Strax före masslavinen i St Anton ”– Är sändaren på eller?”

Ja, vad säger man? Det där med ”lavinoffer” får en lite ny innebörd när man ser detta klipp. Kloka, genomtänkta skidåkare lyser med sin frånvaro just här. Lyckligtvis blev ingen skadad i denna lavin från i tisdags som gick i St Christoph som är en del av St Anton. 

 

Som en ganska självklar konsekvens av den senaste tiden snöfall och vind är lavinrisken nu stor (4/5 på skalan) i flera delar av Alperna. Många av de schweiziska populära skidorterna som Andermatt, Verbier mfl, är nu uppe på en stor lavinrisk, enligt dagens lavinrapport från SLF som gäller fram till fem i eftermiddag då en ny rapport släpps.

I Vorarlberg, västra Österrike där St Anton ligger, är nivån just nu på 3 men bedöms eventuellt stiga upp mot 4 i eftermiddag, enligt den lokala prognosen som gjordes kl 7.30 imorse, precis öster om Vorarlberg är dock nivån redan nu på en 4:a enligt bedömningen för regionen Tyrolen som gjordes kl 9.37.

Du hittar en samlingssida för hela Europas lavinriskbedömningar här. Och du: sätt på och testa transceivern på morgonen, stäng inte av den under lunchen och ta inte heller av den, så slipper du fundera på det en sekund före snön släpper. Men framförallt: hamna inte någonstans där snön släpper, dras du med i en lavin är risken 20-25 % att du inte överlever, enligt svenska lavinforskaren Stefan Mårtensson. En risk som halveras till 1/9 att dö om du bär och drar en lavinryggsäck.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
12 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (12)