Coronasmittade bröt hemkarantän och drog till skidanläggning

Bykle kommun i södra Norge har fått in tips om att personer som är coronasmittade, och satta i karantän, i själva verket varit på skidorten Hovden.

Oansvarigt

Bykle kommun i norska Agder vill komma i kontakt med de personer tros ha rest till sin fjällstuga istället för att stanna hemma. Det efter att de har visat sig vara coronasmittade. Kommunen har fått in specifika tips om att personer som är satta i hemkarantän har setts till på skidorten Hovden:
– Här har man ett stort personligt ansvar. Det är ganska oansvarigt att gå emot riktlinjerna, säger Bykles borgmästare Jon Rolf Naess i en intervju till Dagbladet.

Bekymrad

Han är bekymrad över att folk som är satta i coronakarantän inte följer reglerna. Utan istället reser till sina fjällstugor runtom i kommunen och deltar i aktiviteter ute bland folk:
– Det bekymrar oss om vi får en grupp av människor som sitter i karantän. Detta är en liten stad som är väldigt utsatt för coronasmitta. Vi vill gå ut med den information att om man är här och ska sitta i karantän, då ska man följa riktlinjerna och hålla sig inne i sin stuga, säger Naess.

Avbruten karantän

Liknande scenarier har även skett på andra skidorter. I Sirdal var länsläkaren tvungen att ta hand om ett fall där en person avbrutit sin hemkarantän, och begett sig ut bland folk:
– Hemkarantän är en åtgärd som man gör för att man ska minska sannolikheten av smittospridning. Man kan hålla sig inne i en fjällstuga. Men ansvaret vilar hos dem som har fått besked om hemkarantän. Man ska följa de råd som man har fått, säger assisterande länsläkare Styrk Fjærtoft Vik.

Norge har i nuläget 629 smittade av coronaviruset, där många är utlandsresenärer som fått med sig smitta hem, berättade VG igår. Man har samtidigt nya fall med smitta i Norge som inte heller kan spåras, varför man nu väntar sig en öka smittspridning, av de drygt åttio personer som smittats det senaste dygnet är några svåra att veta varifrån de smittats:
– Fem av dem klarar vi inte att spåra till utlandet. Detta innebär att vi har smitta i det norska samhället som vi inte har klarat att spåra och detta är en indikation på att vi är på väg in i en ny fas av corona-utbrotet, säger Line Vold som är avdelningsdirektör vid norska Folkhälsoinstitutet FHI till VG.

Artiklar om Corona

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer