Test: sex nya friåkningspjäxor 2019

Vi fortsätter vårt test av pjäxor som är nya för denna säsong 2018/2019. Vi har prövat 6 lite köttigare friåkningspjäxor med gåläge, tech inserts och vikt på max 1 850 gram.

De senaste säsongerna har pjäxmarknaden genomgått en revolution. Numera finns många bra alternativ av pjäxor med gåläge och techinsersts för friåkare. I denna andra och sista del av Freerides pjäxtest 2018/2019 har vi prövat sex friåkningspjäxor med vikt mellan 1 500 – 1850 gram per sko.

I slutet på november publicerade vi vårt test av fyra friåkningspjäxor i den lite lättare skolan. Då körde vi pjäxor med vikt på max 1500 gram, andra krav var gåläge på minst 45 grader och flexindex på 115-120 eller mer.

”Lite tyngre, lite köttigare och lite råare friåkningsskor således!”

Vi behåller de två sistnämnda parametrarna, men låter alltså pjäxorna gå upp lite i vikt i detta andra test. Lite tyngre, lite köttigare och lite råare friåkningsskor således!

Ha även i åtanke att hela detta totala urval på 10 pjäxor är creme de la creme av friåkningspjäxor med de absolut bästa på marknaden, givet våra kriterier för urval vad gäller vikt (max 1850 gram), gåläge (minst 45 grader) och flex (minst 115-120).

För att läsa mer om bakgrunden – den FANTASTISKA utrustningsrevolution som skett på pjäxor de sista åren – och ta del av fakta kring testet, läs del 1 här: Test: 4 lätta friåkningspjäxor.

Och slutligen, testa själv i butik. Fötter är högst individuella grejer. Läs testet noga, fundera, ta in. Men bestäm dig inte för en modell helt förrän du testat olika alternativ IRL.

FREERIDES PJÄXTEST 2018/2019

– 6 FETA FRIÅKNINGSPJÄXOR

 

Dalbello Lupo Factory Carbon

”Lupo Factory Carbon är för dig som kör hårt. Det är antagligen den enda pjäxan i det här testet som tål att åkas ordentligt på NM, och som dessutom har gjort det”

Testets absoluta hårding är Lupo Factory Carbon. Den svartvita besten introducerades för några säsonger sedan som marknadens styvaste randopjäxa, och där är den kvar. Omåttligt populär bland alpsäsongare som aldrig går på tur, och ses frekvent även i kön till VM8:an i Åre klockan 07:45 på mornarna.

Precis som en stor drös med andra Dalbellomodeller så är Lupo FCR en klassiskt tredelad pjäxa. Konsktruktionen kan även kallas cabrio. Tungan är utbytbar, nedre delen är tillverkad framförallt av plasten Grilamid och bakkappan är svart av kolfiber. Troligen är detta den mest kolfiberstinna pjäxan i testet. Med tungan av finns inget motstånd framåt, och därför kan gåläget bli hela 67°. Med tungan på är gåläget inte särskilt mycket att hänga i granen, men lite bekvämare på afterski möjligen.

Spännena är tre till antalet, där det mittersta sitter med två långa vajrar. Spännena är skruvade för att enkelt kunna bytas och flyttas, och är även lätta att använda. Längst upp sitter en powerstrap av spännbandstyp. Även den helt klart effektiv.

Åkmässigt är Lupon kraftig. Riktigt kraftig. För mig är de faktiskt i styvaste laget. De tar alla krafter utan minsta lilla problem, och ibland ger de tillbaka mer än jag klarar av. Jag ger mig innan pjäxorna gör det. Samtidigt kan jag köra dessa precis var som helst och hur som helst, de tar allt.

På tur är dessa kolfibermonster något klumpiga. Det är mycket sko på foten. Men gåläget är superbra när tungan är avtagen, och vikten på ca 1600 gram helt acceptabel. För mig som inte är van är det lite krångligt i växlingen på toppen. Tungan ska in bakom alla spännen och fästas på en liten pigg fram på tån. När allt väl sitter på plats ska spännena knäppas igen och gåläget stängas. Gålägespaken går in ovanpå utstickande plast i undre delen av skon, och här är det tight. Det krävs en del flex framåt för att den ska gå in.

