870 miljoner satsas i Bad Gasteins nya gondol

I österrikiska svenskfavoriten Bad Gastein fortsätter liftbolaget att satsa. Nära en miljard kostar nya gondolen Schlossalm som ska stå färdig i december 2018 lagom till nästa säsong.

I österrikiska Alperna slår skidorten Bad Gastein på stort inför vintern 2018/2019.  I december 2018 öppnar den nya Schlossalmliften som startar i byn Bad Hofgastein på 850 meters höjd över havet. Den nya liften ersätter tre äldre liftar: Haitzingalm dubbel stolslift, Kleine Scharte fyrstol och den gamla bergbanan. Nedmonteringen av dessa liftar påbörjades så snart snön hade smält efter säsongen i år.

Liften som byggs av Gasteiner Bergbahnen kommer att bestå av gondoler med plats för tio personer i varje. Kapaciteten per timme, som skidorter så gärna pratar om, dubbleras från 1400 till 3000 personer per timme. Förhoppningen är att den nya liften ska ta bort de köer som tidigare ofta bildades vid den gamla bergbanans dalstation.

 

Nya gondolliften som löper i två sammanhängande sektioner – du kan gå av vid mittstation eller åka hela vägen i en stött  – kommer också att färdas över den befintliga järnvägen ÖBB-Tauernbahn. Betongfundament och dalstation på den nya liften byggdes redan förra sommaren, medan resterande arbeten färdigställs nu och fram till öppnandet i december.

Men det är inte bara själva gondolen Schlossalm som blir ny. En ny damm byggs också med ytterligare vattenkapacitet att mata snösystemen i området, reservoaren kommer att ha  150 000 kubikmeter vatten vilket motsvarar mängden i 60 simbassänger med olympiska mått (50 meter lång, 25 meter bred och 2 meter djup). Man har dessutom fått miljötillstånd att exploatera ytterligare 20 hektar för att bygga pister på berget, och en del av dessa nya backar kommer att stå klara till Schlossalm-gondelens premiär i december 2018. De nya pisterna motiverar det större behovet av konstsnö, men även de redan existerande pisterna kommer att få mer av de konstgjorda snöflingorna.

Den nya bergstationen kommer att hamna på 2 100 meters höjd, och därifrån kan skidåkare välja tre olika pister –Schlossalm, Kleine Scharte och Haitzingalm – ned mot dalen och allesammans har mer än 1200 meters fallhöjd. På grund av arbetet med detta projekt kommer såklart Schlossalmbahn vara stängd under sommaren 2018. Gäster hänvisas till liftarna Senderbahn och Kaserebenbahn, varifrån vandrare sedan kan gå från Angertal till Stubnerkogel och Schlossalm.

Fakta nya Schlossalmliften i Bad Hofgastein

Dalstation: 850 m ö h
Bergsstation: 2100 m ö h
Fallhöjdsmeter: 1250 m
Kapacitet per timme: 3000 pers
Kostnad: ca 870 miljoner sek (84.8 miljoner Euro)

Mer om Bad Gastein i vår skidortsdatabas

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.