Svensk sommarskidåkning: vykort från Sonfjället

Det går att åka skidor i Sverige än, och du behöver inte åka långt. I helgen togs ett gäng högkvalitativa svängar på Sonfjället i Härjedalen. Bildbevis hittar ni här.

Undertecknad har precis lämnat norska Stryn bakom sig och säsongens sista svängar är avklarade… kunde man ju tro. Men det visar sig att det finns mer att mjölka ur längs vägen när skidutrustningen ändå ligger i bilen.

Sonfjället (1278 m ö.h.) ligger strax utanför Vemdalen och är i regel antingen blästrat av vinden eller extremt lavinfarligt under vintertid. Men under våren och början av sommaren så tinar allt som oftast två ytters trivsamma rännor fram på fjällets norra sida.

Skidtillverkaren Greve Långböj från Hedeviken leder oss både upp- och nedför för fjället och visar sin bakgård från den bästa sidan.

Snön är riktigt fin, faktiskt bättre än vad den varit på majoriteten av årets toppturer, och det är en speciell känsla att åka skidor på hemmaplan i juni månad.

Skynda att fynda, än finns det snö kvar. Frågan är om den ligger fram till midsommar som för två år sedan? Och att döma av internets outtömliga flöde av information så har det åkts skidor på fler håll i vårt avlånga land under långhelgen.

Så, vad säger vi…skidsäsongen är inte slut än, eller?

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.