Strax före masslavinen i St Anton ”– Är sändaren på eller?”

Ja, vad säger man? Det där med ”lavinoffer” får en lite ny innebörd när man ser detta klipp. Kloka, genomtänkta skidåkare lyser med sin frånvaro just här. Lyckligtvis blev ingen skadad i denna lavin från i tisdags som gick i St Christoph som är en del av St Anton. 

 

Som en ganska självklar konsekvens av den senaste tiden snöfall och vind är lavinrisken nu stor (4/5 på skalan) i flera delar av Alperna. Många av de schweiziska populära skidorterna som Andermatt, Verbier mfl, är nu uppe på en stor lavinrisk, enligt dagens lavinrapport från SLF som gäller fram till fem i eftermiddag då en ny rapport släpps.

I Vorarlberg, västra Österrike där St Anton ligger, är nivån just nu på 3 men bedöms eventuellt stiga upp mot 4 i eftermiddag, enligt den lokala prognosen som gjordes kl 7.30 imorse, precis öster om Vorarlberg är dock nivån redan nu på en 4:a enligt bedömningen för regionen Tyrolen som gjordes kl 9.37.

Du hittar en samlingssida för hela Europas lavinriskbedömningar här. Och du: sätt på och testa transceivern på morgonen, stäng inte av den under lunchen och ta inte heller av den, så slipper du fundera på det en sekund före snön släpper. Men framförallt: hamna inte någonstans där snön släpper, dras du med i en lavin är risken 20-25 % att du inte överlever, enligt svenska lavinforskaren Stefan Mårtensson. En risk som halveras till 1/9 att dö om du bär och drar en lavinryggsäck.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. Skantz
  0
  Skantz | Idag 19:45          

  Jag kan erkänna att jag har glömt bort att sätta på min transceiver några gånger. Men i övrigt är jag felfri....

 2. PeterSepp
  0
  PeterSepp | 2019-03-19 17:44          

  Riktiga stolpskott i min värld..skämmer ut oss svenskar ordentligt.
  Riktigt pinsamt

 3. Gazza1
  4
  Gazza1 | 2019-03-19 10:01          

  Det var många pekpinnar som delas ut här. Här kan man vara säker på att ingen som kommenterat detta klipp har sett eller drabbats av puderhets när ett berg har öppnat och kastat sig ut i ett område som ser säkert ut eftersom så många har åkt precis där en stund innan.

  Jag kan tyvärr känna igen mig själv i delar av den här videon. Trots kurser och all säkerhetsutrustning. Öppet berg och en sida som ser säker ut eftersom så många redan åkt där. Borde vara prövat och säkert?

  Om det är en läxa jag verkligen drar ut av denna film så är det återigen att "bara för att någon åkt där är det inte säkert" De har uppenbarligen inte prickat in den svaga punkten ännu som löser ut allting. Att skära av ett flak på det sättet när någon står uppe på det och lägger på extra tryck brukar inte skapa säkra förutsättningar heller.

  Att sätta sig på höga hästar här och bara såga allting (håller med att en massa fel begicks) kommer inte göra att vi beter oss bättre där ute. Särskilt när tipsen utgår från att en grupp av några få personer närmar sig en sluttning.
  Klassisk masspsykos och "kosläppp" som bäddar för den lavinen. Det är framförallt det vi bör ta med oss. Det är då ingen stannar upp och tänker. Detta sker på de flesta berg och alla har vi varit med, gjort det och sett det. Väldigt få som kan påstå att de inte kan känna igen sig i den filmen. Återigen, tyvärr.

 4. gubbfan
  1
  gubbfan | 2019-03-17 12:04          

  Huvudfelet är ju att dessa personer överhuvudtaget befinner sej utanför pisten om man inte har ens grundläggande kunskap.
  Om en bergsguide varit ledare för en grupp hade han 1 kollat stabiliteten på snön vid insteget. Farligaste stället är ju där en flack övergår i en brant. 2 trampar ner drivan och startat ett släpp. 3 Sen åkt ner själv först, stannat på en säker plats 4 släppt ner en i taget. Detta är grundläggande beteende i all offpist. Allt annat är
  tjänstefel. Har man inte den insikten stanna hemma.

 5. martinhallgren
  1
  martinhallgren | 2019-03-17 10:28          

  @Fabianomne Tack för konkret och lärorikt svar.

 6. Fabianomne
  1
  Fabianomne | 2019-03-17 09:49          

  @martinhallgren Vad jag kan se så är det väl typ detta:

  19 pers (??) som står tillsammans på en sluttning
  Flertal människor som åker samtidigt
  Från vad man kan utgå i klippet har väl ingen någon uppfattning av hur man rör sig i grupp. Hålla avstånd, droppa en och en osv
  Att droppa in snett och lägga ett skär, lite som att skära av en tårtbit gör ju personen i rött. Praxis är väl att inte lägga skäret där uppe, och i synnerhet inte att göra det med personer som står ovanför.
  Man kan utgå ifrån att ingen har gjort en tranceiver-check
  Man kan då anta att ingen har någon aning om vem som skulle göra vad ifall en olycka inträffar
  Personen i klippet har antagligen inte kollat ifall han ens har batteri i sändaren eftersom att den inte ännu är påslagen
  Kan man också gå så långt att säga att ingen har kollat eventuella lavinprognoser då dom till synes verkar ganska obrydda i hur man åker då man inte gjort något av ovanstående?

  Finns det något mer??

 7. martinhallgren
  0
  martinhallgren | 2019-03-17 07:22          

  För en okunnig nybörjare som inte heller gått någon lavinkurs är det långt ifrån uppenbart vad som är pinsamt och korkat. Men eftersom jag gärna lär mig mer: exakt vilka fel gör åkarna i klippet?

 8. mattiasstolt
  1
  mattiasstolt | 2019-03-15 20:46          

  Pinsamt att se, man skäms lite som svensk i Arlberg..

 9. gubbfan
  0
  gubbfan | 2019-03-15 19:45          

  Det här måste väl vara en av de bästa videor hur man INTE skall uppföra sej på ett berg.
  Det är ofattbart att det finns så korkat beteende offpist. Dom har ju inte varit ens i närheten av första förberedande lavinkursen.
  Finn 5 fel är ju busenkelt i den här videon.