Kära återvändare del 5: Mikaela Hollstens Österrike

Mikaela Hollsten, finska Kimitos egen snowboarddrottning, tävlade på världstouren i friåkning 2016-2017 och kör nu kvaltouren med siktet på FWT. Tävlandet har gett henne möjlighet att varje år testa nya skidorter men trots det är det fortfarande Österrike och Arlberg som står högst i kurs.

Fina liftsystem, en bra prisnivå och en schysst kultur har gjort att det blivit tio säsonger i Österrike för Mikaela Hollsten. Och det verkar inte ta stopp där.

Hur och när hamnade du i Österrike?
– Genast första vintersäsongen efter att jag hade avklarat gymnasiet bar det av till Österrike. Min bror hade då redan säsongat i Österrike. Första säsongerna var jag vid en liten ort i Kärnten, Mallnitz, som är belägen på andra sidan berget till den mer kända orten Bad Gastein.

Hur många snowboardresor har det blivit dit?
– Detta blir min tionde vinter som jag spenderar en hel del tid i Österrike.

Vilken skidort återvänder du helst till?
– Min favoritort att säsonga på är Arlberg i västra Österrike. Det har blivit ett flertal säsonger där nu och jag gillar verkligen terrängen där. Dessutom ligger Arlberg väldigt centralt så det är praktiskt då man skall ta sig till tävlingar som arrangeras på andra orter i Europa. Jag provade att ha Champoluc i Italien som bas en vinter men det var inte lyckat, det råkade vara lite snö och så är det rätt så isolerat. Det slutade med att jag åkte en hel del i Arlberg även den säsongen. Jag har egentligen bara haft Mallnitz och Arlberg som bas, men jag har åkt i väldigt många av de österrikiska skidorterna.

Vad gillar du bäst med snowboardåkningen i Österrike?
– Överlag känns Österrike som mitt tredje hemland, eftersom jag har spenderat mycket tid där om vintrarna. Det är relativt billigt och bra standard på liftsystem. Det är enkelt att ta sig fram med allmänna transportmedel och kulturen passar mig bra, det är ordning och reda:)

Återvändaren
Vem: Mikaela Hollsten
Född: 20 juni 1988
Arbete: Snowboardåkare och caféjobb
Bor: Kimito, Stryn och Arlberg
Favoritord på tyska: ”Habe die Ehre.” En gammal man hälsade så och jag tyckte det lät kul när jag hörde det för första gången.

Landet: Österrike
Invånare: Ca 8,7 miljoner
Högsta berget: Grossglockner 3,798 meter
Kända skidorter: Bad Gastain, Ischgl, St Anton, Mayrhofen i Zillertal
Alla Österrikes skidorter: https://www.freeride.se/skidorter/osterrike/

Mer läsning? Trippelreportage (!) om skidsystemen närmast St Anton i Arlberg Valluga & Rendl, Lech & Zürs samt Stuben ”Antons trevliga grannar”.

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

  1. lotten_rapp
    3
    lotten_rapp | 2018-01-11 11:15          

    HÄRLIGT Hollsten!!