DJI släpper actionkameran ”Osmo Action” och tar upp kampen med GoPro

Kinesiska teknikföretaget DJI som de senaste åren rönt enorma framgångar med sina drönare ger sig nu på ett nytt segment. Nya Osmo Action är en vattentålig, bildstabiliserad, liten actionkamera som filmar upplösningen 4K i 60 bilder per sekund. Låter det bekant? Yes kineserna på DJI tar med detta direkt upp konkurrensen med amerikanska GoPro och deras überklassiska actionkamera-serie Hero Black. 

DJI är framförallt känt som drönarföretaget som levererar bra teknik i olika prisklasser. Drönare som Spark, Mavic Air och Mavic 2 Pro finns i både många teknikintresserade svenska hushåll, samt även i kamerautrustningen hos många professionella filmare och fotografer. Nu tar DJI klivet ut på en delvis ny bana för dem: actionkamera-scenen.

Deras nya renodlade actionkamera heter ”DJI Osmo Action” och blir en direkt konkurrent till amerikanska GoPros Hero 7 Black, vars senaste version 7:an kom i höstas.

Att DJI ger sig in i denna kamp blir intressant för alla konsumenter, det är två starka varumärken som bägge två är duktiga tillverkare vilket torde kunna leda till både ännu bättre actionkameror och kanske också bättre priser.

DJI:s officiella lanseringsvideo för nya ”Osmo Action”

En först titt på DJI:s nya Osmo Action ger vid handen flera intressanta funktioner och specifikationer för både amatörer och professionella filmare. Det mest slående visuellt är kanske att DJI har placerat en LCD-display även på framsidan av kameran, vilket i vår era av selfies gör det enklare att filma och fotografera sig själv. För att sätta på skärmen där fram så dubbelknackar man med två fingrar, två gånger på baksidans skärm, alternativt håller man in en knapp. Pekskärmen som sitter på baksidan är förresten 2,25 tum stor och ska var såpass ljusstark att den i princip klarar direkt solljus.

Kameran har en 12 megapixel 1/2,3″-sensor som klarar upplösningen 4K i 60 bilder per sekund, samt 8 x slowmotion (alltså 240 bilder per sekund) i upplösning med HD-kvaliteten 1080. Ljuskänsligheten som mäts i ISO går från 100–3200, slutartider upp till 1/8000s som snabbast. Optiken har största bländare f/2,8.

Objektivet på kameran har en bildvinkel på 145 grader, vilket innebär att det inte är ett fischeye utan har ett mer normalt utsnitt med raka linjer. Dessutom har den på, framsidan av objektivet, ett utbytbart linsskydd som skyddar mot repor, fingeravtryck, smuts och kan enkelt bytas ut.

Osmo Action har en elektronisk bildstabilisering som kallas ”Rocksteady” (inte att förväxla med karaktären i Teenage Mutant Ninja Turtles), liknande GoPros nyaste system som kallas Hypersmooth. Osmo Action har även ett HDR-läge som kan användas i upp till 4K/30p.

Huset är vattentät ner till 11 meters djup, exakt 1 meter mer än GoPro Hero 7, ingen slump där inte… Osmo Action har även funktioner som röststyrning, timelapse och hyperlapse.

Batteriet ska klara att filma 135 minuter i 1080p/30fps med stabilisering avstängt och 63 minuter kontinuerligt i 4K/60fps med stabilisering aktiverat, vilket låter lovande och om detta stämmer är det längre batteritid än hos konkurrenterna. Batteriet är på 1300 mAh, laddas via USB-C porten eller via en extern laddare som kan köpas separat. Batteriet klarar även av temperaturer ner till -10°C, enligt specifikationen.

Första leverans av DJI Osmo Action har säljstart 22 maj, och första leverans i slutet av månaden, men kameran kan bokas nu via diverse näthandlare och butiker.

Tekniksajten The Verge spanar in Osmo Action
Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.