Stryn har öppnat och satsar på catskiing

Stryn Sommerski har öppnat för säsongen och levererar obegripliga mängder snö, varierat väder och en nygammal nyhet – catskiing.

Den goda snötillgången i Stryn må vara en uttjatad klyscha år efter år, men den går inte att kringgå det faktum att det ligger extrema mängder snö kring skidanläggning trots att vi nu kliver in i den första sommarmånaden. Den slingriga vägen upp på fjället har på något obegripligt sätt plogats upp lagom till öppning och vallarna intill anläggningen är uppskattningsvis upp mot fem meter höga.

Gott om snö med andra ord. Och det är också relativt gott om gäster när freerideredaktionen besöker anläggningen. En av gästerna är Patrik Sannes, mannen bakom Norse Skis (som kammade hem full pott under förra vinterns skidtest), som är här och teståker några nya lagg från märket.
– Tänk vad bra det var här när den övre liften gick, påpekar han ödmjukt när vi sitter i sittliften på väg upp.

Och visst är det fortfarande en snackis i Stryn – den forna ankarliften som låg på själva glaciären som öppnade upp för en antal högkvalitativa åk, exempelvis Stora och Lilla baksidan.

Tyvärr är ankarliften Breheisen i Stryn nedmonterad sedan 2011 till följd av en smältande glaciär, de lagningsförsök som gjordes fungerade ej. Detta är dock inget som hindrar folk från att ta sig upp mot toppen av glaciären för egen maskin, inte ens när dimman ligger tät.

Oavsett väder så är snön slaskig och fin, som det i regel alltid är i Stryn, och under de stunder som molnen skingras så är det enkelt att förstå området storhet. Det är maffiga vyer och enorma ytor att åka skidor på.

Själva anläggningen ser ut ungefär på samma vis som den gjort de senaste tio åren. Den gamla tvåstols-liften tuffar på och från den har pistmaskinen har kört upp ett sicksack-spår, intill den ligger parken, allt annat är orört.

Allt är sig likt, men Stryn Sommerski har inför denna säsong lanserat en storslagen nygammal nyhet, nämligen catskiing.

En catski är enkelt förklarat en pistmaskin som utrustats med extra sittplatser, vilket gör att betalanda gäster kan åka med. Drop-in-priset ligger på 700 norska kronor och då kör maskinen kort och gott upp dig till toppen en gång. För 4900 norska kronor får du skjuts upp på fyra olika toppar och får dessutom en guide med som visar dig Stryns bästa åk.

Vi har givetvis teståkt katten, och lyckades dessutom pricka in en heldag med förhållandevis bra väder, här läser du det fullmatade reportage om catskiing i Stryn.

Tillsvidare håller vi tummarna för att Stryn får en lång och bra sommarsäsong och att det är många som får njuta av denna vackra plats.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.