Svenska åkarna inför FWT: ”Jag ljuger inte när jag säger att jag längtar hem till mamma också!”

Inatt 00.30 svensk tid startar världstourtävlingen i Hakuba Japan. Det är säsongens första tävling av fem på Freeride World Tour. Vi tog temperaturen på de tre svenska åkarna: veteranen Reine Barkered, regerande världsmästaren Kristofer Turdell och debutanten Carl Regnér. 

Hej Reine Barkered! Snart (00.30 fredag natt svensk tid) drar FWT igång. Hur känns kroppen och foten?
– Jo, men helt ok, man blir ju lite stel av resan hit men det verkade gälla även de yngre åkarna… Känns bättre nu när man fått landat och badat lite Onsen. Foten bråkar sällan med mig nu.

Hur är snöläget i Hakuba?
– Sådär för att vara Japan, de har fått mycket mindre med snö i år, men hyfsad kvalitet på den vi har, lite varierad i bland. Men nu har det kommit en hel del nytt så vi får se, kan bli grymt!

Hur känns motståndet, någon känsla för vem som är i lite extra bra form fysiskt och mentalt?
– Hmm, kommer att bli tufft men flera verkar lite off än så länge, förmodligen jet lag. Man vet ju att de kommer att steppa upp det 100 nivåer när det väl är tävling så det är bara att försöka att göra samma, facet är ju lite lustigt så många har svårt med inspirationen.

Hej Kristofer Turdell! Regerande världsmästare: Hur känns det faktumet? Är det nåt som gnager eller stärker?
– Känns riktigt bra alltså! Alltid spännande första tävlingen att se hur allt fungerar. Hade ett extra långt uppehåll på grund av min skada förra våren men det har också gjort att jag är mer taggad än någonsin på att åka!

Hur har säsongen hittills känts? Såg ut som du fick fina åk i Andermatt!
– I brist på snö i Sverige så fick jag några super dagar i andermatt i december. Känns alltid som att man har åkt för lite denna tiden på året men set är nog samma för de flesta av oss åkare. Kanske fördel för Nya Zeeland åkarna som har åkt hela hösten.

Har du sett Tanner Hall? Blir han farlig eller blir Kye Petersen en svårare motståndare?
– Sätter de sina åk perfekt vinner de säkert, men känns som att detta kan vara ett av de starkaste startfälten någonsin? Kul att så stora namn vill hänga med och tävla ju!

Hej Carl Regnér! Du är tillbaka i Japan, har du vågat träningsåka i skogarna i år med tanke på trädkraschen 2018 eller har du hållit dig i de högalpina delarna?
– Du vet ju redan svaret på första frågan: Jag kör resort skiing! Skulle ju i och för sig kunna innebära skogsåkning, men här i Hakuba får vi inte åka offpist ändå så det passar ju mig perfekt! Så vi har åkt lite högalpint och lekt mycket i pisten.

Hur är din känsla i kropp och knopp inför tävlingen?
– Jag känner mig laddad och redo. Sitter och rekar linjer in i det sista, men det ska bli kul att få kicka igång det här, jag har väntat väldigt länge på min debut… Men jag ljuger inte när jag säger att jag längtar hem till mamma också!

Passar tävlingsfacet och terrängen dig och din åkstil?
– På grund av lite osäkra väderförhållanden fick vi byta tävlingsface från det stora högalpina till ett lite mindre. Men det öppnar andra möjligheter och på FWT ska man väl kunna hantera allt. Vi får se om det passar mig när jag väl åker helt enkelt!

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.