Den unge mannen med säsongskort till världens 5 bästa skidorter

Idag släpper Fabian Omne och filmaren Marcus Ahlström sitt rappa videoepos från fem av världens bästa skidorter. I serien får vi följa med till Chamonix, Engelberg, Verbier, Revelstoke och Åre. 

Fabian Omne slog igenom i Skidsverige med dunder och rock för vintern 2017. Sedan dess har den hårfagre, och långa talangfulle dalmasen gått från klarhet till klarhet. Han har lärt oss åka bättre i puder, slagit tummen ur led i Kebnekaise och surfat med vithajar.

Förra vintern löste han säsongskort till Åre, Chamonix, Engelberg, Revelstoke och Verbier. Och det bästa? Han bjuder med dig på resan till de smarriga skidorterna. Videoserien heter ”Season Pass”. Idag är samtliga episoder, i sann Netflix-anda, släppta på en och samma gång. Sträcktittande anbefalles. Scrolla längst ned, eller kika här.

Fabian Omne har med backning av Red Bull kunnat göra denna serie. Filmaren och klipparen Marcus Ahlström, som alldeles nyss också släppte fantastiskt dokumentären ”Republiken”  där vi följer David Kantermo, Henrik Windstedt och deras vänner när de premiäråker en snorbrant ränna vid mäktiga U-dalen Storådörren hemma i Jämtland.

Season Pass har Harald Goldkuhl och Fabian Omne klippt.

Hej, Fabian Omne: Hur är läget och vad gör du just nu?
– Tja! Jo, fasen, det är rätt bra ändå. Just i nu uppstartsfas av dagen som idag består av att ligga i badkaret, dricker te, och lyssnar på världens näst bästa podcast: Flashback Forever.

Din serie Season Pass som visar upp 5 olika skidorter i Sverige, Alperna och the Rockies har precis gått live: Vilken episod är du mest nöjd med?
– Hade du ställt frågan varje månad sedan 10 månader tillbaka så hade du fått 10 olika svar på vilken som är favoriten. Jag tror Chamonix var förhandsfavorit, och att Åre var avsnittet vi hade lägst förväntningar på, eftersom att hela vår inspelningsplan brann upp där i takt med att skidorterna stängde osv. Däremot jobbade vi runt det och hittade än väldigt rolig vinkel på avsnittet i Åre, vilket talar för det avsnittet. Så sjukt svårt att bestämma. Vill inte hissa eller dissa något avsnitt, liksom.
Fast o andra sidan så finns det ju få saker man hatar så mycket som diplomatiska svar, så jag får nästan säga att
Åre landar som favorit.

…Fast bara nästan. Engelberg är det jäkligt bra drag i. Slutgiltigt svar.

Hur fick du idéen till projektet med serien?
– Idén är ju en vidareutveckling på sätt och vis från serien vi gjorde 2019: Hungry Swedes. Det var en kul och bra serie med ett väldigt tydligt och målinriktat fokus genom serien. Inför Season Pass så är idén att försöka fokusera mindre på individ och prestation, och mer på ett helikopterperspektiv över en ort, och därigenom hitta individ, och kanske lite prestation. Jag skulle vilja kalla det för en travel show snarare än traditionell skidfilm
Tänk När & Fjärran, fast mindre Martin Timell, och lite mer skidåkning.

Vilka olika platser är det vi kommer att få se i serien?
– Revelstoke, Chamonix, Verbier, Engelberg och Åre.

Hur kom det sig att du valde de platser som du valde?
– Det var dom enda orterna som svarade på mailet där jag efterfrågade sviten och daglig massage inbakad i ett livslångt säsongskort på orten…. Nä, men det finns ju obviously en uppsjö av orter att välja på, och vad som var viktigt för mig var att alla destinationer skulle sticka ut på sitt sätt. Det är till exempel klart att St Anton är en större skidort än Engelberg eller Åre, men den är också väldigt lik Verbier, fast utan hela FWT-historian i ryggen. Engelberg har ett säreget över sig, Chamonix är lite mer ’known to man’ än La Grave till exempel, och Revelstoke kändes bara lite coolare än att åka till Vail.

Det är många stjärnåkare med i serien som exempelvis Kristofer Turdell, Jesper Tjäder, Xavier De le Rue, Elisabeth Gerritzen och Malou Petersson hur var det att åka skidor med dem?
– Jo, men det var roligt. Dom är bra människor allihopa och det var kul att dom ville vara med och göra serien till vad den är. Sen så har ju ingen åkare laddat bajset under produktionen, utan vi ville mer försöka fånga dom när dom cruisar ’en vanlig’ dag på berget, och då blir ju allt mycket lugnare. Ta Turdell till exempel. Det är mindre 25-meter klippor och mer snack om vad hans favoritmat är. Vilket är typ det roligaste citatet i hela serien om du frågar mig. Som svar på din fråga så var det väldigt roligt att åka lära känna dom och locka fram andra sidor än det vanliga!

På det rent personliga planet åkmässigt: Om du bara får återvända till en av de 5 platserna för att åka skidor igen: Vart åker du?
– Jag åker nog till Revelstoke och checkar in hos Ryan och följer Malou tillbaka till de roligaste ’minigolf-åken’ på hela vintern!

Ni släpper 5 episoder rakt av, hur kommer det sig?
– Netflix gör det, HBO gör det, Skid-relaterade produktioner gör DET ALDRIG, varför? Och hur less är man inte på de klassiska förväntningarna i för släppet, klimaxet när det är ute, bara för att börja om hela varvet igen, och sen repetera fyra gånger till? Nu får det vara nog! Let skiers slö-hänga in the soffa och feel a bit of livsnjut. Juldagen 2020 tror jag även är en perfekt dag för binge-watching när man ändå inte ska ut och flänga, och vad passar då bättre än en timme och trettio minuter skidåkning i ny tappning?

Fritt fram för övriga tillägg!
Jag vill passa på att kasta ut en uppmaning att visa den här serien för föräldrar och vänner som både är mer eller mindre insatta. Min ambition för serien har alltid varit att den som gör, har gjort, ska, eller alltid velat göra en skidsäsong och uppleva vad det handlar om ska få en spark i röven in i den världen. Min farsa hängde mycket i Chamonix, och han har alltid pratat om Sylvain (eller vad han heter) och hur galen hela ’stämningen’ där nere var. Med Season Pass kan vi förhoppningsvis återväcka gamla minnen för föräldrarna där ute som gjort galenskaper i yngre dagar. Tack till alla inblandade, och till Red Bull för att dom backat projektet. 

Härligt Fabian, God Fortsättning!
– Samma! Och tack och hej leverpastej! 

 

Ep 1 Revelstoke

Ep 2 Chamonix

Ep 3 Verbier

Ep 4 Engelberg

Ep 5 Åre

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.