Romme Alpin bygger Sveriges längsta stolslift för 70 miljoner kronor

Romme Alpin utanför Borlänge är minst sagt välutrustat med moderna stolsliftar. Till nästa vinter bygger man sin sjätte sittlift. Det blir en sexstolare som får namnet Snöberget direkt. Det blir Sveriges längsta med en prislapp på 70 000 000 svenska kronor. 

I sommar kommer Romme Alpin strax utanför Borlänge i södra Dalarna att bygga en ny stollift. Det blir det sjätte stolliften inom Romme Alpins skidområde. Detta är en investering på 70 Mkr.

Liften kommer att gå ifrån torget, direkt upp till Snöbergets topp. Det blir den längsta stolliften i Sverige, men åktiden blir bara drygt 6 minuter eftersom liftens hastighet kommer att vara högre än på Rommes befintliga liftar.

Varför byggs nya stolsliften?

Anledningarna till Romme satsar på detta är flera. Främsta anledningen är att man vill sprida ut skidåkarna på sina två berg: Solklinten och Snöberget. Det är många barnfamiljer som har Snöberget som sitt mål och nu får man möjligheten att kunna åka direkt dit. Därav namnet Snöberget Direkt. Ett annat mål är att förkorta liftköerna vid dalstationen när alla gäster anländer på morgonen. Liften innebär också en extra trygghet som en back-up lift från vårt torg.

Liften Snöberget Direkt är inte bara en lift utan ett led i Rommes framtida utveckling med mer skidåkning på Snöberget.

Nya liften ger möjlighet att åka i en lång sammanhängande nedfart med en längd om 2 850 meter, dock rätt flack lutning då.

Bygget av liften kommer att påbörjas efter skidsäsongen och den kommer att vara klar den 1 november 2022, i tid inför nästa vinter.

Lika många stolsliftar som Åre by

Nya liften i Romme innebär att man faktiskt har lika många sittliftar som Skandinaviens största skidort Åre som i dagsläget har 5 stolsliftar i det centrala systemet. Totalt har man 8 i hela Åres skidområde, men räknar man bort Björnen, Duved och Tegefjäll är det 5 stolar i Åre by. Det kommer dock 2 nya liftar i Åre nästa år, en är en helt ny och en är en ersättningslift till gamla tvåstolaren Word Cup-liften.

FAKTA SNÖBERGET DIREKTLängd: 2 426 meter
Kapacitet: 2 800 personer/tim.
Antal stolar: 111 stolar
Antal personer/stol: 6 personer
Åktid: 6,45 min

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.