Köp en egen svensk skidort, bli bundis med Kungen

När det görs affärer på skidorter i lilla landet lagom brukar de vara just det, litet och lagom. Eller ja, när Skistar inte är på shoppinghumör då. Men det finns undantag, ibland dyker det upp skidorter med lite mer anor och aspirationer till öppen försäljning. Just nu är Storlien, känt för att vara svensk skidåknings vagga, norsk gränshandelsstation och platsen där Knugen [sic!] äger sportstuga, till salu.

Det som är till salu är högfjällshotellet i Storlien (inklusive möbler och inventarier) med tillhörande skidområde. Skidområdet i sin tur inkluderar 9 liftar, 23 pister, pistmaskiner, skotrar, snökanoner med mera – det vill säga hela Storliens skidort. Ett komplett paket helt enkelt! Som extra bonus kanske det ger en chans att få tumme med Kungen, som äger sportstuga i området och har åkt skidor i Storlien förr. Det kostar dock att ligga på topp – för hela kalaset utgår en köpeskilling på 20 miljoner, eller högstbjudande.

Historiskt har Storlien varit central i Sveriges skidåkningshistoria. Sveriges första dedikerade skidbacke röjdes upp i området redan 1931 och på den vägen fortsatte det. Storliens första (och Sveriges andra) skidlift öppnades 1942, lämpligt nog startades också Sveriges första dedikerade slalomklubben i Storlien. Ryktet säger dessutom att den fiktiva orten Svartlien från SVT-klassikern Pistvakt tagit kraftig inspiration från Storlien som ort – om det är något positiv eller negativt låter vi vara osagt. Kort sagt, Storliens inverkan på svensk skidhistoria går inte att förneka!

Bara för att det är en historisk ort har den för det inte fastnat i en tid innan millennieskiftet. Utöver utförsåkningen är det utbyggt för att köras mountainbike på sommaren och ett antal mer “moderna” vinteraktiviteter erbjuds också – till exempel skoteråkning. Sen finns det naturligtvis det vanliga som brukar vara utöver utförsåkning på en skidort – längdåkning och fiske bland annat.

Med tanke på att SJ nyligen backat på beslutet att lägga ner nattågen norrut från Göteborg, och dessutom öppnat upp för nattåg från Malmö, finns det lätta och miljövänliga kommunikationer från de största städerna i Sverige, åtminstone de kommande åren. Det går även tåg från Trondheim, vilket inte är dumt eftersom norrmän är de som utgör den största turistgruppen i Storlien – och vem vill inte lyckas snylta lite på norska oljepengar?

Om du känner dig sugen på en chans att pola med Tjabo och samtidigt få ta en liten del från oljefonden är det Colliers International du ska kontakta. Om du kan stärka att du har 20 skid-orts-öronmärkta kalla liggande är det bara ge sig in i budgivningen!

Text: Oscar Frick
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.