Skistar plastar in Hammarbybacken

Skistar siktar på att göra den centrala Stockholmsbacken i Hammarby till en året runt attraktion. En del i denna satsning blir att man lägger plastmatta för skidåkning sommartid. Planerad öppning är i augusti.

Britterna kallar det dry slope och Skistar använder ordet ”modern sommarskidåkning”. Vad det handlar om är att åka skidor på en plastmatta helt enkelt.

Att åka lagg på plast testade Freerides utsände försökskanin i Göteborg redan sommaren 2008, eller tja; mer landa på plast än att åka skidor på den. Finnar på plast såg vi 2015 då Real SkiFi tog turen till nämnda Storbritannien och gjorde en kul jibb-episod i en dry slope.

Hammarbybacken blir först i Sverige med ”modern sommarskidåkning” mitt i huvudstaden och detta kallar man för SkiStar SummerSki. Förutom åkning på plast lockar man med Klätterpark, Mountain Coaster och Mountain Tube.

Inför sommaren 2021 gjorde SkiStar sin största satsning på sommarsäsongen i bolagets historia med konceptet SkiStar Sports & Adventures, satsningarna var i Trysil, Sälen och Åre. Satsningen var en succé med besöksrekord, och inför sommaren 2022 är bokningsläget +40 procent jämfört med samma period föregående år.

Sommarskidåkningen blir på 7000 kvm åkbar yta i form av artificiellt gräs nedför berget, för att efterlikna känslan av att åka på snö. Materialet är gjort på delvis återvunnen plast. Planerad öppning är sensommaren/augusti 2022.

Mountain Coaster öppnar redan på midsommarafton 24 juni i år och det blir en variant av rodel 800 meter nedför Hammarvbybacken på räls, en fartfylld åkattraktion i 40km/h. Klätterpark blir med sju höghöjdsbanor, ett 60-tal hinder och en 100 meter lång zipline. Planerad öppning till midsommarafton 24 juni i år.

Slutligen byggs även en sk Mountain Tube där man åker nerför backen ringar i tre olika banor och detta öppnar i augusti.

Den tidigare satsningen på liftburen downhill-cykling läggs på paus, dock ska man hyra ut mountainbikes eftersom überpopulära Nackareservatet och Hellas ligger runt knuten. Enligt uppgift finns det dock planer på både nya flow trails och pumptracks i framtiden, dialog pågår om tillgänglig mark.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.