Detta är Sveriges bästa topptursområde 2020

Den sista kategorin i Freerides omröstning är nu avgjord och det har äntligen blivit dags att avslöja vilket som är Sveriges bästa topptursområde 2019/2020.

Topptur känns mer aktuellt än någonsin och under våren 2020, som kantades av Covid-19 och stängda liftar, så var lös häl det enda alternativet för att åka utför. Denna röstning pågick dock mellan 11 december – 31 januari och lyckades skrapa ihop 2545 röster. Tidigare har även bästa skidort, bästa skidort för barnfamiljer, bästa pistbästa offpistberg och bästa park utnämnts och totalt har denna omfattande omröstning samlat in hela 26 500 röster, vilket är nytt deltagarrekord sedan denna omröstning startade 2017.

Nu har det blivit dags att avslöja vilket som är Sveriges bästa topptursområde 2019/2020 enligt freerides läsare, här är resultatet:

1. Riksgränsen-Björkliden-Abisko

Topptursområdet Riksgränsen-Björkliden-Abisko kniper en överlägsen seger, i år igen. Hela 32,3 procent av rösterna föll på detta område. Och visst är det välförtjänt? Riksgränsen tog också nyligen hem priset för Sveriges bästa offpistberg och när också Björkliden och Abisko adderas så är ytorna och möjligheterna enorma, ja faktiskt Sveriges bästa. Några åk från området hittar ni här.

2. Helags

Helags är Sveriges sydligast belägna glaciär och är även den högsta svenska bergstoppen söder om polcirkeln. Helagsfjället mäter 1797 m.ö.h och är fjällmassivets högsta topp följt av Norra Helagsstöten (1704 m.ö.h), Predikstolen (1682 m.ö.h) och Skantztjahke (1634 m.ö.h). Det finns mängder av åkbara vägar ned från samtliga toppar, se offpist & toppturer Helags. I anknytning till glaciären finns STF Helags Fjällstation lämpligt belägen med boende, mat och bastu.

3. Sylarna

Sylarna är ett fjällmassiv som ligger på gränsen mellan Jämtland och Norge. Storsylen (1762 m.ö.h) är den högsta punkten och ligger på den norska sidan. Den svenska sidans högsta topp mäter 1728 m.ö.h heter Storsola, även om den ofta kallas för Templet. På sylarna finns den klassiska Syltraversen som är den rygg som förbinder huvudtopparna på Sylmassivet. Även här här STF en fjällstation och på Sylarna finns massvis av åk i olika svårighetsgrader som  ni hittar här.

Resultat Sveriges bästa topptursområde 2019/2020:

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.