Lupo Factory Carbon är för dig som kör hårt. Det är antagligen den enda pjäxan i det här testet som tål att åkas ordentligt på NM, och som dessutom har gjort det. Den höga vikten och krångligheten med tungan gör att den inte är optimal för långa dagar på tur, men tack vare gåläget fungerar det ändå. Sulan är en utbytbar GripWalk, där det även finns platta alpina sulor att köpa till.

BETYG Dalbello Lupo Factory Carbon

VIKT 2,5
FLEX 4,5
I&UR 3,5
ANVÄNDARVÄNLIGET 2,5
KOMPABILITET 4
GÅLÄGE 3
TOTALBETYG: 3.3 (20 poäng av max 30)

FAKTA Dalbello Lupo Factory Carbon

Vikt: 1850 gram per pjäxa (med tunga, 1625 utan) (26,5)
Flexindex: 130
Lästbredd: 98 mm
BSL: 297 mm (25,5)
Storlekar: 24,5 till 29,5
Innersko: Formbar med snörning (Intuition)
Spännen: 3
Canting: Nej
ROM: 65°
Pris: 8500kr

Fischer Ranger Free 120

”En pjäxa är för dig som söker en lätt allroundpjäxa med gåegenskaper, med riktig alpin passform och känsla.”

Fischer Ranger Free 120 är, precis som en kan tro, en lite mjukare variant av Fischer Ranger Free 130. Det var meningen att jag skulle testa den styvare, men den var faktiskt helt slut i min storlek. Den mjukare varianten är i det närmaste identisk, och utgör en fullgod representant av Fischers nya modellserie med styva turpjäxor.

Det är en fyrspännespjäxa som vid första anblick helt saknar gåläge. En helt vanlig pjäxa med andra ord. Gålägesmekanismen är nämligen helt inbakad i skalet, och spaken sitter just under det översta spännet, det vill säga något gömd. Spännena är helt vanliga, och de är skruvade i skalan och därför lätta att flytta eller byta. Powerstrapen är även den en högst ordinär kardborrerem. Att komma i och ur dessa pjäxor är lätt som en plätt, för att vara ett tvådelat skal. Innerskon är tjock och gosig.

Det är svårt att se exakt hur gåläget fungerar, eftersom allting sitter på insidan. Men att det funkar är det ingen tvekan om. Det går hela vägen till stopp utan att ta emot eller bli obekvämt, och utslaget är precis tillräckligt stort för en längre flack approach. Spaken är lätt att flippa, men något svår att få tag på med tumvantar. Den är ganska liten. Förutom att det hade varit intressant att veta hår mekanismen fungerar, är det svårt att reparera gåläget när det är helt gömt.

I backen är känslan lite tvetydig för mig. Å ena sidan så är flexet ganska skönt och inger en del självförtroende. Å andra sidan trampar jag igenom dom en dag med plusgrader ute. För lättare åkning och välbalanserade åkare som inte trycker jorden ur omloppsbana i sina storslalomsvängar funkar det absolut, men ska du kötta på ordentligt bör du gå för en styvare pjäxa.

Ranger Free är för dig som söker en lätt allroundpjäxa med gåegenskaper, med riktig alpin passform och känsla. Det utan att det ska vara ett krig att komma i dem på en kall parkering, eller att de ska köra rakt över tusentals fallhöjdsmeter med ispuckel varje dag.

BETYG FISCHER RANGER FREE 120

VIKT
3,5
FLEX 3
I&UR 3,5
ANVÄNDARVÄNLIGET 3,5
KOMPABILITET 4
GÅLÄGE 3

Totalbetyg: 3.4 (20,5 poäng av max 30)

FAKTA FISCHER RANGER FREE 120 

Vikt: 1590 gram per pjäxa
Flexindex: 120
Lästbredd: 99 mm
BSL: 295 mm (25,5)
Storlekar: 25,5 till 30,5
Innersko: Formbar med snörning (AFZ)
Spännen: 4
Canting: Nej
ROM: 55°
Pris: 6500kr

Salomon S/Lab MTN

”Salomons storsäljare är tillbaka, nu i svart!”

