Stora variationer under sportloven: snöbrist i söder och insnöade i norr

Sportloven är i full gång vilket innebär skidåkning för många. Den här vintern har snön delat Sverige mitt itu och stora delar av landet lider av snöbrist medan vissa anläggningar har mer snö än någonsin.

Den största sportlovsveckan är inne på sin första dag och Sveriges skidanläggningar har börjat att koka, i det närmsta bokstavligen talat. Faktum är att en stor del av Sverige lider av snöbrist och från södra Norrland och nedåt är det helt snöfritt.

En anläggning som har kämpat mot alla odds denna vinter är Vallåsen, som är Sveriges sydligast belägna skidanläggning, som med hjälp av unik teknik ändå kan producera snö i plusgrader. Den 8 februari öppnade de för säsongen, då med en backe öppen. Nu inför sportlovet har Vallåsen lyckats snölägga ytterligare en backe som står till gästernas förfogande.

– Det är klart att vi hade hoppats på en kallare vinter, men det känns bra att vi är en av få anläggningar i södra Sverige som kan erbjuda skidåkning. Det har vi våra snöfabriker som kan producera snö i plusgrader att tacka för, säger Jesper Malmquist, platschef i Vallåsen.

En anläggning som har helt andra besvär med snötillgången är Riksgränsen, där de jobbar för fullt med att skotta fram liftarna inför öppningen 28 februari. För en dryg vecka sedan mätte Riksgränsen 370 centimeter snö och enligt lokala rapporter ska det ha kommit ytterligare cirka 25 centimeter, vilken överensstämmer med vår snöguide som idag visar 392 centimeter.

– Folk kommer inte ut från sina hus. Säger August Byberg som är verksam och bosatt i Riksgränsen sedan en tid tillbaka.

Oavsett vart ni väljer att lägga era svängar så önskar redaktionen er det bästa och vi vill också rikta en stor eloge till våra skidanläggningar runtom i landet som kämpar denna vinter!

Snötoppen i Sverige (2020-02-24):

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.