mellan 3-16 oktober 2022 och vi fick totalt in 1124 svar vilket är mer dubbelt så många i jämförelse med motsvarande undersökning som vi genomförde hösten 2021. Du som deltagit i undersökning har chans att fina priser från Freeride och Österrikiska turistbyrån, vinnarna kontaktas via mail.

Förra årets undersökning hade större fokus på pandemin och dess effekt på resandet medan det i denna undersökning har pekats på andra orsaker som eventuellt kan sätta käppar i hjulet, exempelvis stigan inflation, höga elpriser och krig.

I grova drag så går det att se att intresset för att åka till Alperna fortfarande är högt och att många som svarat redan har bokat en resa. Procentuellt är det färre som svarar att de bokat en resa till svenska eller norska fjällen vilket sannolikt beror på att vi inte begränsas på samma sätt av pandemin.

Nedan dyker vi ned i några utvalda delar av svaren, håll till godo!

Vilka har svarat?

Av de svar som trillat in så är nästan hälften mellan 45 och 64 år och drygt 68 procent av alla som svarat på enkäten har barn. Slutsatsen av dessa siffror får bli att denna undersökning i synnerhet landat hos den något äldre delen av vårt skidåkande land.

Två veckor skidåkning per vinter visade sig vara vanligast bland er som svarat men en fjärdedel av er lyckas i regel få till tre veckor på skidorna och nästan lika många svarar att de åker skidor fyra veckor eller mer. Med andra ord är ni som deltagit i denna enkät en skara dedikerade skidåkare som står relativt mycket på skidor varje säsong.

Vad säger resultatet?

Över 43 procent av er svarar att ni redan bokat en skidresa till Alperna denna vinter i jämförelse med drygt 35 procent som svarar att en resa till svenska eller norska fjällen är bokad. Detta är kanske det mest anmärkningsvärda i denna undersökning då en undersökning från Kantar SIFO nyligen visade på att 9 av 10 som åker på skidsemester den här säsongen väljer skidorter i Skandinavien. Den undersökning baserades på ungefär lika många svar men hade också svar från Norge.

Vad beror denna skillnaden på då måntro? Det kan vi givetvis bara spekulera kring. Men sannolikt så är ni som svarat på freerides egna undersökning mer peppad på Alperna eller så är norrmännen mer hemkära än oss svenskar. En annan faktor som kan spela en avgörande roll är att denna undersökning tillåter fler än ett svar.

Fyra personer svarade att de bokat en riktigt exotisk skidresa till vintern. Vi blir givetvis nyfikna på vart detta kan vara och hur skidåkning är just där? Förhoppningsvis dyker det upp någon uppdatering kring detta längre fram i forumet.

Av er som inte bokat någon skidresa än så svarade nästan hälften att det beror på att ni vanligtvis inte bokar så här tidigt på hösten (undersökning genomfördes som sagt i början av oktober). Drygt 35 procent avvaktar med att boka en skidresa på grund av ekonomiska skäl, exempelvis stigande inflation och högt elpris. Det är också en relativt stor andel, närmare bestämt 11,8 procent, som fortfarande bekymras över coronaviruset och därför avvaktar med en eventuell bokning av skidresa.

Nästan 90 procent är dock överens – vi vill åtminstone åka till Alperna denna vinter, och det är i synnerhet Österrike som lockar.

Hållbart resande är en het fråga och det är nu möjligt att åka direkttåg ned till Alperna. Över 45 procent flyger dock hellre eftersom det går snabbare men över 20 procent svarar att de väljer tåget om det är möjligt, vilket det ju faktiskt är.

Citat från undersökning

Nedan följer några valda citat från den del av undersökningen där ordet var fritt.

”Pumpa puder så det sjuder”

”Mera intressant med alperna när priserna höjts rejält i Sverige”

”Äntligen känns det fritt fram att resa igen!”

”Åker endast längd”

”Wir wollen die Eisbären sehen!”

”Min senaste Österrikeresa var Ischgl precis när pandemin slog till så man var tvungen att åka i förtid. Åker gärna tillbaka!”

”Ser fram emot Hintertux”

”Jag tänker absolut åka till alperna i vinter men det blir förmodligen inte lika ofta som förra året, alternativt lite mer budgetvänligt.”

”Just go with the snow”

”Inflationen, höga bensinpriser, ekonomisk kris är det som påverkar vårt beslut om vi skall åka eller inte denna vintern. En skidresa kostar en hel del och om den totala kostnaden går upp med +20% denna vinter så åker vi inte.”

”Ses i backarna”

”Där snön finns hittar ni mig, vare sig det är Österrike, Frankrike, Schweiz eller Italien.”

”Tror tyvärr inflationen och elpriserna kommer göra att många måste hålla i pengarna i vinter och att de kommer märkas när det gäller skidresor och övriga resor”

”Älskar Österrikes skidåkning, brukar åka varje vinter till Arlberg”

”Sportgastain är mitt favoritställe”

”Ser fram emot en coronafri vinter”

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.