Skidaffären Udéns sport i Göteborg allvarligt brandskadad

Igår morse kring 05.00 inträffade en explosion med påföljande bränder på Övre Husargatan i centrala Göteborg. Stadens anrika skidaffär Udéns sport, som ligger i fastigheten där explosionen briserade, blev rejält brandskadad. Ingen i personalen blev skadad. Butiken är nu stängd tills vidare.  

På tisdag morgon drabbades ett hyreshus i stadsdelen Annedal i centrala Göteborg av en kraftig detonation. Efter smällen utbröt bränder och ett drygt hundratal boende fick evakueras, ett tjugotal fick föras till sjukhus, fyra var allvarligt skadade och tre av dessa fick läggas in på intensivvårdsavdelning.

Exakt hur och om det var i eller utanför trappuppgången eller i källaren på huset som explosion inträffade är inte klarlagt, då Polisen håller på med sin tekniska utredning.

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse är öppnad, och polisen har kommunicerat att det inte finns några ”naturliga orsaker” till explosionen. Polisen har också inlett en så kallad särskild händelse, vilket innebär att händelsen bedöms vara så omfattande och allvarlig att Polisen måste prioritera om sina resurser och ställa om till ett krisläge.

Skidaffären Udéns sport med lång historia, som ligger i fastigheten där explosionen inträffade drabbades hårt:
– Det finns inget kvar, säger Elon Elofsson, tidigare ägare och numera anställd till market.se.

Butiken är nu stängd till vidare och så här skriver Udéns sport på sin webb:
”Som tur är har ingen i personalen blivit skadad. Vi alla mår bra och väljer att vända denna hemska situation till något positivt. Vi har redan börjat arbetet om hur vi ska komma igång så snabbt som möjligt, och troligtvis kommer det bli en tillfällig pop up butik i närliggande område. Vi återkommer när vi vet mer. Till alla er kunder som har varor att hämta ut, ni behöver ej vara oroliga. Tillsammans med försäkringsbolaget kommer vi se till att allt bli ersatt. Vi ber er att ta kontakt lite längre fram när allt har lugnat ned sig. Vi vill också tacka er alla som har sträckt ut en hand och erbjudit sig hjälp. Det värmer otroligt mycket ska ni veta! Vi skickar extra styrkekramar till de skadade och andra drabbade.”

Förutom affären Udéns sport är boende i 140 lägenheter påverkade enligt fastighetsbolaget Ernst Rosén, hyresgäster har tillfälligt erbjudits att bo på hotell om de inte haft annan lösning med boende hos vänner och bekanta. Flera lägenheter väntas ta månader att sanera, enligt SVT.

Udéns sport bedriver också en skiduthyrning i Västra Frölunda, som ligger i en annan del av Göteborg, och denna butik är inte påverkad av gårdagens explosion.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.