SJ satsar miljarder på nattågen till Åre

SJ gör sin största satsning någonsin genom att rusta upp nattågen mellan Stockholm och Åre.

Att resa med nattåg kan vara en behaglig resa, du sover under tiden som du transporteras och vaknar förhoppningsvis utsövd och redo att bege dig ut i backen morgon efter avfärd. Att ta nattåget till Åre är i skidåkarkretsar något av en modern klassiker.

Tågen är dessvärre mindre moderna och de äldsta vagnarna är från 60-talet. Faktum är att SJ fått böta närmare en miljon kronor för brister ombord på sina nattåg till och från Jämtland under de två senaste åren. Det är i synnerhet återkommande problem med trasiga toaletter och duschar som orsakat de största problemen.

Men nu kommer glada nyheter för alla tågälskare. SJ kommer göra sin största satsning någonsin genom att rusta upp nattågen mellan Stockholm, Östersund och Åre.
– Under de senaste fem åren har vi sett en enorm ökning vad gäller efterfrågan på nattågsresor. Tidigare hade vi inte alls det resandet och vi kanske såg nattågsresor som någonting som inte har framtiden för sig. Där har vi definitiv fått tänka om, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ till P4 Stockholm.

De första upprustade nattågsvagnarna beräknas vara i drift om två år och målet är att alla nattvagnar ska vara upprustade inom fyra år.

Tågtrafiken under dagtid på samma sträcka kommer också få ett uppsving då inköp av nya snabb- och regionaltåg ska göra att alla SJ:s dagtåg mellan Stockholm och Jämtlands län ska vara snabbtåg inom cirka fem år.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.