Salomons storsäljare är tillbaka, nu i svart! När MTN Lab lanserades för fyra säsonger sedan var det ingen revolution, men nära på. Alla ville ha den. Bra progressivt flex och lättmanövrerat gåläge sålde randoskor till massorna. Men hur är det nu?

Det bör sägas att jag har åkt dessa (alltså den äldre blå) de senaste två och en halv säsongerna, cirka 250 skiddagar. Jag gillar dem uppenbarligen, men jag har försökt vara så objektiv som möjligt i mitt test.

Den största och i princip enda skillnaden från den gamla blåa MTN Lab, är att den nya har Custom Shell HD. Hela skon går alltså att forma i ugn, på samma sätt som med vissa andra Salomonpjäxor tidigare. Detta är såklart en stor fördel, och det är inte heller så vanligt på turpjäxor.

S/Lab MTN är inte en tvådelad pjäxa, men kanske inte heller en tredelad. Den har en nedre del, ett skaft och en tunga, men tungan sitter fast i den nedre delen. Tungan är heller inte så stor och går inte så långt upp. Två och en halv del möjligen? Två spännen och en powerstrap i spännbandsform finns där. Powerstrapen är skruvad på plats och således lätt att byta, men spännena är nitade.

Gåläget skulle kunna vara hämtat från en Dynafit TLT5/6/7 eller Vulcan eller liknande. Det är en liten bult som låser bakkappan med den nedre delen. Här är det inte integrerat i det övre spännet som hos Dynafit, utan är en egen mekanism. Gåläget är på 47°. Det var mycket för fyra år sedan, men det är inte ett särskilt imponerande gradtal idag i slutet av år 2018. Det fungerar dock bra. Bättre än många pjäxor med större angivet ROM faktiskt. Det tar slut tvärt bakåt och hade kunnat vara lite bättre framåt, men det är ändå fullt funktionellt.

Pjäxan driver de flesta skidor i de flesta förhållanden utan problem. Flexet är satt till 120, och är progressivt på riktigt. För mig fungerar det superbra, och jag tror att det är lite av den gyllene medelvägen mellan ett klassiskt tvådelat flex och en cabriopjäxa (löstabar tungdel) som Dalbello Lupo här ovan. Salomonskon tilltalar åkare från båda hållen, och kanske är det därför den är så populär. De är styva nog att köra hårt överallt för en lättviktare som jag, men är du större och tyngre kanske den är lite mjuk.

Likt Lupon känns MTN lite stor på foten, särskilt efter att ha kört de flera av modellerna med låg volym här i testet. Trots en 98 millimetersläst så är det mycket material och en tjock innersko. Det kan kännas supertight i början, men innerskon kommer packas ihop och förlora formen rätt fort. Det gäller de allra flesta tjocka liners, inte bara Salomons.

S/Lab MTN är för dig som vill ha en pjäxa med progressivt flex och använda dem till allt (förutsatt att du inte är tungviktare eller bara måste ha raceflex), och inte åker med vanliga alpina bindningar. MTN har en touring-sula (ISO 9523) som är tillverkad av Chevron i supergrepppigt gummi. Den går inte att byta ut, och passar endast i touringcertifierade bindningar såsom Salomons MNC eller Markers Sole.ID, plus techbindningar och tech-hybrider då förstås.

BETYG Salomon S/Lab MTN

VIKT 3,5
FLEX 4
I&UR 3,5
ANVÄNDARVÄNLIGET 3,5
KOMPABILITET 3
GÅLÄGE 3,5

Totalbetyg: 3.5 (21 poäng av 30 möjliga)

Fakta Salomon S/Lab MTN

Vikt: 1570 gram per pjäxa
Flexindex: 120
Lästbredd: 99 mm
BSL: 295 mm (25,5)
Storlekar: 24 till 29,5
Innersko: Formbar med snörning
Spännen: 2
Canting: Nej
ROM: 47°
Pris: 6800kr

Head Kore 1 G

”Ytterligare en 130-flexare med gåläge och techinserts runt 1500 gram som lanserats inför den här säsongen kommer från Head.”

