...

Skidtest: Rossignol Sender 106 Ti Plus gillar full gas

Freeride teståker och betygsätter Rossignol Sender 106 Ti Plus, en skida som gillar hög fart och stora berg.

Vi har teståkt Rossignol Sender 106 Ti Plus under skidtestet i Sälen i början av december. Detta är en skida från Rossignols Sender-serie där bland annat också Rossignol Sender 94 Ti och Rossignol Sender 104 Ti går, vilket båda är skidor som vi tidigare har teståkt. Är du intresserad av att läsa fler skidtest så har vi samlat de bästa skidorna här: bästa all mountain skidor 2023bästa freeride skidor 2023 och bästa carvingskidorna för pist 2023.

Om skidan

Rossignol Sender 106 Ti Plus har en träkärna av poppel som är PEFC-märkt (vilket bland annat innebär att återbruk av råvaror maximeras samtidigt som miljöpåverkan vid produktion minimeras). Träkärnan är förstärkt med ett och ett halvt lager titanal för extra stabilitet och prestanda. Skidan är försedd med ett traditionellt spann under foten samt rocker i tip och tail och en progressiv svängradie på 21 meter i testlängden 187 centimeter. Designmässigt påminner Sender 106 Ti Plus mycket om ovan nämnda skidor med en stilren grå layout.

Specifikationer

Mått:138-106-128 mm (@187 cm)
Längder:
180, 187 och 194 cm
Radie: 21 m (@187 cm)
Vikt: 2200 g (@187 cm)

Testplats och före

Detta test genomförs i Lindvallen, Sälen, under skidtestarhelgen i början av december (samtidigt som vi testade Salomon QST 98) Förhållandena är förvånansvärt bra och backarna är i sammanhanget väl preparerade och det ligger dessutom riktigt gott om snö i skogen även om det inte finns en tillstymmelse till botten under det fluffiga och inbjudande lagret av lössnö. Sikten är dessvärre minimal och kan jämföras med en ångbastu på högvarv under tiden då testet genomförs.

Omdöme och intryck av skidan

Rossignol Sender 106 Ti är en skida som vid första anblick påminner mycket om Rossignol Sender 104 Ti och specifikationer är relativt klassiska för en skida likt denna. Därför känner jag mig hoppfull när jag stakar bort mot sittliften i Lindvallen med dessa skidor under fötterna. Jag gillade ovan nämnda lagg från Rossignol väldigt mycket och jag tänker att några millimeter extra under foten bara kommer göra gott då jag överlag har en förkärlek till breda skidor.

Personalen i Rossignol-tältet ger mig dock ett varnande finger och påpekar att detta är en skida som trivs bäst i hög fart på stora berg och att Gustavsbacken i Lindvallen kanske inte kommer göra att skidan lever upp till sina fulla potential.

Den informationen rinner av mig likt vatten från en nyimpregnerad jacka och jag ser visualiserar i liften upp hur dessa skidor också skulle kunna kännas som en bredare variant av Atomic Maverick 95 Ti, som är en styv och stabil skida som gillar hög fart och som ger en rejäl rekyl ut ur svängarna.

Nåväl, dags att lägga de första spåren med Rossignol Sender 106 Ti Plus. Sikten är för tillfället obefintlig vilket är extra läskigt med nya åkdon under fötterna. Det förvånar mig dock hur pass trygg jag känner mig med dessa skidor och jag märker snabbt att jag vågar stå på och låta farten öka trots att jag inte har full kontroll på hur underlaget egentligen ser ut till följd av den dimmiga väderleken.

I klartext så sväljer dessa skidor ojämnheter i backen på ett ytters behagligt vis. Rossignol Sender 106 Ti Plus känns otroligt stabila och trygga vilket är extra välkommet just idag. Samtidigt känns de rappa och smidiga i korta sladdsvängar. So far so good.

