”Tänndalen har härlig fjällkänsla och fina pister”

Erik vann testpiloten till Tänndalen, som är en del av Funäsfjällen. Här är hans omdöme om skidorten efter genomförd resa. 

Då har jag och min dotter utnyttja äran att få vara testpilot åt Freeride. Jag vann en weekend i Tänndalen och skulle efter det skriva en recension så här kommer den.

Jag och Hanna valde att åka helgen vecka 6 vilket skulle betyda att ”Hamra Syd”, Tänndalens satsning på ett ”bevakat” topptursområde skulle ha premiär samma helg, perfekt.

Som ofta startade vi vår resa mot fjällen extremt tidigt på morgonen och det gjorde att vi skulle vara uppe lagom till lunch med möjlighet att åka skidor även på torsdagseftermiddagen.

Riktiga fjäll

När vi vid 12:30 tiden passerat Funäsdalen och börjar närma oss själva liftsystemet utbrister Hanna bredvid mig.
-Det här känns som riktiga fjällen!
Och just det är en av de saker som skiljer Funäsfjällen från sina sydligare grannar, Idre och Sälen, här finns en större fjällkänsla.

Vidderna är oändliga, skogen är fjällbjörk och inte gran och stugorna är utspridda lite var stans och inte i för ritade stugområden. Fjällkänslan är ovidkommande för vissa, jag skall ju bara åka skidor, men den är definitivt något jag uppskattar.

Centralorten Hamrafjället

Väl framme i Tänndalen blev det en snabb lunch och sedan ut i backen, men med så kort tid bestämde vi oss för att hålla oss nära Hammafjället där vi bodde.

Hamrafjället är en av fyra ”basstationer” längs den fjällsida som området är uppbyggd. Med start från öst ligger Svansjön, Tännporten, Buskvallen och längs väster ut just Hamrafjället som också är det område där det flesta boendena finns samt affär, skidshop med mera. Lite av centralorten trots att det ligger i ena änden av systemet.

Sagt och gjort så åkte vi skidor resten av resdagen i Hamra och det var nästan väl länge. I vårt tycke är Hamrafjället Tänndalens svaga punkt när det kommer till själva skidåkningen. Relativt låg fallhöjd med pister som först är flacka, sedan en rejäl brant som åter igen blir till en lång flack. Vi var faktiskt ganska besvikna och började under kvällen planera vilken dag vi skulle testa nära liggande Funäsdalsberget, som ingår på samma liftkort, så vi skulle få lite mer varierad skidåkning.

Tänndalen levererar trots initial besvikelse

Dag två bestämde vi oss för att upptäcka hela området och börja med att ta oss längst bort till Svansjöliftarna. Nu väntade långa flacka transportsträckor bort för att sedan testa varje basområde för sig. Trodde vi! Istället var traverserna avklarade ganska snabbt uppe på fjället och ner genom björkskogen erbjöds det härlig piståkning till nästa område.

Om Hamrafjället var en besvikelse så blev resten av Tänndalen en glad överraskning. Vi planerade om och stannade till och testade där det kändes bra och det gjorde det över allt.

Tänndalen är fullproppad med varierande röda pister som är väldigt bra preparerade och vecka 6 är gästerna så få att inget är uppåkt ens vid stängningsdags.

Jag skulle inte säga att området är en offpistpärla men över allt, både på kalfjället och i björkskogen finns små kort åk att göra. Tyvärr blåste det storm hela helgen vi var uppe så större delen av kalfjället var sönderblåst men i lä samlades en del åkbar snö.

Freeride Paradise var nightmare, men det fanns andra områden

När vi till sist kom bort till Svansjöliftarna och området som kallas Freeride Paradise trodde jag att allt skulle vara opistat och ganska svåråkt med tanke på gällande förhållanden men även här fanns en del pistade backar samt några opistade, som tyvärr inte just denna vecka innehöll någon härlig lössnö. Däremot skogen kring Svansjön hade samlat på sig mycket av snön som blåste bort på kalfjället och här finns många fina åk. Speciellt i skogen öster om hela anläggningen. Gammal björkskog med fin lutning och kanske lite för tight mellan träden för att locka massan men då finns ju så mycket mer för den som bemästrar lite tätare skog. Lyckligtvis finns ett längdspår i botten som går att följa tillbaka till liftarna så traversering genom djupsnö i skog är inget bekymmer. Lite stakning på fint preppade skejtspår så är det dags för nästa vända.

Efter några gånger styrde vi skidorna tillbaka mot Hammra igen men med flera ”stopp” på vägen med pistnötande samt lunch i backen. Vi var helnöjda efter fredagen och det fortsatte likadant lördag och söndag. Det går snabbare än man först tror att ta sig runt i systemet så inga problem att bo vart man vill längs fjällsidan. Området räcker gott och väl till en långweekend och om du stannar längre och börjar tröttna har du inte långt till Funäsdalsberget eller Ramundberget för mer variation.

För er som är ute efter ett modernt liftsytem får ni titta på andra orter. Tänndalen har en lyxlift med vindskydd och värme i sätet, två ytterligare ganska gamla stolsliftar och resterande släplifter. Inga problem för mig då liftarna är väldigt bra placerade och ger dig bra åkning från att du kliver av till du åter är ner vid liften.

Hamra syd före frukost i dagarna tre

Så var det Hamra Syd, Sveriges första topptursområde med egen nedfartskarta (pistkarta), lavinsäkring, preppade topptursleder, utglesad skog och lite byggda hopp. Jag gillar tanken, verkligen.

Turen upp går genom björkskogen och det är skönt att slippa spåra genom snön samtidig som du har lugnet omkring dig. Jag valde att ta tre åk innan frukost både fredag, lördag och söndag för att bilda min egen uppfattning och just att få uppleva lugnet för det är en stor del av varför jag väljer att gå på topptur.

Tyvärr var det väldigt lite snö när vi var uppe och de byggda features som fanns gick inte att utnyttja samt att de branter där man egentligen ville dra på var mest is och mosstuvor. Och tyvärr har Hammra Syd samma problem som sin tvilling i systemet. Det börjar flackt blir väldigt brant för att sedan bli flackt och sedan åter bli brant.

Min känsla blev att här kan som duktig skidåkare ha riktigt roligt under någon dag eller som omväxling under veckan i Tänndalen. För den som är duktig i offpisten och vill testa på topptur är det klockrent, utglesad björkskog, hopp, branter och features i ett lavinsäkrat område, perfekt.

För den som däremot är nybörjare på både topptur och offpist tror jag området är för svåråkt utför. Jag är väldigt nyfiken på hur området kommer utvecklas och kommer definitivt lägga en dag där nästa gång jag är uppe, men med de chanser till topptur som redan finns i området med Skarsfjällen, Helags, Skarvarna, och Vigelmassivet i Norge blir det nog bara en dag. Ett stort plus är att större delen av området är i skogen vilket ger möjlighet till bra åkning även vid flatljus och storm på kalfjället.

Summa summarum

Som helhet efter en weekend i systemet och dess pister kunde jag och min dotter konstatera att vi ville tillbaka. Mest för skidområdet i sig men också den trevliga stämning som råder bland personalen i hela området! Vi träffade bara glada och trevlig personal. Och turen till Funäsdalsberget, ja den blev aldrig av så den blir en bonus nästa gång. Vi hade det ju så bra där vi var! Betyget blir 4 av 5 stjärnor.

/Erik (@Carlssone) och Hanna

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera