Skidskvaller #24

Jacob Hyllengren har fått en ny skidsponsor och Newschoolers gör tvärtemot rådande trender och expanderar till pappersform. Jacob Westers ben är på bättringsvägen efter en surfincident på Bali, specen till GoPro 4 har läckt ut och Jon Olsson lämnar Yniq och kör numera för POC.


 • Foto: hsr.se
  Adam Widén och Christine Hargin har köpt en gammal folkabuss. Surfbussen är inredd i läckert djuriskt tyg och man känner igen den på dess tvåfärgade utsida i turkost och gräddvitt.
   
 • Christine syns just nu även på affischer för Håll Sverige Rent, som håller på med en kampanj för att öka allmänhetens kunskap om allemansrätten, och få folk att fatta att man inte kan slänga skräp hur som helst.
 • 4K @ 30 FPS
  1080 @ 120 FPS

  720 @ 240 FPS
  Den som vet vet. För oss som inte vet är det specifikationerna för GoPro 4. Ujujuj.
   
 • Jacob Wester skadade benet illa när var ute och surfade. Jacob som hittat billiga biljetter till Bali, hade tänkt att klämma in en två veckors semester/surfresa, såhär på sensommaren. En surfbräda i vaden satte stopp för det redan första dagen och Jacob fick vända hemåt med ett gäng stygn i benet. Nu verkar han dock vara på bättringsvägen.

 • Høyre vann det norska riksdagsvalet, men hade utförsentusiasterna fått bestämma hade Venstre (som ologiskt nog är ett mittenparti) plockat flest röster, före Miljöpartiet de Grøne. Detta enligt Fri Flyts valundersökningar i frågor som rör skidåkare.
   
 • Jeppenator gjorde sig av med uppskattningsvis två decimeter skägg när han kom hem från sin roadtrip. Risken för att missta honom för en söderhipster minskade därmed markant. Han uppges även vara en smula besviken över att den här tråden har dött ut. Nån som kan göra honom glad igen?
 • En tysk kartritare vid namn Christoph Schrahe anklagar ett flertal europeiska skidanläggningar för att överdriva sin totala pistlängd. Märkliga mätmetoder har upptäckts och de bland de värsta syndarna återfinns jättesystemen Fyra Dalarna i Schweiz, och Espace Killy och Tre Dalarna i Frankrike. Bättre att göra som jänkarna och mäta ytan i obegripliga hektar istället?


   

 • Det går fortsatt uppåt för Jacob Hyllengren Larsson. Först hookades han upp av Jiberish, och häromdagen presenterades han som ny åkare på Surface Skis proffsteam. Grymt kul, tycker vi på redaktionen och är redan nyfikna på vad som väntar The Shelf Guy härnäst.
   
 • Newschoolers ska bli tidning. Tanken är att det ska vara ett ”best of”-magasin av material som publicerats under året, baserat på medlemmarnas rating. Snacka om projekt med urspårningspotential.
   
 • Slopetrotter börjar med direktflyg från Göteborg till Innsbruck i vinter. För den som inte gillar paketresor går det även bra att bara boka flygstol.
 • Storstenshöjden utanför Örebro har köpts upp av Branäsgruppen, som redan innan var Sveriges näst största skidkoncern. Förutom Branäs äger de Kungsberget och Vallåsen, och nu alltså även Storstenshöjden.
 • Och på tal om det – danska alperna, även känt som Vallåsen (på Hallandsåsen) har byggt ut sitt nybörjarområde till kommande säsong. Dessutom var Vallåsen tionde störst i Sverige sett till antal sålda liftkort förra året. Inte illa pinkat med tanke på hur ofta det bara regnar på vintern i den delen av landet.

  Denali vs Hallandsåsen..
   
  Foto: Wikimedia Commons

   

 • Älskling, vem krympte berget?
  Jajemän, Nordamerikas högsta berg Denali, eller Mount McKinley som det också kallas, har krympt. Vid mätningen 1952 var det 20 320 fot (6 193,5 meter) högt. En ny mätning från i år visar att berget antingen blev felmätt senast det begav sig, eller att det har krympt med 83 fot. Redaktionen hoppas att det var det sistnämnda, det är alltid roligt med oförklarliga geologiska fenomen.
  Ny höjd är förövrigt 6 168 meter.
   

 • Foto: jon-olsson.com
  Jon Olsson har sålt sina ägarandelar i glasögontillverkaren Yniq. Jon startade bolaget för ett antal år sedan och uppger själv att beslutet att sälja var svårt. Beslutet togs då Jon säger sig sakna den tid han önskade för att kunna ta hand om projektet. Ny gogglesponsor blir istället POC.
   
 • Ramundberget siktar på att öppna redan till höstlovet (vecka 44). Det kanske inte är helt omöjligt, fjälltopparna har redan fått lite snö.
   
 • June Mountain i Kalifornien öppnar igen, efter att ha varit stängt hela förra säsongen.
   
 • Matilda Rapaport och tre kamrater har startat sajten exploreyourpassionen rekryterings- och jobbsökningssajt för folk och företag som ägnar sig åt säsongsjobb. 
   
 • The Bunch har i sin sedvanligt superhemliga The Bunch-anda redan smygpremiärat sin kommande film ”Far Out”. Det var Maximilliam Smith som tog tag i saken och släpade ut en projektor i skogen utanför Göteborg. Rullen lär ha varit mycket uppskattad, men vi vanliga dödliga får vänta på filmen ett tag till.
   
 • TANNER HALL är arg igen. Denna gång är det på att det numera finns skidskolor som erbjuder friåkning på schemat. ”Vad är det som är fritt om man tar betalt för det?” undrar Tanner högljutt.
   
 • Det verkar vara ganska avslappnad stämning på Freeridegymnasiet i Malung, om man ska tro Johan Niemis twitter.

 • Flera amerikanska skidorter har beslutat att alla deras anställda instruktörer ska åka med KneeBinding. Det är en bindning som enligt egen utsago drastiskt minskar risken för korbandsskador, och skidorterna räknar med att det blir billigare att förse hela personalen med bindningar än att betala deras sjukfrånvaro och operationer om de skadar sig.
   
 • En av hjärnorna bakom BroBomb – Ryan Dunfee – lämnar Powdermag och börjar jobba för TGR. Nätets mest sarkastiska/förbannade skidblogg förväntas dock leva vidare, tack och lov.
   

 • Schweiz, eller?
  Foto: Wikimedia Commons
  Gränsen mellan Schweiz och Italien kommer flyttas på grund av smältande glaciärer, detta uppger SR. Tidigare toppar har smält undan och blottat nya klippor, och nu har länderna enats om att låta vattenflödet bestämma vart gränsen går. Detta påverkar skidorterna på gränsen – i Zermatt/Cervinia har en lift som tidigare gick på båda sidor hamnat helt i Schweiz, vilket gör att kommunen på den italienska sidan går miste om intäkter från den liften. Stökigt, men intressant.
Text: Hedda Berander & Kristoffer Frenkel
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.