Sverige har den brantaste backen i hela världscupen

Det blir fullspäckat speedski-program i Idre under denna vecka. Arena för de fartfyllda åken är pisten Chocken som är den brantaste i hela världscupen.

Tävlandet inleds i speedski denna vecka inleds redan på onsdagen då med en deltävling i Svenska cupen för att under söndagen kora vilka som blir säsongens svenska mästare. Dagen därpå och fram till helgen kommer även världseliten i speedski befinna sig i Idre för att göra upp om vem som är snabbast ned för världscupens brantaste pist, Chocken:
– Jag rekommenderar verkligen de som aldrig har sett speedski att komma upp till Idre för att kolla. Det är en speciell upplevelse att till och med kunna höra farten när åkarna kommer susande nedför backen i hisnande hastigheter, säger Jan Magnusson, ansvarig för speedski på Svenska Skidförbundet.

Totalt tre världscuptävlingar genomförs under helgen i Idre. Det var från början planerat att två världscuptävlingar skulle genomföras men eftersom den avslutande tävlingen i franska Vars inte kunde starta på grund av dåligt väder så beslutades det att ersättningstävlingen istället skulle flyttas i Idre.

Brantaste backen i världscupen

Just nu prepareras den specialbyggda backen Chocken, som är den brantaste i världscupen, och förutsättningarna är utmärkta. Backrekordet som lyder 180,53 km/h sattes 2018 av österrikaren Manuel Kramer kan vara i fara eftersom backen ser ut att bli mycket snabb i år:
– Många av de utländska åkarna har stor respekt för backen eftersom den är så brant, men för oss som är vana vid den är det bara skoj. Det accelererar ordentligt när man går över krönet, då gäller det verkligen att vara med direkt och inte bli passiv i sin åkning. Men den verkliga hemligheten för hur man ska göra för att vara snabbast i Chocken, tänker jag behålla för mig själv, berättar ledaren i den totala speedski-världscupen Britta Backlund, Rättviks SLK med glimten i ögat.

Mats Abrahamsson bäst av svenska herrarna

Bland herrarna är det veteranen Mats Abrahamsson, Väst Alpin SK, som har åkt bäst. Mats ligger just nu på en sjundeplats totalt efter placeringarna 12:a, 10:a, 7:a i de tre första tävlingarna. Även Carl Ribbegårdh, Ålberga SK, och hemmaåkaren Jonatan Brunnberg, Idre Speedskiförening, kommer till start med flera fina åk i bagaget. Övriga svenska tävlande är bland annat utvecklingsgruppens Alicia Störner, Deje AK, och Mathilda Persson, IFK Grängesberg samt Olof Abrahamsson från Väst Alpin SK.

Sverige dominerar på damsidan

– Alla i lagen är taggade och ser fram emot tävlingarna. Det är alltid extra kul att tävla på hemmaplan, så vi håller tummarna för att det kommer massor av publik för att stötta oss på plats, säger förbundskapten Daniel Andersson.

Den stora favoriten på damsidan är just Britta Backlund som har imponerat genom att vinna samtliga tre inledande tävlingar. Men det finns fler svenskor som aspirerar på pallplatser Lisa Hovland Uden, Nolby Alpina, och Hanna Matslofva, Orsa Alpina, har båda varit på pallen i år och därmed bidragit till att Sverige sammantaget dominerat på damsidan. Det kommer garanterat att bli ännu en spännande kamp i Idre:
– Äntligen är det dags för Idre! Hemmabacke och hemmapublik ger alltid en extra bra känsla, säger Britta.

Bland Freerides läsare var man i år måttligt imponerade av Chocken, som hamnade på en åttondeplats i omröstningen årets bäst pist.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.