Skidtest K2 Dispatch 101: ”En dröm uppför, stormtrivs i stora cruisingsvängar nedför”

K2 bryter ny mark och släpper lätta skidan Dispatch för topptur. Freetouring är marknadsföringsnamnet, och vi har teståkt. Vi fann en skida som är en dröm uppför och som stormtrivs i stora cruisingsvängar nedför.

Låt oss riva av plåstret direkt: Jag undviker helst topptur. Jag kan ge dig 10 skäl till varför lift är bättre än topptur. Det viktigaste är att med liftar, eller annat färdmedel, som laddar en med höjdmeter blir det fler och längre åk. Punkt.

Samtidigt ÄLSKAR jag skidåkning och bra snö. Detta i kombination med en fäbless för offpist gör så klart att jakten på orörd, säker och kvalitativ snö är ständigt närvarande. För att få bra skidåkning är det oundvikligen så att man stundtals får klistra på stighudarna under belagen, flippa pjäxorna till gå-läge och nyttja apostlahästarna för att ta sig uppför berget. Ibland är det en kort tur från liften, ibland är det timmar av knatande, beroende på var man befinner sig.

Varför börjar jag ett skidtest med dessa ord? Jo, jag vill poängtera att K2:s nya freetouring-skida, eller lite rejälare topptursskida om man hellre vill säga så, inte är mitt vanliga habitat. Jag har genom åren åkt en del topptursskidor, men det är ingen genre av skidor som jag är fokuserad på. För mig som helst äger 1 eller möjligen 2 par skidor finns det inte riktigt utrymme för en freetouring-skida, låt mig återkomma till detta.

Om skidan

K2 Dispatch 101 är ny till vintern 2022/2023. Detta är den smalaste av tre bredder i serien Dispatch, där det även finns 110 mm och 120 mm. För dig som vill gå all in topptur just på märket K2 finns lättare topptursserien Wayback.

Det är en skida som marknadsförs med epitetet ”Freetouring”, vilket med dechiffreringsnyckel innebär en lite ballare omskrivning av kraftigare skida för topptur. Tänk lätt skida, men det är samtidigt ingen ultralätt skimo-skida för män och kvinnor i tighta kläder som dreglandes och flåsandes ska göra toppur så snabbt som möjligt.

Dispatch är en skida som du utrustar med en tech bindning och inget annat, enligt tillverkaren. Det är en skida som inte hör hemma bland liftar och stenhårt preparerade pister. K2 Dispatch vill börja sina äventyr i maklig takt uppför i några timmar och därefter skina nedför.

Testskidorna är längden 182 cm och under foten är det alltså 101 mm som modellnamnet antyder. Radien är urlång med 26,3 meter. Skidorna är konstruerade med metalförstärkning i titanal som ligger som ett H över skidan, detta kallar K2 för Hex Beam. Kärnan är konstruerad med Paulownia, eller på svenska Kejsarträd, som är ett asiatiskt riktigt snabbväxande lövträd. I konstruktionen hittar vi så klart även kolfiber. Belaget är gjort i något som man kallar ”Steadfast” som ska hålla vallan bra mycket längre och bättre än vanliga belag. Under foten sitter stötdämpande materialet ”Vibradeck”.

På testskidorna sitter en slimmad, men rejäl techbindning ATK Freeraider 14 som väger in på 360 gram med stopper, vilket kan jämföras med DIN-certifierade hybridbindningarna Salomon Shift 13 som ligger på 885 gram eller Marker Duke PT 12 som väger 1180 gram.

Själva testskidan K2 Dispatch 101 i 182 cm väger in på 1495 gram, inklusive den monterade bindningen är det alltså 1855 gram per fot, vilket kan jämföras med säg en lite rejälare friåkningsskida som med en hybridbindning väger in på runt 3 kilo, alltså dryga 50 procent mer.

Vikten 1495 gram på pappret är förresten någonting som förvånar mig, IRL känns de till och med lättare än den angivna vikten och detta tror jag ligger till viss del i faktumet att jag är mer van vid hybrid- eller rena alpina bindningar. När jag lyfter Dispatch så är känslan ”oj vad lätta”.

Specifikation K2 Dispatch 101

Typ av skida: freetouring, dvs lite kraftigare topptur
Längder: 189, 182, 175, 168, 161 cm
Radie: 26.3 m @ 182
Mått: 123-101-112
Rocker: All-Terrain Rocker, dvs lite rocker fram och bak, spann under foten
Vikt: 1495 gram i 182 cm

Testplats och skidföre

Jag tar med mig K2 Dispatch 101 till Stryn i slutet på maj 2022 och går på topptur, samt fuskar tvenne drygt 800 fallhöjdsmeter långa åk med cat ski.