Ytterligare en 130-flexare med gåläge och techinserts runt 1500 gram som lanserats inför den här säsongen kommer från Head, och precis som deras omåttligt populära friåkningsskidor heter den Kore. Precis som skidorna är pjäxorna svarta, ganska lätta och gjorda för alla typer av åkning.

Kore 1:an har flera olika sätt den kan anpassa sig till din fot. LiquidFit är som en formsprutad innerssko, fast inte riktigt. Det finns två hål, eller ingångar, bak i varje innersko. I dessa sätter bootfittern speciella munstycken, som sedan passar på en typ av pistol som bootfittern har laddat med ett speciellt material. Du står i pjäxorna, lätt spända, bootfittern sprutar i materialet i pjäxan, och när det är klart står du kvar i en minut innan det är färdigt att åkas med. Utöver detta är Kore utrustad med Form Fit, vilket är Heads svar på ett system där du kan baka hela pjäxan i ugnen. 12 minuter på 80 grader, och glöm inte att ta ut din formgjutna sula först. Även det bör göras i samarbete med en bootfitter för bästa resultat. Du kan även värma endast innerskon i ugn.

Fyra spännen och en kardborrestrap har denna tvådelade pjäxa. Det råder ingen tvekan om att det är en alpinpjäxa med gåfunktion och inte tvärtom. Gålägesmekanismen är så enkel som en gålägesmekanism kan bli. En spärr som låser skaftet mot nederdelen, likadant som på Lupo och R3, fast här i plast. ROM är angett till 45°, i verkligheten är det definitivt mindre än så. Känslan är att skaftet sitter för tight mot den nedre delen, och att det hindrar rörelsen. Med uppknäppta spännen på yttersta hacket så hindrar även dem gåläget ganska mycket. Det fungerar att gå i på mindre turer, och kommer kännas bättre än inget gåläge alls.

I 25,5 ska Kore 1 ha en lästvidd på 98mm, och med en ganska tjock innersko känns det helt klart trångt men mysigt där fram. För mig med smal fot är de bekväma rätt ur lådan. Flexet ska vara ett styvt 130, men helt ärligt är det nog testets mjukaste pjäxa. Temperaturen ute spelar såklart in, och jag lyckades pricka in plusgrader nästan alla dagar jag körde dessa, men det är ändå en slående mjuk pjäxa. Flexet i sig är helt okej, tar stopp efter ett tag och känns ganska normalt för en tvådelad alpinsko. Det konstiga är att trots stängt gåläge så är stödet bakåt undermåligt. En del i det kan vara att jag är såpass van med superstyva bakkappor i kolfiber som gör att Headpjäxans mer vanliga konstruktion känns mjuk. De kallar plasten för Grillflex, och den utnyttjar grafén på ett sätt som ska vara dämpa krafter från skidan in i foten.

Alla spännen är skruvade i pjäxan, men powerstrapen sitter med en plastnit. Gripwalksulan är som brukligt utbytbar. Head Kore 1 G är för dig som vill ha något som sitter riktigt skönt på foten, och som inte lägger så stor vikt vid hur många grader fotleden kan böjas.

BETYG Head Kore 1 G

VIKT 4
FLEX 2
I&UR 3,5
ANVÄNDARVÄNLIGET 3
KOMPABILITET 4
GÅLÄGE 2

Totalbetyg: 3,1 (18,5 poäng av 30)

Fakta Head Kore 1 G

Vikt: 1525 gram per pjäxa
Flexindex: 130
Lästbredd: 98 mm (25,5)
BSL: 293 mm (25,5)
Storlekar: 23 till 30,5
Innersko: Formbar med Liquidfit utan snörning
Spännen: 4
Canting: Nej
ROM: 45°
Pris: 6700kr

Nordica Strider 130 Pro

”En alpinpjäxa för hård åkning, som du också kan tura med om du vill.”

Nordicas gåpjäxa är ingen nykomling, den släpptes redan för två säsonger sedan. Med ett köttigt 130-flex och 46° gåläge ska detta vara den ultimata alltiallopjäxan för de som gillar att tura i närhet till skidsystem.

