Snörapport: sista dagarna med skidåkning i Norge

Stryn har stängt sedan en månad tillbaka och för en dryg vecka sedan stängde även Folgefonna för säsongen. Tidigare i veckan meddelade också Galdhøpiggen Sommerskisenter att söndag 28 juli blir sista dagen som anläggningen har öppet.

Folgefonna öppnade upp sin anläggning 13 april och stängde för allmänheten 14 juli vilket inneburit en tre månader lång säsong, det tredubbla i jämförelse med konkurenten Stryn som tvingades stänga efter knappt en månad med skidåkning. Folgefonna, som bland annat stått som värd i flera år för det populära sommarcampet What! Camps, har dock fortfarande öppet för alpina träningsgrupper ett tag till. Ludvig Fjällström, flerfaldig olympier inom puckelpist, är på plats i Folgefonna för att dunka pucklar med det Svenska landslaget och ger en dagsfärsk uppdatering från den norska idyllen.

Hej Ludvig, hur ser snöläget ut i Fonna just nu?
-Det är otroligt lite. Nästan hela glaciären är bara is, endast några få fläckar med snö kvar och de sprickor som finns är väldigt stora. Liftspåret kräver enormt mycket jobb varje dag för att hållas fungerande eftersom det smälter så mycket. 

Är det förståeligt att det är stängt för allmänheten?
-Absolut, det finns ingen yta att åka på och det går inte att garantera säkerheten i och med alla sprickor. Det är för lite snö helt enkelt. 

Puckellandslaget väljer Fonna under sommaren, vad är det som gör denna glaciär så speciell?
-Vi kommer hit av flera anledningar. Nu tränar vi bara hoppträning och då behövs en betydligt mindre mängd snö än till en hel puckelbacke. De som jobbar på glaciären har skrapat ihop det dom kan till oss och det fungerar riktigt bra. Vi har alltid haft god kontakt med personalen här och fått mycket hjälp. Dessutom finns det ett vattenhopp att träna på om det skulle vara stängt uppe på glaciären, så vi får alltid något gjort, vilket är en stor skillnad gentemot andra ställen där man ibland kan sitta många dagar utan att få träna alls. Kostnadsmässigt är det också ett bra ställe jämfört med längre resor, så vi sparar gärna på de pengarna och använder till andra saker under vintern.

Galdhøpiggen är den anläggning som hållit ut längst denna säsong men skidabsinenta åkare får skynda, söndag 28 juli blir sista dagen som liften rullar för allmänheten efter en varm väderprognos som tagit hårt på snön. Träningsgrupper kommer fortsatt att välkomnas så länge som backen tillåter. Denna anläggning öppnade 9 maj i år och går därmed i mål men en knapp tre månader lång säsong. Den som inte fått nog av skidåkning ännu behöver inte vänta allt för länge, redan 15 september räknar Galdhøpiggen Sommerskisenter med att öppna igen för vintern om vädret tillåter.

Det är tufft att driva en sommarskidanläggning i dessa dagar då smältande glaciärer, varma sommar och snöfattiga vintrar sorgligt nog är ett faktum. I Stryn har den smältande isen resulterat i att den övre ankarliften inte längre går att sätta upp vilket ger betydande mindre fallhöjd än tidigare och Galdhøpiggen har sedan 2006 investerat mångmiljonbelopp i system för snöproduktion för att säkra sommarsäsongen.

I Folgefonna blir glaciären också allt mindre vilket Ludvig Fjällström som varit där flertalet tillfällen kan vittna om:
-Det sorgligt att se hur glaciärer över hela jorden smälter, speciellt för alla de ungdomar vi möter här som precis påbörjar sina skidkarriärer, och inte kommer kunna ha samma förutsättningar som vi tidigare generationer har haft. Jag hoppas att vi som folk blir bättre på att ta hand om vår planet och blir medvetna om våra vardagsval så vi kan bevara planeten bättre. Jag har kommit till Fonna varje sommar i 12 år och sett den gå nedåt, så det ger verkligen motivation att försöka göra det man kan för vårt klimat.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.