Innan vi kommer till det norska Vestlandet och sköna Stryn har det både snöat och blåst. Fjället är vitt och slätt och temperaturen ger oss kallsnö allra längst upp på topparna som når nära nog 1900 möh. Ju längre ned mot skidcentret på 1060 möh vi kommer desto mer slushig blir snön. Det är sommarskidåkning i sitt esse.

Omdöme

Uppför är testskidorna en dröm att gå på. Det är riktigt stor skillnad att ha sub 2 kilo per fot uppför (freetouring +tech bindning) jämfört med mina vanliga 3 kilo (friåkningsskida + hybridbindning). Det är hur lätt som helst och det känns som att jag skulle kunna traska upp till månen om de norska bergen sträckte sig upp dit.

Bredden 101 mm känns även den smidig och hanterlig uppför, då jag är van vid ytterligare en halv centimeter under foten. Att kompromissa mer med längd och bredd, för att få ännu bättre egenskaper uppför skulle jag nog inte se som en bra trade off. Midja på 10o mm och längd på 182 cm känns tämligen rimligt för en freetouring-skida, för undertecknad.

De första svängarna nedför håller jag på att trilla. En radie på över 25 meter var det längesedan jag åkte på. Balansen är inte där direkt, eftersom man behöver vänta lite på att svängen ska komma. Några svängar senare kommer jag in i det och ligger i stora, mjuka cruisingsvängar nerför fjället i den tämligen perfekta sommarsnön. Skidornas väl avvägda mått och rocker gör dem lugna, men lättheten och metallen finns där och ger dem liv och respons.

På åket SS Norway lutar själva huvudbranten på lite mer än vad det gör på den inledande sektionen från toppen. Jag ligger i sladdande svängar och skidorna följer med fint, men det är självklart inte samma stabilitet som på ett par friåkningsskidor.

Senare på skiddagen har jag bekantat mig med skidorna mer och åker stora, långa cruisingsvängar. Här skiner Dispatch med sin lugna rockerprofil och stora radie, både jag och skidorna stormtrivs.

I kortare sväng blir det sladd snarare än skär. Tanken med ett par freetouring-skidor är så klart inte att de ska vara för kvicka in i carvingsväng, utan lugna och trygga.

Jag tycker inte att man ska köpa ett par K2 Dispatch 101 som en allroundskida. Den kommer inte att fungera särskilt bra varken i hård preparerad pist eller i fullt blås nedför stökig offpist.

För mig är K2 Dispatch 101 en skida för dig som äger flera par lagg och Dispatch kan då mantla rollen som lite rejälare topptursskida. För dig som har ekonomi och utrymme att exempelvis ha 2-3 skidor i stallet (tex en bra pistskida, en rejäl all mountain eller freeride-skida för liftburen offpist, samt ytterligare en dedikerad skida för topptur ) ja, då är K2 Dispatch 101 med en techbindning en fantastisk skida.

Skulle jag sätta ett betyg för hur skidorna är uppför blir det full pott, nedför blir det en trea, och när jag drar snittet får jag en total 4:a i betyg, vilket känns rimligt. För även om freeride vinner över freetouring nio av tio gånger i min bok – även på heldagar med topptur – så är K2 Dispatch 101 utan tvekan den bästa skidan av den handfull som undertecknad åkt i denna kategori. Till tops!

Betyg

4/5

VEM ÄR JAG SOM HAR TESTAT SKIDORNA?

Namn: Anders Wingqvist
Ålder: 41 år
Längd: 173 centimeter
Vikt: 72 kilo
Bakgrund: Utbildad skidlärare (Steg 4), arbete som dito ett par vintrar i Trysil, Åre och Hemsedal. Även säsongat i Utah, USA. Sedan 2007 ett otal reportageresor och privata skidresor runt om i världen med fokus på offpist och topptur. På senare år lite halvt fasat ut toppturandet och funnit skidglädjen i pist och liftburen, lättåtkomlig minigolf-offpist igen. 
Övrigt: Värmer upp i pisten för att sedan leta snö, helst utan att knata alltför mycket eller riskera livet allt för mycket. Referensskidorna de sista fem-sex åren är freeride-plankor med 105-ish midja. Insett att alltför lätta skidor inte är min grej.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera