Norge och Österrike lättar upp för lokala skidåkare

Efter en dryg månads lockdown i sviterna av coronavirusets spridning öppnar Österrike för toppturer från och med 1 maj. I Norge har några skidorter öppnat på nytt, bland annat i Sogndal.

Österrikes vice president Werner Kogler meddelade på en presskonferens i förra veckan att flera några sporter, ej lagsporter, skulle tillåtas från och och med nästa fredag. Tennis, golf, ridning och toppturer är några av aktiviteterna som österrikarna kan ägna sig åt igen efter att de hårda restriktionerna efter coronaviruset och påföljande covid-19 lättas något.
– Ni som går på topptur med skidor, håll er till enkla turer för att minimera skaderisken och belastningen på sjukvården, sa Werner Kogler på presskonferensen rapporterar Snow Forecast

Österrikes delstat Tyrolen som ligger med gräns mot italienska Alperna och Sydtyrolen har varit något av epicentrum i coronasmittans spridning då flera skidorter utpekats som smittokällor där inhemska och utländska skidåkare mötts, smittats med corona och sedan tagit med sig viruset till sina hemländer.

Kikar man på Österrike i sig så har inte covid-19 slagit lika hårt för andra nationer, särskilt jämfört med Italien men även andra Alpländer. Dagsfärska siffror från europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC visar att Österrike har fått 452 dödsfall mot Italiens 23 660 och Frankrikes 19 718, men även Schweiz har dubbelt antal mot Österrike med 1134 dödsfall.

Österrike har flera glaciärer som brukar ha öppet sommartid, men om – och i så fall när – dessa öppnar är inte klart ännu vad Freeride erfar. Stubai, Hintertux och Kitzsteinhorn Vad gäller Tyrolen så gäller fortsatt beslutet från fredag en den 13 mars då delstatsregeringen beslutade att ”all cable cars will be closed on Sunday, March 15, 2020, based on the Epidemic Act.”

Tillresta skidåkare är inte aktuellt på grund av nuvarande smittskydds-rekommendationer, och reseförbud, utan det handlar om lokala österrikiska skidåkare som kan börja gå på tur nästa fredag alltså.

Även Norge har öppnat några skidorter för lokala åkare, som tex de två små systemen i Sogndal, även de för oss svenskar mindre kända systemen Ål, Jølster och Lemomsjøen har puffat igång vändhjulen igen. Fri Flyt rapporterar att Sogndal Skisenter (Hodlekve) hade 700 skidåkare i helgen.

I Sverige är Björkliden och Riksgränsen öppet, men man tar inga nya bokningar.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.