Verbier Lanserar Tokbilligt Säsongskort för Ungdomar

Är du yngre än 25 år gammal? Då har du nu möjlighet att köpa ett årskort i Verbier och hela Fyra Dalarna-systemet för endast 400 Schweizerfranc. Det är 75% mindre än vad en vuxen får betala. Det är nästan hälften av vad ett säsongskort kostar i Sälen och det är 1000 spänn billigare än i Branäs.. Jämförelserna skulle kunna fortsätta i all oändlighet, men summa summarum så ja, det är ett sinnessjukt bra pris.

Att köpa liftkort i allmänhet och inte minst i Schweiz vet vi alla svider ordentligt i plånboken. Prislappen på nästan tolv tusen kronor, inklusive den tidigare ungdomsrabatten, har antagligen gjort att många ungdomar sugna på att säsonga antingen har fått söka sig till andra orter med mer rimliga prisnivåer eller fått se till att jobba tillräckligt mycket på plats för att få det hela att gå runt.

Mont4Card är dealen som förändrar allt ovan och nästan låter för bra för att vara sann. För ynka 400 Schweizerfranc kan alla under 25 års ålder nu plocka hem ett säsongskort för Verbier och hela systemet med de Fyra Dalarna.

“Helt galet men samtidigt sjukt vettigt!” – citat från tidigare Verbier-säsongaren i Chalet Kartong-crewet Gustav Corin.

Han funderar även kring hur det kommer locka säsongare till Verbier. Kommer det bli en ännu glassigare bummarort om nu folk får pengar över till ett dyrare boende eller kommer fler som kanske inte haft råd att åka dit innan nu göra det?

“kommer det påverka åkningen? Blir det uppspårat snabbare kanske? Kommer det bli fler bombhål nedanför Big Dick? Kommer liftkön i Blunten bli längre? Kommer det gå fler laviner?
Och det lär ju påverka utbudet på byn också. Kanske kommer det öppna något ställe där man käka och det inte kostar en månadslön? Kommer puben höja ölpriset?” fortsätter Gustav.
Frågorna är många men att det är en riktigt sjysst deal är det ingen tvekan om.

Fakta Mont4Card

Vad?
Årskort för de Fyra Dalarna (Verbier, Nendaz, Veysonnaz och Thyon) med samma förmåner som för de ordinarie årskorten.

Pris?
400 CHF (ca 3500 SEK*)
Ordinarie pris för vuxen: 1649 CHF (ca 14 300 SEK*)
Ordinarie pris för ungdom (7 – 25 år): 1402 CHF (ca 12 200 SEK*)
Ordinarie pris för barn (0 – 6 år) 825 CHF (ca 7 200 SEK*)

För vem?
Alla barn och ungdomar födda mellan 1993 och 2010. (barn födda senare får åka gratis)

Varför?
Företagen ansvariga för liftsystemens drift säger sig vilja främja skidåkning bland den yngre generationen och det hela ses som en investering på lång sikt.

Vad ingår?
Utöver fri access till hela Quatre Vallées ingår även ett kupong-häfte med bland annat:
6 dagar i Chamonix, Frankrike
6 dagar i Val d’Aosta, Italien
5 dagar i Portes du Soleil, Frankrike & Schweiz
50% rabatt på 1-5 dagars liftkort i Arosa / Lenzerheide, Schweiz
5 dagar i orter tillhörande Vail Group i USA (Vail, Breckenridge, Keystone med flera)
5 dagar i Grandvalira, Andorra
5 dagar i Silvretta Montafon, Österrike
3 dagar i Sierra Nevada, Spanien
Samt många fler lokala förmåner.

När?
Går endast att köpa mellan 1a september och 30e november i höst och gäller för både vinter- och sommarsäsongen

Hur?
Köps online på www.mont4card.ch eller i en liftkortskassa på plats.

Vad är haken?!
Inga vad det verkar efter noggrant studerande av det finstilta (som må stå på franska men inget värre än lite Google-translate skills kan hantera).

Om man är äldre än 25 då?
Är man född år 1992 eller tidigare och har siktet inställt på en vinter i Verbier med omnejd har man kanske anledning att snyfta lite över sitt och sin plånboks livsöde. Men misströsta icke! Det kommer nämligen finnas ytterligare ett sätt att casha in lite redig rabatt även på vuxenkorten. Det hela är lite oklart och invecklat, och det finns inte så mycket information om det att tillgå online (speciellt inte på engelska). Men om denna tolkning stämmer så kommer 4 Vallées även att dra igång ett nytt sponsrings-system som involverar värvning.

Värva en kompis och få 40%
Om nu den orimligt bra dealen på 400 CHF är ute ur bilden på grund av åldersproblematik, hur låter det då med i alla fall få 40% på ordinarie pris? Inte så tokigt, eller hur? Det hela verkar handla om ett lojalitetsprogram som bygger på att värva nya kunder för köp av liftkort. Om du eller någon du känner (eller hittar online för den delen) har haft ett årskort i 4 Vallées giltigt för den gångna säsongen (2016-2017) så kan denna person nu ge någon annan som inte haft det de senaste två åren rabatt på ett årskort. Vid rekrytering av en ny kund får då båda 40% på liftkortet för 2017-2018. En person med liftkort sedan tidigare kan dela med sig av rabatten till flera personer men kan bara få rabatt själv en gång. För att underlätta sökandet efter liftkortsinnehavare och nya köpare har det startats en Facebook-grupp kallad “Foire aux parrains 4V”, men om du inte är så haj på franska kan vi rekommendera att du nosar rätt på någon svensk säsongar-räv istället. Det var bland annat ett stort gäng skandinaver på plats i Nendaz i vintras och som alltid var det gott om svenskar även i Verbier.

Fakta Les 4 Vallées

Skidorterna i Schweiz största skidområde garanterar skidåkning från november till slutet av april och systemet erbjuder allt från åkning från Mont Fort på 3330 meter över havet till park, pist, grymma offpiståk och fantastiska möjligheter för topptur. Det sammanlänkade systemet består av orterna Verbier, Nendaz, Veysonnaz och Thyon.

Förutom skidåkning på vintern så kommer alla med ett Mont4Card även kunna ta del och njuta av alla aktiviteter regionen har att erbjuda sommartid. Liftkortet gäller nämligen även på sommaren och ger tillgång till cykling med downhill i parken samt hundratals kilometer av stigar för vandring, löpning och mountainbike.

Mer info på www.mont4card.ch

* Alla priser är ungefärligt översatta från CHF till SEK dagen då artikeln publicerades (20170721)

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.