Snöbrist ger ekonomiskt bakslag för Dalarnas södra skidanläggningar

Brist på snö och kyla gör att Dalarnas skidanläggningar söder om Sälen och Idre sätts under stort ekonomiskt tryck. I både Romme och Bjursås står liftarna fortfarande still till följd av det milda vädret.

Det milda vädret och den rådande coronapandemin medför ett stort ekonomiskt bakslag för många av landets skidanläggningar. I södra Dalarna brukar vanligtvis liftarna i både Romme och Bjursås rulla så här års, men denna vinter står liftarna fortfarande still trots julledighet och skidsugna dalmasar.
– Vi har två fiender just nu, en osynligt och en synlig. Den synliga är väderleken. Säger Bo Funcke, vd Romme alpin, till SVT.

Den 18 december annonserade Romme alpin att säsongspremiären flyttas fram då anläggningen inte ansåg att de kunde erbjuda sina gäster tillräckligt bra skidåkning vid planerad öppning. Igår annonserade skidorten samma besked ytterligare en gång, premiären skjuts upp och liftarna står fortsatt stilla.
– Ekonomiskt är det här ett klart bortfall. Det är väldigt onödigt för oss att få en sån här inledning på säsongen.

Både Romme alpin och Bjursås skicenter och camping har haft ett bra bokningsläge inför jul och nyår. Men till följd av milt väder utan vare sig snö eller kyla i kombination med en eskalerande pandemikurva så har båda anläggningarna drabbats av många avbokningar. Något som är ekonomiskt kännbart för skidanläggningarna.
– 2020 är ett knallhårt år. Förra vintern var skakig, och nu har vi en väldigt svag säsongsstart. Säger Per Kempe, vd Bjursås skicenter, till SVT.

– I vanliga fall vänds våra pengaflöden till inflöden den här tiden på året. Det känns naturligtvis när det fortsatt är ett utflöde nu.

Trots detta ser anläggningarna positivt på framtiden och under de senaste dagarnas köldknäpp så har snökanonerna gått på högvarv i södra Dalarnas skidorter.
– Vi ska försöka få till någon backe under juldagarna. Vi ger inte upp, säger Helena Kvarn, affärsområdeschef Bjursås skicenter.

Om vi blickar ut över snöläget på närliggande skidorter i mellersta Sverige så ser vi att Säfsen, den sydligaste skidorten i Dalarna, har haft två barnbackar öppna och förbereder just nu för att öppna ytterligare en nedfart. I norra Värmland öppnade Branäs upp under luciahelgen och österut så var Kungsberget i Gästrikland en av de första skidorterna att öppna för säsongen redan den 5 december, med hjälp av sparad snö. I norra Dalarna håller hela Sälenfjällen, Orsa Grönklitt, Idre Fjäll, Idre Himmelfjäll samt Fjätervålen öppet.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.