Nedbantad version av Marker KingPin släpps nästa vinter

Markers populära techhybridbindning Kingpin får en uppdatering. Till vintern 2019/2020 släpps versionen M.Werks som är en 110 gram lättare variant. 

Uppdateringen av Kingpin är en spin off-effekt som Marker har gjort när de har utvecklat den betydligt lättare och mer gå-orienterade Alpinist som släpptes denna vinter, en nätt bindning på 335 gram inklusive skistopper både i DIN 4-9 och 6-12 versionen för cirka 3500 kr med stopper.

Nya versionen av Kingpin får prefixet ”M.Werks” och släpps i butik hösten 2019. Denna nya version kombinerar det bästa från Kingpin och Alpinist enligt utvecklarna på Marker. En bindning väger totalt 620 gram med stopper och det är en nedbantning med 110 gram från första versionen som låg på 730 gram. DIN-skalan är 5-12 och tidigare skarjärn som passar till ”gamla” Kingpin och Alpinist är också kompatibla med denna nya version.

Hösten 2014 släppte bindningstillverkaren Marker nyheten om den bindningen Kingpin. Kombinationen av en tådel i tech-konstruktion och alpin häldel var vid lanseringen något unikt på marknaden. Succén var därefter ett faktum. Freerides test av bindningen i januari 2015 var övervägande positiv. Första vintern kom en begränsad upplaga. Vintern 2015/2016 släpptes Kingpin kommersiellt och i full skala. Kingpin blev för många skidåkare som ville kunna tura och kötta på nedför ett hetare alternativ än dåvarande Dynafits rejäla techbindning Beast som också hade revolutionerat marknaden när den kom till vintern 2013/2014.

Nya Kingpin M.Werks som släpps 2019/2020 

Key features:

– New ergonomic ski/walk lever
– Lighter XXL Power Transmitter
– Aramide & carbon fiber reinforced sliding plate
– Anti ice pads
– Ultra-light dual spring and toe piece comprised 30% of carbon.
– Ultra-light and stiff heel comprised 30% of carbon.
– New ergonomic climbing aids (0°/7°/13°)
– Length can be adjusted up to 28mm (+/- 14mm)
– Dynamic length adjustment by ski flex over 6mm
– Excellent power transfer thanks to 38mm wide drill pattern
– Brake widths: 100mm / 125mm
– All pin crampons compatible with KingPin and Alpinist: 80mm / 90mm / 105mm / 120mm
– Total weight: 620g
– DIN Version 5-12

Kingpin har sedan lanseringen för drygt fyra år sedan sålts i stora upplagor, men har de sista åren fått trängas med andra konkurrenter i jakten på de toppturande och nedförsorienterade skidåkarnas gunst och pengar. Liknande bindningar har kommit ut på marknaden som bla Fritschi Tecton 12, och ATK Freeride 14.

Men framförallt kom en riktigt jobbig konkurrent när Salomon släppte sin Shift som är en techbinding uppför, men samtidigt den första bindningen som är helt alpin nedför, vikten är något högre dock med 885 gram per bindning. Just det sistnämnda gör att skillnaden mellan nya Kingpin M.Werks och Salomon Shift alltså numera blir 265 gram per fot, och ett halvt kilo om vi räknar in båda benen vilket det flesta som går på tur och åker skidor gör, men inte alla!

Ett fabrikationsfel i godset på metallpiggarna i tådelen på Kingpin i några av bindningsbatcherna från förra årets modeller har också fått återkallats, vilket vi skrivit om tidigare. 2017 gjorde också en patentstrid med konkurrenten G3 att Marker drog bort Kingpin från den amerikanska marknaden.

Frågan som vi alla skidåkare ställer oss är kanske denna: När kommer Markers svar på Salomon Shift? Eller blir det någon annan tillverkare (får ATK ihop sin prototyp ”Powster” till en fungerande kommersiell produkt?) som hinner före med att konstruera en lika bra hybridbindning som är tech uppför och helt alpin nedför?

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.