...

Skidtest: Salomon QST 98 ”– En ytterst mångsidig skida”

Vi har teståkt Salomon QST 98 i Sälen under skidtestet i december och här är omdömet.

Det är inte första gången jag springer på QST 98, en välrenommerad skida som trots att den inte är 100 plus millimeter i midjan, starkt armbågar sig in som en all mountain skida av rang. Jag valde baserat på min längd och färdighet att testa 183 centimeter. Testade faktiskt även den kortare versionen i 176 centimeter, bara för att jag kunde. Jag hävdar bestämt att det är ganska nyttigt att passa på att prova samma skida men i olika längder. Detta gör jag gärna för att kunna känna och konstatera vilken skida som passar mig bäst som åkare. Efter att ha testat båda valde jag att fokusera på 183 centimeter vilken hade en lagom svängradie och passade min vikt och åkstil.

Jag tycker att det är bra att göra lite research först av en skida innan själva testet. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du testar skidor. En del saker kan man rent visuellt se ganska fort såsom till exempel rocker-profil, bredd, känna på flex och andra uppenbara saker som grafik med mera. Det jag menar är givetvis vad tillverkaren valt att stoppa i skidans konstruktion eller hur man valt att konstruera skidan.

Om skidan

QST 98 är en lekfull men ändå kraftfull skida för dig som jagar naturliga hopp på morgonen och röjer i skogsgläntor på eftermiddagen. QST 98 har en ny, modern form och en praktisk midjebredd på 98 millimeter som klarar vilken utmaning som helst. Tekniken med dubbla sidväggar överför energin till kanterna vare sig du hoppar utför klippor eller smeker snökammar.

Specifikationer Salomon QST 98

Längder: 169, 176, 183 och 189 cm
Tip: 133 mm (@183 cm)
Midja: 98 mm (@183 cm)
Tail: 121 mm (@183 cm)
Radie: 17 m (@183 cm)
Vikt: 1990 gram (@183 cm)

Omdöme och konstruktion

Så till skillnad från andra test ska vi kort gå igenom skidans konstruktion först och se vad Salomon valt att peta in i skidan kort följt av själva åk upplevelsen, hoppas det skall smaka.

Vi kan läsa oss till att Salomon valt att lägga in ett titanalinlägg under foten. Lite som en raceplatta tenderar göra så är tanken även här att hjälpa styva till skidan vilket gör att den får ett bättre kantgrepp. I addition till detta har Salomon dessutom lagt in sidoväggar ”Sidewalls” i flera skikt närmare bestämt två stycken. Med denna information i bakhuvudet blir det väldigt transparant väl ute i backen.

Får jag samma känsla när jag ställer skidan på kant? Jajamän. Effekten blir att skidan stabiliseras vilket indirekt ger en bättre kontakt med underlaget och ett grymt kantgrepp, skidan ligger oförskämt bra på skär. Skidan uppfattas för sin bredd som vridstyv, till och med så pass styv att man börjar fundera om man åker på en all mountain skida eller inte.

Varför känns det som en carvingskida då? Här kommer vi oavkortat in på rocker-profilen. Salomon har kortat ned skärningen plus att man har tip and tail rocker. Rockern fram är hela 26% och bak 22%. Rocker gör som ni vet dels att skidan får bättre bäring i djupsnö samtidigt som skidan svänger mer. Trots att skidan är ganska lång så blir svängarna väldigt korta. Beskrivningen säger 17 meter i radie men det känns kortare än så.
Om man ska dra en mängd all moutain skidor över en och samma kam, så brukar något som de har gemensamt vara att svängarna blir lite större. Här håller Salomon verkligen vad de lovar, skidan svänger på en femöring. Även om dessa är sällsynta idag. Nedan har vi en bild som säger allt. 

Något som jag blivit besviken på tidigare är att skidtillverkare ofta utlovar någon form av ”damplifier teknik”. D.v.s. att tillverkaren valt att till exempel addera gummi eller annat i skidan för att reducera mängden vibrationer samt att skidan skall uppfattas mindre fladdrig. Informationen på Salomons hemsidan säger oss att skidan har bland annat en poppelkärna, vilket är ett lättarbetat träslag som används mycket inom skidtillverkning. Salomon har även valt att använda kork i skidspetsarna. Målet är att minimera onödig vikt samt att just kork sägs vara tre gånger mer absorberande än Koroyd.

Upplevelsen efter testet är att skidorna går ganska lugnt i pisten, med betoning ganska. Tyvärr är det mycket rocker och i min värld går de två inte riktigt hand i hand. Man kan inte få allt och jag upplever inte vibrationerna som något större problem och det påverkar inte åkupplevelsen nämnvärt. Men att låtsas som att de inte existerar vore en lögn.

Låt oss fortsätta. Vi har pratat om vridstyvhet, men flexen då?

Skidan är ganska styv vilket gör den lekfull och pigg till den grad att det går att poppa med skidan. Skidan går att lattja med på pistkarma och känns ganska pigg ut ur sväng, dock ingen wow-upplevelse. Kanske är jag nitisk och för petig då jag är van styvare carvingskidor och därför blir bortskämd med skidor som verkligen flexar tillbaka. Därför vill jag betona att min tolkning av att skidan uppfattas aningen slö är baserat på mina egna preferenser. Mycket vill ha mer brukar man säga. Jag tycker dock att som den all mountain skida det faktiskt är, räcker det.

Summering

Likt en fickkniv är den bra på mycket. En ytterst mångsidig skida som passar den som bara önskar köpa en skida och inte släpa runt på flera olika skidor. När vi även pratar om att släpa runt så känns den lätt på foten trots att den är så lång och bred som den faktiskt är. Denna skida passar verkligen hela berget och det är jag beredd att gå i god för. En stilren och tidlös design, skidan känns över lag som mycket bra kvalité. Med ett väldigt positivt intryck kan jag rekommendera denna till dig som är medelgod åkare och uppåt. Detta har att göra med att skidan är utformad som den är, alltså lite rejälare och därmed blir den inte särskilt förlåtande för dig som inte åkare på kant eller i höga farter.

Betyg: 4,5/5

Vem är jag som testat skidorna?

Namn: Jesper Hayland
Längd: 181 cm
Vikt: 86 kg
Nivå: Avancerad
Favorit skida: Fischer Ranger 96

Text: Jesper Hayland
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.