Världstouren på väg mot Japan till helgen

Redan på lördag kan första stoppet på årets säsong av Freeride World Tour köras. Platsen är japanska Hakuba. Svenskar på start är debutanten Carl Regner, försvarande världsmästaren Kristofer Turdell och ständigt aktuella Reine Barkered. 

Väderfönstret för tävlingen i Hakuba-dalen, i ultimata förhållanden går tävlingen i de högalpina delarna ovanför skidorten Happo-One, öppnar nu på lördag 19 januari och stängs en vecka senare lördag 26 januari. Legio är att tävlingen körs så snart som möjligt i väderfönstret, om förhållandena är säkra och tillräckligt bra. Vi håller er uppdaterade och lägger givetvis ut live-länk till er som vill se all action i realtid.

I svensklägret laddas det för fullt, men på lite olika vis. En viss rödlätt roookie vid namn Carl Regnér från Östersund har bland annat värmt med karaoke vilket kan ses på hans Instagram , veteranen Reine Barkered har laddat med att scora riktigt bra med lössnö i Österrike (kolla Reines roliga och bra Insta-stori ”Deep 🇦🇹 Days” från lilla skidorten Zauchensee) och försvarande världsmästaren Kristofer Turdell har värmt upp dels i Andermatt (som nu har ett snötäcke på 6 meter, vilket är 94 procent (!) mer än vid samma tidpunkt normala snöår) och är faktiskt redan på plats i Japan och fortsätter att åka partyskidåkning med både pudersvängar och backflips i de Hakubas skogar, vilket du ser nedan.

Turdell värmer upp med raggare i de japanska skogarna

View this post on Instagram

how fun #hakubavalley

A post shared by Kristoffer Turdell (@kristoferturdell) on

Att tävla i friåkning är inte riskfritt och flera åkare missar detta första stopp. Leo Slemett från Frankrike som vann touren 2017 startar inte, inte heller hans landsman Wadeck Gorak, men båda två förväntas komma tillbaka till andra tävlingen som går i Kicking Horse, Kanada i början av februari. Värre är det för fem andra åkare, som enligt arrangörerna är såpass illa skadade att det redan nu går att säga att de missar hela säsongen 2019, dessa är:

  • Rachel Croft (USA) – Ski Women
  • Ivan Malakhov (RUS) – Ski Men
  • Hank Bilous (NZL) – Ski Men
  • Konstantin Ottner (GER) – Ski Men
  • Sam Lee (NZL) – Ski Men

Freeride World Tour (FWT) 2019

  • Hakuba, Japan  19 – 26 januari 2019
  • Kicking Horse, Golden, Kanada: 2–8 februari 2019
  • Fieberbrunn, Österrike: 22–28 februari 2019
  • Vallnord-Arcalís, Andorra: 2–8 mars 2019
  • Verbier, Schweiz: 23 – 31 mars 2019

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer