Inför SM i Small Mountain Duved: Så ser läget ut just nu

Förra årets i särklass mest populära, ärofyllda och hyllade event, SMISMS, kommer söndagen den 7 april att gå av stapeln för den andra gången i universums historia. Platsen är Duved, Åre. Förväntningarna skyhög. Vädret ser katastrofalt ut och ledningen är lika strukturerade som pistpöbeln i gästrappet klockan halv fyra en slaskig vårdag.

För dig som lever i totalt mörker och har missat detta obskyrt magnifika event kan läsa på om debuten i april 2018 SMISMS här:

Så hur ser läget ut inför i år? Organisationen bakom SMISMS (Swedish Mästerskap In Small Mountain Skiing) har valt att gå stort och har inför söndagens drabbning tagit fram de stora kanonerna. Större prisbord, fler sponsorer, en mega-afterski på Hamrecafét följt av en riktigt blöt bankett på Lounge i Åre Stationshus.

Utifrån kan det se som att hela spektaklet är ihopsatt av ett gäng eldsjälar som brinner för att riva av ett perfekt utfört event, men det är i verkligheten så långt ifrån sanningen man kan komma. Calle Klockar Lindér ställde motvilligt upp på en intervju för att prata om årets tävling

Calle Klockar Lindér som är en av urpersonerna bakom Small Mountain i Duved: Hur går tankarna inför årets upplaga?
– Jag vet inte. Tanken är väl att vi ska åka dit och kora en Small Mountain Champion på något sätt.

Vad har förbättrats sedan debuten förra året?
– Allt har blivit bättre, tror jag.

Hur många procent blodigt allvar görs den här tävlingen på?
– Efter klockan 15:00 är det 110%.

Hur ser läget ut just nu?
– Tävlingsledningen är utsatt för extrem inre press och är väldigt oense om i princip allt mellan finalface till bedömningskriterier. Tanken är ju att det här ska vara low-key, men mediaintresset är så stort att vi känner att vi måste gå in i väggen för att steppa upp vårt utbud för att matcha efterfrågan. Vi har haft flera företag som har velat köpa rättigheterna, och det är inte bara ETT dryckesbolag som vill gå in som sponsorer.

Förra året var det ett inofficiellt event, är det officiellt i år?
– Nej, vafan, ingen fattar ju att det bara är på skoj och att vi tänker lägga mer energi på perfekt grillade korvar än att bedöma någon stackars åkare som ska tvingas åka nedför ett 45 meter långt åk med minidrop och bli bedömda av overifierade jämtlänningar som ser en cool huvudbonad som den enda kriteriet för hur man bedömer “style.”

Det låter som att ni är… peppade?
– Ja, det ska bli kul att umgås utomhus och sedan fortsätta inomhus. 

För er som vill finna information om eventet så har vi dåliga nyheter. Efter vilda interna diskussioner så gjordes Facebook-eventet hemligt efter att dom nått en viss summa medverkande, och för alla som letar information så är det i princip helt omöjligt. Precis som det ska vara, enligt vissa.

Startlistan är full och antalet medverkande har dubblats sedan förra året. Det är jibbers, det är FWQ-tävlande och det är alla slags människor däremellan som kommer att göra upp om Sveriges mest prestigefyllda inofficiella titel, The Swedish Small Mountain Champion.

Kungen av Duved, Reine Barkered hittas, till allas stora förvåning, inte på startlistan. Men enligt säkra källor så är det bekräftat att om Reine vill ha ett wildcard så kommer en stackars åkare som har betalat hundra hela kronor för att delta att sållas bort:
– Det är djungelns lag, FWT-legender höjer status på sådana här tävlingar och vi har inte svängrummet för att låta en jibbtomte undanhålla en åkare som kan ge oss global marknadsföring borta från eventet. Inför nästa år satsar vi på helikopter och att kanske lägga om FWT-finalen i Verbier till Ravinen i Duved. Vi har stora planer för det här, berättar en anonym jämtlänning från organisationen som inte villa framkomma med namn.

Som tidigare nämnt, så finns ingen information att hämta online, det enda vi vet är att klockan 10:00 kommer ett hundratal åskådare och åkare att samlas 400 meter ovanför Duveds Linbana för att delta i årets mest rafflande event, där Sveriges nya Small Mountain Champion ska koras.

Praktisk info SMISMS,
– Duved söndag 7 april 2019

Tävlingsformat: Head to Head

Info: Obefintlig, men samling 10:00, 400 meter ovanför Duveds Linbana i den legendariska “Ravinen.” 

Afterski: Ja (se plansch nedan)

Bankett: Ja (ja, ännu en plansch nedan, själva tävlingen har dock inte fått någon poster…)

Dricka: Billig

Så här gick det till förra året, världspremiären för SM i Small Mountain Skiing, Duved.

Text: Fabian Omne
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.