Riksgränsen och Björkliden håller öppet i påsk, men tar inga nya bokningar

De riktigt stora svenska skidorterna längre söderut stänger sina anläggningar efter söndag på grund av situationen med covid-19 och Folkhälsomyndighetens råd. Längst norrut gör man annorlunda: både Riksgränsen och Björkligen väljer att ha öppet i påsk, men man säger nej till nya bokningar och begränsar därmed antalet gäster. 

I tisdags fattade Sveriges största aktör Skistar beslut om att stänga sina skidorter Åre, Vemdalen, Lindvallen, Tandådalen-Hundfjället. Detta efter råd från Folkhälsomyndigheten som vill minska belastningen för den lokala sjukvården. Under tisdagskvällen och onsdagen följde de flesta andra stora svenska skidorter samma väg och meddelade att säsongen avslutas i förtid på grunda av rådande situation med covid-19 och myndigheternas råd. Stöten, Kläppen, Branäs, Ramundberget, Tänndalen, Funnäsdalsberget, Idre Fjäll och Idre Himmelfjäll mfl blickar mot nästa vinter och säger tack för denna.

Men längst upp i norr, där snöläget sägs vara ”epic”, gör man annorlunda. Snötäcket är +153 % idag 3 april jämfört med genomsnittliga säsonger, och man har över fem meter både i terräng och pist. Riksgränsen och Björkliden som har samma ägare väljer att ha öppet sina anläggningar under påsk:
– Det blir en lugn och respektfylld påskhelg i Björkliden och Riksgränsen i år, skriver man i pressmeddelandet. 

Det Lapland Resorts som äger Björkis & Gränsen har gjort är att stänga för nya bokningar med omedelbar verkan och ända fram till och med 24 maj. Vilket gör att man har kontroll på hur många som faktiskt kommer att vara på plats, vilket i nuläget är 500 stycken gäster vilket är hälften mot en normal påskhelg, samtidigt fortsätter många gäster att avboka och därför väntas antalet sjunka ändå mer.

Man motiverar sitt öppethållande med att de flesta gästerna är lokala och hemmahörande i sjukvårdsområdet Region Norrbotten som omfattar ca 250.000 personer, samt att situationen för Björkliden och Riksgränsen rent gästantalsmässigt inte riktigt går att jämföra med Sälen och Åre som har nära 100 000 gästbäddar totalt sett.

Man har också gjort andra justeringar, i enlighet med Folkhälsomynigdhetens rekommendationer:
– Vi stängde afterski, kvällsaktiviteter och dylikt för tre veckor sedan samt införde för två veckor sedan strikta rutiner på alla områden för att minimera smittspridningsrisk av Covid-19. Dessa rutiner har följts mycket väl av såväl anställda som gäster, vilket alla förtjänar en stor eloge för, skriver Lapland Resorts. 

Många lokala stamgäster har vädjat till Lapland Resorts om att inte stänga ner möjligheten till skidåkning i Kirunafjällen, på längden och utför, denna vinter. Snöförhållandena är bättre än någon kan minnas och april är den månad som norrbottningarna normalt drar till fjälls för att idka friluftsliv. Mot denna bakgrund har man beslutat att försöka hålla pistat skidsystem och dragna längdspår igång, i såväl Björkliden som Riksgränsen. De har som vanligt läkare på plats.

Försäljningen av externa Skidpass har man inte ännu stoppat, men man säger att  ”de kan komma att begränsas till ett maxantal”:
– Vi är ledsna för det men vill därigenom säkerställa att det blir lugnt, säkert och respektfullt i Kirunafjällen denna vårvinter. Då den rådande snabbt utvecklade tragiska situationen är oförutsägbar förbehåller vi oss rätten att ändra ovanstående med kort varsel. Vi önskar redan inbokade gäster välkomna och litar på att ni respekterar de rutiner som gäller, avslutar Lapland Resorts sitt pressmeddelande. 

Ett litet aber för de redan inbokade gästerna i Riksgränsen är att den nedre stolsliften återigen krånglar, liften går varken idag eller igår. När nedre stolsbanan står kör man precis som förra vintern gästerna med från Riksgränsen till Katterjokksliften. Förr vintern hade Riksgränsen stora bekymmer med sin nedre stolslift. 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
13 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (13)