Nordican är en av de tyngsta pjäxorna i testet, och dess syfte är tydligt. En alpinpjäxa för hård åkning, som du också kan tura med om du vill. Den har fyra spännen och en kardborrestrap. Gåläget regleras av en bygel som dras uppifrån och ned. Den är lite svår att komma åt med tumvantar tycker jag, annars är allt lättanvänt. Spännena är skruvade och utbytbara.

Innerskon har vad Nordica kallar Cork Fit. Partier runt fotleden är helt enkelt i kork. Innerskon värms i ugn, och skalet kan anpassas med hjälp av en speciell infraröd lampa. Exakt hur det fungerar får någon som kan plastkomposition säga, men Stridern har speciella zoner där infrarött ljus appliceras och därefter formas skalet perfekt efter foten.

Att gå på tur med Stridern är inget du gör en hel dag, på långa platta anmarscher. Det är inte heller pjäxans syfte. Sidecountry är det som gäller, och där är gåläget helt acceptabelt. De angiva 46 graderna i ROM finns där, men de är tröga i båda ändlägen. Att det är en sko att åka i är uppenbart.

Åkmässigt är detta en pjäxa för de som gillar ett alpint flex. 130 i Nordicamått mätt är ganska styvt, och Stridern är där och nosar. Flexet känns fint, det är styvt och tar stopp utan att jag kan trycka igenom det. Jämfört med andra pjäxor i testet är den inte styvast, men klart i övre halvan. Det är en pjäxa som tål att åkas hårt, överallt. Den inger en del självförtroende och dämpar lagom mycket. För mig är passformen lite bred, med en 100 mm läst. Det är sko med ganska hög volym, och jag får flytta de övre spännena för att kunna knäppa tillräckligt hårt.

Stridern är för dig som vill åka överallt i skidsystemet, och dessutom ge dig ut på tur ibland. Du gillar alpin känsla men vill inte ha den klaustrofobiskt låga volymen hos en racepjäxa. Striderns GripWalk-sula är utbytbar, och tillverkas av Michelin.

BETYG Nordica Strider 130 Pro
VIKT 2,5
FLEX 4
I&UR 3,5
ANVÄNDARVÄNLIGET 3,5
KOMPABILITET 4
GÅLÄGE 3

Totalbetyg: 3.4 (20,5 poäng av 30 möjliga)

Fakta Nordica Strider 130 Pro 

Vikt: 1800 gram per pjäxa
Flexindex: 130
Lästbredd: 100 mm
BSL: 295 mm (25,5)
Storlekar: 22,5 till 31
Innersko: Formbar med snörning
Spännen: 4
Canting: Nej
ROM: 46°
Pris: 6500kr

Roxa R3 130 T.I.-IR

”En pjäxa i skrikig Limon-färg som är för dig som tycker att Lupo är för styv och för tung, och inte vill ta av tungan när du turar.”

Roxa är ett ganska okänt märke på den svenska marknaden. Fram tills för några år sedan importerades nästan bara deras barnpjäxor hit. Det har ändrats, och nu vill Roxa vara med och konkurrera i samma kategori som släktingen Dalbello. Enligt uppgift tillverkas nämligen Roxa och Dalbello i samma fabrik, av samma folk.

R3 130 T.I. är Roxas styva friåkningspjäxa, med gåläge och techinserts. Det första jag lägger märke till är färgen. Den syns, för att utrycka det milt. Färgen har självklart ingen funktion egentligen, men jag tänker att alla kanske inte vill åka runt i ett par skrikiga dojjor i färgen Limon. R3:an har tre spännen, och ingen powerstrap. Eller två spännen och en powerstrap, beroende på hur man ser det. De två nedre är kabelspännen, där det mittersta verkligen spänner fast hälen sådär som bara 45°-spännen i tredelade pjäxor gör. Det översta är en kardborrerem som fästs i ett spänne. Det är stort och brett och fungerar ganska bra, men det är svårt att säga vad fördelen är jämfört med ett vanligt spänne. En boosterstrap eller liknande hade oavsett varit bra ovanför denna hybridmekanism.

