”– Hemsedal är kanske den mest överskattade skidorten i Norge”

Norska friåkaren Asbjørn Eggebø Næss den taktfaste dirigenten bakom till det nu här på Freeride aktuella projektet ”Omvägen till Helvetestinden” . Men med femton år av professionell skidåkning bakom sig ligger mannen från Vestlandet knappast på latsidan inför kommande vinter. 

Hej Asbjørn Eggebø Næss vad gör du just nu?
– Jag är hemma på Hjelset, som ligger precis vid staden Molde på Norges västkust inte så långt från skidåkarkända Romsdalen. Det blåser ganska bra denna vecka så just nu hoppas jag på att kunna köra en session med windsurfing. Det är  berg och fjäll här omkring huset som är bra för MTB och att trail running, så blir det inte windsurf hittar jag på något annat. 

För de läsare på Freeride som inte känner till dig: Vem är du?
– Jag är skidåkare på vintern. Jag gillar cykling, windsurf, vanlig vågsurf och mat. Allra bästa gillar jag topptursbaserad friåkning. Jag går på techbindningar i kombination med friåkningsskidor och då tar man sig upp ganska lätt och kan kötta på nedför. 

Hur kom idéen till projektet med fyradagars-turen Omvägen till Helvetestinden?
– Jag ville göra en bra skidtur mellan dalarna Sunndal, Eikesdal och Isfjorden (Grødal). Anledning var att det finns så sjukt mycket bra skidterräng i alla riktningar. Jag hade lust att få med skidkompisar på hela grejen och då blev det också naturligt att göra en film, samt ta grymma stillbilder under tiden.  Jag har ju inte gjort turen före vi gjorde webbserien som är 5 episoder, men jag hade varit på de flesta av bergen tidigare.  

 

 

Blev det en svårare 4-dagars tur än vad du tänkt dig?
– Första etappen bytte vi ut och gick i skog istället. Det var för lavinfarligt på kalfjället helt enkelt. Rutten totalt sett blev också lite annorlunda än vad jag tänkt från början eftersom jag ursprungligen hade lite brantare, svårare ambitioner vad gäller nedfärderna. Men det låg också lite i linje med hela tanken på en ”omväg” till Helvetestinden. En liknande rutt måste man ju vara lite flexibel med, se hur väder och snö är just för tillfället. Jag tror verkligen att man kan få sitt livs skidåkning om man gör denna rutt i bra väder och stabila snöförhållanden!

Den varianten ni körde, hur skulle du gradera den svårighetsmässigt på en skala från 1-10 (1=piss lätt, 10=Kilian Jornet-svår)?
– En 4:a skulle jag säga. Rutten kan nog göras mellan 3-7 ungefär, aldrig skitenkel men heller aldrig megasupersvår.  Romsdalen Lodge, som är ett av boendena på rutten, har en lite annat rutt som heter ”Høgt i Romsdalen” och då använder de mycket av den terrängen som vi gjorde, fast det är en 3-dagars tur.  I Sunndalen kör firman ”Contrast Adventure” också lite olika turer och varianter. Det mesta finns för skidåkare mellan himmel och helvete i denna del av Norge helt enkelt!

Vad har du gör projekt på gång här näst?
– Nu i höst är jag med i ”Perks” som Nikolai Schirmer har gjort. Dessutom har jag gjort ett nytt projekt som heter ”222 möjligheter” med massa åkning från Molde och det kommer att släppas tidigt i vinter! Det senare är Freeride med på, så det får ni se lite senare i december eller januari. I vinter jobbar jag vidare med två,tre nya projekt som är i sin linda, blir det en bra vinter så blir det feta skidgrejer av dessa! Tja, och är det inte bra film- och foto-väder så kommer jag ändå att som vanligt hitta bra skidåkning ändå!

Det är med Hemsedal som Norges mest överskattade skidort, nyansera!
– Tja, Hemsdal har mest folk och satsar stort på turismen. Det blir lite Norges Whistler med dess för- och nackdelar. Jag gillar mest de små skidorterna på Vestlandet för att de kör liftarna när det snöar och sedan går man på de stora bergen runtomkring när snöstormarna har lagt sig. Det bästa av två världar helt enkelt – powder laps med lift och sedan riktigt feta toppturer!  

Fakta Asbjørn Eggebø Næss

Ålder 38
Bor: Molde
Skidkarriär: Konkurrerte i SM på gränsen tidlig 2000 i telemark. Vann SM 2006 i Funäsdalen og er Bulgarisk mester i frikjøring 2005. Var med i de siste Free Radicals filmene, har gjort 5 filmer med Field Productions och de sista var Supervention filmerna.
Arbete: Skidåkare, jobbar för SGN skis, Norrøna och turistbyrån Visit North-west Norway.
Därför är SGN så mkt fetare än EXTREM: ”– Ehm, tja. Extrem representerar svensk kultur och svenska fjäll. SGN reppar Norge och dess berg. Alla svenska är väl ändå liiiite avundsjuka på vilka skidmöjligheter som vi har i Norge jämfört med de svenska fjällen. Eller?! Men det ska tilläggas att vi är bra kompisar med svenskarna på Extrem. De gör riktigt bra och vackra skidor åt oss i sin fabrik, våra SGN-lagg görs ju i Åre, och det är vi väldigt tacksamma för!”
Sponsorer: Norrøna, SGN-skis, Gore- tex, G3 gear og Spy.
Mest överskattade skidorten i Norge: Hemsedal
Mest underskattade skidorten i Norge: Tusten, Molde.


PUDERLYCKA PÅ BRANDSTAD

– Första episoden av videoserien ”Omvägen till Helvetestinden”


Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.