Först när jag kommer till ett parti där det är glesare med folk och kantställer skidorna och laddar upp för några djupa carvingsvängar så inser jag denna skidas begränsningar. Skidorna svänger inte alls så som jag förväntar och önskar mig. De känns faktiskt riktigt tröga när det kommer till skärande svängar.

Jag har inte kollat specifikationerna på skidorna innan testet vilket är ett medvetet val för att inte bli allt för färgad av teknisk fakta. Parallellt med att jag försöker få till några snygga carvingsvängar för min fotograferande kollega så uppskattar jag svängradien till en bra bit över 20 meter.

Svängradien är i realiteten 21 meter (i testlängden 187 centimeter) vilket förvånar mig. Mina personliga favoriter Norse The Enduro har samma skärning med jag upplever att de svänger betydligt mycket mer vilket är ett exempel på hur andra faktorer verkligen kan påverka skidans sväng utöver den teoretiska svängradien.

Egentligen har jag inget emot en (i sammanhanget) längre svängradie, men jag föredrar däremot skidor som svarar mer effektivt på att trycket ökar, vilket jag inte upplever att Sender 106 Ti Plus gör.

Jag beger mig ut i skogen mot leverantörens vilja – då det tillsynes fluffiga täcket av snö helt saknar någon form av grund vilket sätter jag härmed skidornas hälsa på spel. Jag studsar fram på några (tack och lov) mjuka kuddar och jag överraskas över att skidorna faktiskt är så pass lättåkta och kvicka i denna typen av terräng. Men vid det här laget har dessvärre mina förväntningar sjunkit markant.

Min önskan om en lite bredare och stabilare variant av Rossignol Sender 104 Ti infriades inte i praktiken. Jag blev varnad. Men jag behövde uppleva det själv för att tro det. Detta är istället sannolikt en skida för åkare som gillar hög fart och stora svängar i stora berg. Rossignol Sender 106 Ti Plus är inte något för dig som mestadels åker i svenska fjäll, där finns det bättre skidor att välja på inom detta segment.

Sammanfattning

Rossignol Sender 106 Ti Plus är en skida för dig som älskar fart och bryr dig mindre om att skidorna ska svänga när du kantställer dem. Trots att midjemåttet snuddar vid all mountain-kategorin så är detta definitivt inte en skida som gör sig bra på hela berget. I pisten är skidan trög att svänga och kräver i princip en folktom backe för att komma till rätta. Gissningsvis så passar Rossignol Sender 106 Ti Plus perfekt i stora stökiga berg tillsammans med en förare som gillar full gas. Den som söker en mer lekfull skida med liknande specifikationer bör välja Rossignol Sender 104 Ti.

+ Riktigt stabila
+ Relativt smidiga i sladdande svängar och i skogen

– Går som på räls och svänger oförskämt lite med tanke på den teoretiska radien 

Betyg: 3/5

Vem är jag som testat skidorna?

Namn: Petter Elfsberg
Ålder: 35 år
Längd: 187 centimeter
Vikt: Cirka 80 kilo
Bakgrund: Utbildad skidlärare (Steg 4) och har arbetat flera år som skidlärare samt professionellt som tränare på skidgymnasium (slopestyle och puckel).
Övrigt: Föredrar djupa carvingsvängar i kombination med liftburen offpist och har en förkärlek till breda lekfulla skidor med rocker utan metall. Njuter till fullo av uppkörd terräng men stannar helst hemma om det är för hårt.

Artiklar om Skidtest
Skidtest: Salomon QST 98
33 kylslagna bilder från säsongspremiären och skidtestet i Åre
Testa skidor? Det här ska du tänka på
Ljuvlig säsongspremiär och skidtest i Sälen
Film: 6 bästa all mountain skidorna 2023
Bästa freeride skidor 2023
Skidtest Völkl Kendo 88:
Skidtest Nordica Santa Ana 93 Unlimited:
Skidtest Head Kore 91:
Bästa All mountain skidor 2023

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.