Den tredelade cabriokonstruktionen ger det säregna progressiva flexet för den här typen av pjäxor. Inte helt olikt kusinen Lupo. På bakkappan, just ovanför gåläget, sitter en liten skruv där du kan ändra mellan Soft och Hard. De var förinställda på det mjukare alternativet, och mjukheten kom lite som en överraskning. Det var inte 130, långt ifrån. Jag ändrade till Hard och fortsatte så. Här är det närmare 130. Inte lika styva som Lupon, men ändå kraftfulla. Något som blir ganska imponerande eftersom de väger ca 300 gram mindre än Lupo. För mig fungerade flexet nästintill perfekt att köra på hårt i pisten med, något av det bästa jag provat faktiskt.

Gåläget är en metallspärr som låser skaftet mot den undre delen. Nästan precis likadant som på – just det – Lupo. Lätt att manövrera men kan var lite svårt att få in igen när det är dags att åka. På R3:an sitter tungan kvar i gåläget, något som sparar tid och tålamod, men som definitivt hämmar fotens rörelse. Det går inte heller att bara knäppa upp det övre hybrdspännet, det måste lossas helt. Då blir rörelsen bakåt ganska stor, och klart tillräcklig för en heldagstur. Men eftersom tungan sitter kvar är rörelsen framåt högst begränsad. Med lös tunga och lösa spännen känns det också lite klumpigt.

Passformen är på den smalare sidan med en angiven lästbredd på 99mm. Innerskon kommer från Intuition och är ett mellanting mellan de ultratunna innerskorna från Atomic och Technica, och de tjocka från Head och Fischer. Det går också att välja till en överlappande innersko, men då förloras den vikbara biten som möjliggör gåläget. Skalet i Grilamid har vad Roxa kallar Biofit, som ska vara förtryckta punkter i pjäxan där det är vanligt med problem. För mig med smal fot sitter de ganska bra utan någon form av anpassning.

Roxa R3 T.I. är för dig som tycker att Lupo är för styv och för tung, och inte vill ta av tungan när du turar. Gillar du tredelade pjäxor är sannolikheten stor att du kommer hitta rätt på denna. GripWalksulan är utbytbar, och alpina sulor finns som tillval. Spännena är skruvade allihop och bör vara lätta att byta ut eller laga.

BETYG Roxa R3 T.I.

VIKT 3,5
FLEX 4
I&UR 3,5
ANVÄNDARVÄNLIGET 3,5
KOMPABILITET 4
GÅLÄGE 3

Totalbetyg: 3.6 (21,5/30)

Fakta Roxa R3 T.I.

Vikt: 1520 gram per pjäxa
Flexindex: 130
Lästbredd: 99 mm
BSL: 290 mm (25,5)
Storlekar: 24 till 30,5
Innersko: Formbar utan snörning (Intuition)
Spännen: 2/3
Canting: Nej
ROM: 45°
Pris: 5500kr


BEGREPP

 • Flexkurva – pjäxans respons beroende på hur mycket tryck den utsätts för
 • Powerstrap – svåröversatt ord för remmen längst upp på pjäxan
 • Läst – fotens bredaste ställe, precis bakom tårna
 • Tvådelad pjäxa – pjäxa med två skaldelar, en undre och en övre
 • Tredelad pjäxa – pjäxa i tre delar, en undre, en tunga och en bakkappa
 • BSL – Boot Sole Lenth; längden på yttersulan
 • Canting – ett sätt att luta skaftet på pjäxor för att kompensera kobenta eller hjulbenta åkare

OM BETYGEN

Betygen är för att kunna jämföra pjäxorna med varandra, och inte nödvändigtvis är den som har högst betyg bäst för just dig. Men desto högre siffra, desto bättre funkar den för mig i varje specifik kategori. Flex betyder här hur pjäxan fungerar när den flexar, inte hur styv den är.

 • VIKT – helt enkelt hur lätta de är. Lättare vikt ger högre poäng
 • FLEX – hur bra flexet känns. Såklart väldigt subjektivt
 • I&UR – hur lätta eller svåra är pjäxorna att ta på och av?
 • ANVÄNDARVÄNLIGHET – hur det funkar att använda spännen och gåläge, hur lätt det är att reparera pjäxan
 • KOMPATIBILITET – hur kompatibel pjäxan är med olika bindningar
 • GÅLÄGE – hur bra gåläget är

GENERELLA TIPS OM PJÄXOR

Text: Gustav Corin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
19 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (19)